Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Objevte chuť babího léta s těmito recepty

Podzim už pomalu klepe na dvere. Ješte byste si rádi léto prodloužili a vyhnuli se sychravému počasí? I první podzimní dny se dají zpříjemnit. Co treba u dobrého jídla? Připravili jsme pro vás lahodné menu, které vás jistě vyléčí z podzimního splínu, a vy si budete užívat babího léta plnými doušky. Do všech pokrmu jsme zařadili ingredience, které se pyšní známkou kvality Regionální potravina, jež každoročne získají jen ti nejlepší v rámci každého ze 13 kraju. Díky tomu můžete mít jistotu, že se jedná o výrobky prvotřídní kvality, které zpracovávají pouze lokální suroviny a mají nezaměnitelnou chuť. Ochutnejte s námi hovězí vývar s libeckovo-petrželkovými nudlemi, konfitovaný květák s makovým olejem, trhané vepřové maso se šťouchaným bramborem a houbami. A na závěr si oslaďte život lahodnými buchtičkami se šodó. Dobrou chuť!


Hovězí vývar s nudlemi s libečkem a petrželkou

Pořádně silný vývar, to je grunt. Připravili jsme pro vás recept na jeden takový, který přijde vhod během prvních podzimních dní. Vedle velké porce kořenové zeleniny a kvalitního masa jsme do něj přidali také NUDLE polévkové s libečkem a petrželkou, které už podruhé získaly prestižní ocenění Regionální potravina v Moravskoslezském kraji. Jemné nudle jsou vyráběny z výběrové pšeničné mouky a pasterizovaných vajec. Těsto je poté dochuceno libečkem a petrželovou natí, které dodají výrobku nezaměnitelnou chuť a aroma. Rozmanité druhy nudlí a těstovin vyrábí ve Frenštátě pod Radhoštem firma Fajna pasta, která se specializuje na výrobu čerstvých i sušených těstovin z výhradně českých a italských surovin té nejvyšší kvality. Chcete ochutnat jejich výrobky? Navštivte stránky https://www.fajnapasta.cz/.

Počet porcí: 6 porce
Doba přípravy: 40 minut příprava, 5 hodin vaření (ideálně 12 hodin)

Ingredience:
500 g hovězích masitých žeber
300 g morkových kostí
2 mrkve
½ celeru
1 petržel
1 vetší cibule
3 stroužky česneku
150 g NUDLE polévkové s libečkem a petrželkou od Fajna pasta s. r. o.
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
8 kuliček černého pepře
olej, sůl

Postup:

1. Kosti vložíme do pekáče a pečeme do zlatova při teplote 160 °C. Čím tmavší kosti budou, tím tmavší bude vývar.
2. Mezitím v rozpáleném hrnci, v nemž budeme vařit vývar, opečeme zlehka zeleninu nakrájenou na vetší kousky a všechno koření.
3. Upečené kosti vložíme opatrně do hrnce i s výpekem a zalijeme studenou vodou až po okraj kostí.
4. Vývar pomalu přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Poté vývar stáhneme a necháme táhnout nejméne 5 hodin, nejlépe 12 hodin. Pěnu sbíráme naběračkou.
5. Hotový vývar přecedíme přes jemné sítko nebo plátno. Z žeber obereme maso, které použijeme jako vložku. Mužeme použít i zeleninu, která se vařila ve vývaru, nebo si uvaříme novou, jež bude mít lepší barvu a výraznější chuť.
6. Uvaříme libečkové nudle a polévku můžeme servírovat.
7. Ozdobíme čerstvou petrželkou.


Buchtičky se šodó

Připravte si nesmrtelnou klasiku, která chutná dětem i dospělým. Poctivá česká jídla nyní zažívají renesanci. Použijete-li do nich kvalitní ingredience, povýšíte jejich chuť a jistě se stanou nedílnou součástí vašeho jídelníčku. My jsme vsadili na lahodné mléko z Mlékárny Klíč od rodinné farmy v jihomoravských Božicích. Mléko pochází od červenostrakatých krav a vyznačuje se vysokým obsahem smetany a velkým zastoupením A2 kaseinu v mléčné bílkovině. Díky tomu má výjimečnou chuť a je lehce stravitelné. Farma Klíč získala v tomto roce za své mléko ocenění Regionální potravina v Jihomoravském kraji. Více o Mlékárně Klíč se dozvíte na https://mlekarnaklic.cz/.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 90 minut

Ingredience:
100 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1 vejce
15 g droždí
170 ml mléko od Mlékárna Klíč
100 g máslo
sůl

Na krém:
250 ml mléka
100 ml smetany
50 g cukru krupice
½ vanilkového pudinku
na špičku nože vyškrábané vanilky
špetka soli
rum

Postup:
1. Mléko zahřejeme na pokojovou teplotu a nasypeme do nej 100 g cukru a všechno droždí. Necháme vzejít kvásek. Mezitím smícháme oba druhy mouk, vejce a špetku soli. Přilejeme kvásek a pomalu hněteme, nejlépe v robotu. Přihazujeme malé kostičky másla a aspoň 10 minut mícháme, až je těsto krásně pružné a nelepivé. Poté necháme kynout 40 minut.
2. Vykynuté těsto znovu ručně propracujeme a krájíme z něho 15 g těžké kousky. Z těch uděláme kuličky, každou zvlášt namočíme do rozpuštěného másla a skládáme vedle sebe do vymazaného pekáče. Necháme ještě 20 minut nakynout.
3. Pecčme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C zhruba 20 až 25 minut.
4. Po upečení můžeme buchtičky potřít zbylým rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu.
5. Mléko a smetanu svaříme, přidáme cukr, vanilku, špetku soli a pudinkový prášek rozmíchaný ve studeném mléce. Pudink nám omáčku zahustí. Omáčku stále mícháme a vaříme přibližně 10 minut. Můžeme naředit mlékem. Podle chuti přilijeme rum.


