Tuky, neboli lipidy, jsou makroživiny, které náš organismus nezbytně potřebuje pro svoji správnou funkci. Až příště o někom uslyšíte, že se chystá hubnout pomocí nízkotukové diety, nebo se nachomýtnete k hovoru o nebezpečí konzumace nasycených tuků, začněte se hlasitě smát. Nízkotuková strava či vynechávání jakýchkoliv tuků z jídelníčku totiž vede jen ke zdravotním i „váhovým“ potížím.
ČTĚTE TAKÉ:
Co jíst, když máte vysoký cholesterol
10 potravin, kterým byste se měli obloukem vyhnout
Poslední dobou naštěstí dobře funguje osvěta, díky níž lidé vědí, že mýty, které se tradovaly celé roky, už neplatí. Přečtěte si o základních faktech ze světa tuků a nenechte se dál mást pseudovědeckými výzkumy či praxí vašich neustále hubnoucích sousedek:
Vitamíny - v tucích jsou rozpustné vitamíny A, D, E a K. Bez konzumace tuků společně s těmito vitamíny by si s nimi naše tělo nevědělo rady. Pokud jíte minimum tuku, budete mít pravděpodobně těchto vitamínů nedostatek.
Hormony - spousta hormonů může vzniknout jen díky tukům (cholesterolu). Bez tuku ve stravě bychom mohli vážně narušit hormonální systém našeho organismu!
Nasycené tuky - nasycené tuky najdeme v živočišných produktech, ale také v kokosovém a palmovém oleji. Samy o sobě neškodí, jak se doposud myslelo - záleží však na kontextu stravování. Je totiž velký rozdíl, jestli jíte spoustu masa, másla, vajec, ovoce, zeleniny a ořechů, nebo se ládujete masem, máslem, koblihami, smaženými lupínky a cukrovinkami!
Nenasycené tuky - tuky rostlinného původu, z nichž nejpodstatnější jsou již chronicky známé omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které musíme tělu dodávat stravou. Prokázalo se, že v našem jídelníčku je poměř omega 3 a omega 6 mastných kyselin 20:1, přičemž optimální by byl poměr 2:1. Abyste se k takovému poměru přiblížili, jezte tučné mořské ryby, ořechy, avokádo a semena. Vyzkoušet můžete také omega 3 mastné kyseliny v kapslích.
Kokosový olej - tvrdí se, že je zdravý, ale zase tak slavné to není. Jedná se o tuk nasycený, se středně dlouhým řetězcem mastných kyselin. Chemickým složením se podobá máslu, ale na máslo jsme my, středoevropané, zvyklí, na rozdíl od oleje z exotických kokosových palem. Kokosový olej využívejte hlavně pro externí péči o pleť a vlasy.
Trans tuky - tuky můžeme dělit podle různých kritérií. Dalším dělením je dělení tuků na tzv. cis tuky a trans tuky. Problém je s trans tuky, které jsou rakovinotvorné a ucpávají cévy - ty do našich jídelníčků zcela určitě nepatří. Najdete je ve smažených jídlech (hranolky, koblihy), tučných těstech a levnějších cukrovinkách. Problém je, že na rozdíl od nasycených a nenasycených tuků v potravinách, nemají výrobci povinnost obsah trans tuků na obalech uvádět. Když se budete vyhýbat cukrovinkám, smaženým pokrmům, rychlému občerstvení a margarínům, určitě neuděláte chybu.
Autor: Veronika Červenková