Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Zpříjemněte si proměnlivé počasí recepty z regionů

Čím si můžeme zpestřit naprosto všední dny? Třeba nevšedními pokrmy z dílny lokálních dodavatelů, kteří do své práce vtiskávají svou vášeň a nadšení. Jedinečné výrobky od místních farmářů a zemědělců nás nikdy nezklamou. Někdy dokonce vznikne láska na první ochutnání. Pojďme proto tyto oceněné produkty zakomponovat i do našich originálních receptů s Regionální potravinou. Nachystali jsme pro vás pomazánku z kozího sýra, slezskou zelňačku, palačinky z ovesných vloček s višňovým džemem a neodolatelné vrabce na pivu se špenátem.

Pomazánka z kozího sýru
Jak si představujete typicky jarní snídani, svačinu nebo večeři? Třeba jako krajíc křupavého chleba namazaný čerstvě připravenou pomazánkou z kozího sýra a posypaný krájenými ředkvičkami s jarní cibulkou? S chutí do toho! Stačí vám k tomu jenom pár surovin. Váháte nad výběrem kozího sýra? Naprosto luxusní záležitostí je aktuální vítěz ocenění Regionální potravina v Jihomoravském kraji – KOZÍ SÝR PŘÍRODNÍ DLOUHO ZRAJÍCÍ od Markéty Palánové ze Sýrárny Jezeřany – Maršovice. Je vyroben z neodstředěného kozího mléka vlastní produkce. Bochníky zrají nejméně 9 měsíců, proto má lehce nažloutlý sýr příjemné aroma.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:
3 vejce
100 g kozího sýru přírodního dlouho zrajícího od Markéty Palánové, Sýrárna Jezeřany – Maršovice
160 g žervé nebo pomazánkového másla
2 lžíce majonézy
1 lžíce hořčice
30 g másla
1 svazek ředkviček
3 jarní cibulky
svazek pažitky najemno

Postup:
1. Nejprve si uvaříme vejce natvrdo, oloupeme a dáme do lednice vychladit.
2. Kozí sýr nastrouháme na nejjemnějším struhadle, jaké máme, a dáme do mísy.
3. Přidáme žervé, majonézu a hořčici. Nakonec nastrouháme i vychladnutá vejce a máslo.
4. Vše promícháme, dochutíme solí, pepřem a přidáme pažitku.
5. Servírujeme s ředkvičkou a jarní cibulkou.


Slezská zelňačka
Místní speciality někdy dokážou naše chuťové pohárky naprosto okouzlit. To by se mohlo podařit také vynikající zelňačce dle slezské receptury, kterou provoní především kvalitní klobáska. Aby byl pokrm opravdu stylový, měla by tato uzenina pocházet ze stejné lokality jako recept. Vybíráme proto Klobásu dědy Pilčíka z vyhlášeného Řeznictví H+H, s. r. o., vítěze ocenění Regionální potravina v Moravskoslezském kraji. Klobása dědy Pilčíka je naprosto fenomenální. Její receptura je dokonce starší než samotný majitel řeznictví. Obsahuje celých 95 % masa a ucítíte v ní speciální směs koření. A co je pro ni ještě naprosto typické? Že se udí na bukovém dřevě.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:
50 g slaniny nebo špeku na kostky
200 g klobásy dědy Pilčíka z Řeznictví H+H, s. r. o.
1 cibule najemno
200 g brambor na kostky
1 lžička kmínu
půl lžíce mleté papriky
1 l vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
350 g kysaného zelí
200 g zakysané smetany
1 vejce

Postup:
1. Do hrnce dáme 2 lžíce oleje, slaninu a klobásu na kolečka a pěkně je orestujeme, aby pustily tuk a změnily barvu.
2. Přidáme cibuli a opékáme, dokud nebude cibule měkká. Přidáme brambory a opékáme aspoň 2 minuty. Posypeme kořením a lehce orestujeme.
3. Zalejeme vývarem a vaříme pod pokličkou, dokud brambory nezměknou.
4. Přidáme zelí bez nálevu a povaříme dalších 10 minut.
5. Nakonec přidáme smetanu, vejce a provaříme.
6. Dochutíme solí a pepřem.


Palačinky z ovesných vloček s višňovým džemem
Palačinky, kdo by je nemiloval! Těmi se zavděčíte nejen dětem, ale i dospělým. Do těsta můžete zakomponovat ovesné vločky, které se velmi dobře tráví a díky obsahu lehce rozpustné vlákniny dokážou usměrňovat hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Pokud nemáte na pomazání domácí ovocnou pochoutku, jednoznačně doporučujeme výběrový džem Višně s rumem od Renaty Zezulkové, vítěze Regionální potraviny ve Zlínském kraji. Lákavě černé šťavnaté višně pochází ze sadů v nedalekých Buchlovicích a z rodinného sadu v Bílých Karpatech. Jejich nasládlou chuť s jemnou kyselinkou perfektně doplňuje voňavý rum.
 
Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:
400 g ovesných vloček
300 ml plnotučného mléka
lžička kypřicího prášku
2 lžičky skořice
2 lžíce medu
150 g džemu Višně s rumem od Renaty Zezulkové
250 g polotučného tvarohu
100 g vlašských ořechů

Postup:

1. 300 g vloček rozmixuje najemno, přidáme mléko, kypřicí prášek, lžíci medu, špetku soli, lžičku skořice a pořádně promícháme.
2. Rozpálíme si pánev se lžící oleje a uděláme palačinky.
3. Palačinky namažeme džemem a zarolujeme.
4. Tvaroh vymícháme a lehce pocukrujeme.
5. 100 g vloček, lžíci medu, ořechy a lžičku skořice smícháme v míse a promícháme. Směs vysypeme na plech s pečicím papírem a pečeme na 160 °C 15–20 minut.


Vrabci na pivu se špenátem

Vařili jste už něco s pivem? Pokud vás tato premiéra teprve čeká, těšte se. Pivo totiž dodá pokrmu jedinečný šmrnc. V našem receptu ho využijeme na podlití masíčka, které na konci naservírujeme společně s orestovaným špenátem a opečeným křupavým česnekem. Vraťme se ale ještě k pivu, které je poměrně zásadní. Což takhle zkusit vítěze Regionální potraviny v Ústeckém kraji, tedy nefiltrovaný spodně kvašený polotmavý ležák Monopol Karlík z Pivovaru Monopol s. r. o.? Vaří se dvourmutovým způsobem z flájské vody, tří druhů sladů (plzeňského, karamelového, mnichovského) a žateckého chmele. Je pro něj charakteristická jantarová barva, příjemná hořkost a jemná karamelová chuť a vůně.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 80 minut

Ingredience:
700 g vepřového boku
lžička kmínu
1 cibule nahrubo
15 stroužků česneku
250 ml piva Monopol Karlík z Pivovaru Monopol s. r. o
700 g čerstvého špenátu

Postup:
1. Maso si nakrájíme na větší kostky, osolíme, přidáme kmín, cibuli, 10 stroužků česneku na plátky a promícháme.
2. Maso vysypeme na pekáč a podlijeme pivem.
3. Vrabce pečeme na 160–180 °C hodinu a půl, dokud není maso měkké a zlatavé.
4. V průběhu pečení maso přeléváme a obracíme.
5. Zbylých 5 stroužků česneku si nakrájíme na plátky, dáme do velkého hrnce s olejem a vypečeme do zlatova, česnek vytáhneme a na oleji orestujeme špenát zprudka.
6. Špenát osolíme a při servírování posypeme křupavým česnekem.


Zdroj fotografie a receptů: www.regionalnipotravina.cz