Trhané vepřové maso se štouchaným bramborem a houbami
Trhané maso je jednou z nejoblíbenějších příprav masa posledních let. A po právu. Lahodné šťavnaté chuti a jemné konzistenci se jen težko odolává. Zvláště pokud maso správně dochutíte a nepodceníte ani prílohu. My jsme zvolili štouchané brambory s houbami, jejichž chuť je dotvořena ručně vyráběným kořením ZEGITA, které produkuje malá rodinná firma v Ostřetíně v Pardubickém kraji. Koření se připravuje z devíti druhu regionální zeleniny, která se pomalu suší a mixuje společně se solí. Díky tomu krásně dochutí polévky, omáčky, pomazánky i maso. Letos dostalo koření ZEGITA Original ocenění Regionální potravina v Pardubickém kraji. Více o jeho výjimečné chuti zjistíte na stránkách www.zegita.cz.

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy: 60 minut, pecení masa približne 6 hodin

Ingredience:
800 g vepřové prorostlé plece
2 lžíce plnotučné horčice
2 lžíce kremžské horčice
2 lžíce protlaku
500 g brambor
200 g hub
1 větší cibule
3 stroužky česneku
koření ZEGITA Original
sůl, pepř
vepřové sádlo
petržel listová

Postup:
1. Vepřovou plec nakrájíme na menší kousky. Osolíme a opepříme a dobře vmasírujeme oba druhy horčice a protlak do masa. Nejlépe ho necháme přes noc odstát.
2. Marinované maso dáme do trouby v pekácku s trochou vody a pečeme ho na 90 °C do mekka 5 až 6 hodin.
3. Hodinu pred dopečením masa dáme vařit oloupané a nakrájené brambory.
4. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a zpěníme na vepřovém sádle, poté přidáme houby pokrájené na menší kousky. Směs hezky opečeme a dochutíme solí a pepřem.
5. Vařené brambory přecedíme a rozštoucháme. Nakonec vmícháme směs cibule, česneku a hub. Ve štouchaných bramborách můžeme rozpustit ješte trochu vepřového sádla. Dochutíme solí, pepřem, nasekanou petrželkou a kořením ZEGITA Original.
6. Měkké maso vyndáme z trouby a můžeme ho vidličkou natrhat. Výpek použijeme jako šťávu k masu.


Konfitovaný květák
Květák je skvelá zelenina, která se dá připravovat na mnoho způsobů a už dávno neplatí, že z ní lze udělat jen mnohými nenáviděný „mozeček“. Vyzkoušejte náš recept na konfitovaný květák, který získal jedinečnou chuť díky za studena lisovanému 100% makovému oleji. Ten pochází z farmy Pavla Bukovjana z Procevil u Březnice. Olej je lisovaný v RAW kvalitě, čímž se zachová charakteristická vůně, barva a chuť máku. Rodinná lisovna V PRESU ze Zadní Třebaně se věnuje lisování olejů za studena z českých semen máku, konopí, tmavé horčice a ostropestrce. Díky šetrným postupům v nich zůstávají zachovány vitaminy i esenciální mastné kyseliny. Za MODRÝ MÁK V PRESU získali ocenění Středočeská Regionální potravina. Více informací naleznete na stránkách https://www.vpresu.cz/.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 55 minut

Ingredience:
1 květák
250 g másla
150 g smetany
150 g podmáslí
Solamyl
olej
MODRÝ MÁK V PRESU od Třebanské oleje s. r. o.
mák
sůl, pepř

Postup:
1. Květák rozkrájíme na 4 části. Osolíme a opepříme jednotlivé části a necháme je odstát.
2. V pekáčku rozpustíme máslo a vložíme do něj květák tak, aby byl co nejvíce ponořený v másle. Pekáč zakryjeme pečicím papírem a pečeme při 160 °C do měkka zhruba 50 minut.
3. Mezitím smícháme smetanu a podmáslí a přivedeme k varu. Zahustíme rozmíchaným Solamylem. Potřebujeme, aby tekutina měla hustotu krémové polévky. Dochutíme solí a makovým olejem. Přecedíme přes jemné sítko.
4. Měkký květák můžeme pro kouřovou chuť ještě opéct na grilu. Podmáslí se smetanou nalijeme do lahve na šlehačku, aby se nám udělala pěna.
5. Květák dáme na dno talíře, přelijeme pěnou a posypeme praženým mákem.


Zdroj fotografie a receptů: regionalnipotravina.cz