Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Nejchutnější recepty? Rozhodně z místních surovin!

Únor je sice nejkratší měsíc v roce, ale to neznamená, že bychom se měli šidit. Naopak, ještě po dlouhé zimě potřebujeme doplňovat energii, kterou získáme především z kvalitních lokálních surovin. Potraviny pocházející z blízkého okolí jsou čerstvé a výživné. Díky tomu jsou také velmi chutné. A navíc nás může zahřát pocit, že podpoříme místní zemědělce a výrobce. Jaké menu s Regionální potravinou jsme si tedy protentokrát připravili? Začneme voňavou gulášovou polévkou s hovězím masem. Budeme pokračovat hlavním chodem. Vybírat můžete z pečeného vepřového kolene se salátem a pikantní vepřovou omáčkou, nebo z vegetariánského pokrmu, a to plněných cibulí s goudou. A kdo by měl ještě hlad, nebo toužil po něčem opravdu lehčím, čeká na něj vynikající salát s kozím sýrem, čekankou, ořechy a medovým dresinkem. Ať vám chutná!

Gulášová polévka
Myslíte si, že u nás existuje někdo, kdo aspoň jednou neochutnal naši klasiku, gulášovou polévku? Pokrm, který dokáže bezvadně zasytit? Pokud se dobře dochutí a zároveň použijete kvalitní suroviny, neuvěříte, že si pochutnáváte na obyčejné gulášovce. A protože se úspěšný výsledek odvíjí od hovězího vývaru, doporučujeme kromě vašeho domácího také Pomalu tažený hovězí vývar z Našeho hospodářství od Mgr. Jakuba Erlera, loňského vítěze Regionální potraviny v Královéhradeckém kraji. Vyrábí ho z masa přímo z vlastní farmy v malém rodinném hospodářství s více než 150letou tradicí. Vývar je vařený pomalým tažením a samozřejmě z čerstvých surovin. Neobsahuje konzervanty, barviva a ani zvýrazňovače chuti.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 50 minut

Ingredience: 1 lžíce sádla, 300 g cibule najemno, 1 lžička drceného kmínu, 3 stroužky česneku, 300 g mletého hovězího, 1 lžíce mleté uzené papriky, 1,2 l pomalu taženého hovězího vývaru z Našeho hospodářství od Mgr. Jakub Erler – NAŠE HOSPODÁŘSTVÍ, 300 g brambor typu A na kostky, 1 lžíce sušené majoránky a hrst listové petržele

Postup:
1. Do rozpáleného hrnce dáme lžíci sádla, opečeme cibuli do hněda. Pokud se nám začne cibule připalovat, můžeme ji podlít trochou vody. Přidáme kmín, česnek a za minutu vložíme maso.
2. Maso opékáme, dokud nezmizí tekutina, přisypeme papriku a restujeme 2 minuty.
3. Zalijeme vývarem, přidáme brambory a vaříme, dokud nejsou brambory na skus měkké.
4. Nakonec dochutíme solí, pepřem, majoránkou a sekanou petrželí.


Vepřové koleno se salátem a pikantní švestkovou omáčkou
Kdo se netouží v únoru postit, rozhodně si oblíbí naše pečené vepřové koleno. Ozvláštnili jsme ho pikantní švestkovou omáčkou se zázvorem a česnekem a zlehčili výborným příjemně nakyslým zelným salátem. Aby vám co nejvíce chutnalo, můžete zkusit Koleno VEPŘOVÉ SOUS-VIDE z ŘEZNICTVÍ SLOUPNICE s. r. o. V roce 2020 bylo oceněno prestižní značkou kvality Regionální potravina v Pardubickém kraji. V čem tkví jedinečnost této masné delikatesy? Především ve využití metody SOUS-VIDE neboli moderním způsobu přípravy pokrmů ve vakuu. Navíc bez využití konzervantů. Proto si masíčko zachová vlastní šťávu a dobře natáhne koření. Kromě dokonalé chuti je další výhodou skutečnost, že během přípravy nedochází k přepalování tuků.

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:
1 Koleno VEPŘOVÉ SOUS-VIDE, ŘEZNICTVÍ SLOUPNICE s.r.o., 400 g švestkových povidel, 20 g zázvoru najemno, 3 stroužky česneku najemno, 2 dl červeného vína, půl lžičky chilli, 250 g červeného zelí, 250 g bílého zelí, 100 g mrkve, 150 g majonézy, 30 g cukru, 100 g hořčice, 1 lžíce jablečného octa a 100 g hrubozrnné hořčice

Postup:
1. Nejdříve si uděláme omáčku. V hrnci na oleji orestujeme zázvor, pozvolna alespoň 5 minut. Přidáme česnek a restujeme další 2 minuty. Zalijeme vínem a přidáme povidla. Povaříme pozvolna 10 min. Dochutíme solí, chilli a necháme vychladnout.
2. Koleno vybalíme a vložíme na plech i s nálevem a pečeme na 120 °C 15 minut, pak zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme do zlatova.
3. Mezitím si uděláme salát. Zelí si nakrájíme na jemné nudličky, mrkev nastrouháme nahrubo. V míse smícháme mrkev, zelí, majonézu a dochutíme solí, cukrem, octem a hořčicí.
4. Hořčici si připravíme jednoduše. Smícháme plnotučnou hořčici s hrubozrnnou 1:1


Cibule plněné sýrem gouda
O tomto pokrmu si dovolíme tvrdit, že představuje zajímavou alternativu francouzské cibulačky. Pokud tedy milujete tuto polévku, jednoznačně vás zaujmou i naše cibule plněné goudou. Nesmí chybět ani zeleninový vývar a bílé víno. Podmínkou chutného receptu je ovšem volba surovin. Zkuste preferovat lokální. Jednou z nich je také geniální sýr naprosto fenomenální chuti, a to Ovčí gouda archivní sýr ze Statku Horní Dvorce v jižních Čechách. Jedná se o polotvrdý sýr, který se vyrábí speciální ruční technologií ze 100% ovčího mléka. Poté poměrně dlouho zraje, díky čemuž se může pyšnit plnou, ostrou a aromatickou chutí a vůní. Tato pochoutka byla vloni oceněna Regionální potravinou v Jihočeském kraji.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut

Ingredience: 500 ml zeleninového vývaru, 350 ml bílého vína, 20g másla, 4 velké cibule, 3 rajčata, 120 g strouhanky, 120 g Ovčí gouda archivní sýr, Statek Horní Dvorce s. r. o., 50 g petržele, 2 stroužky česneku a 3 jarní cibulky

Postup:
1. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
2. Malý pekáč si vytřeme máslem.
3. Zeleninový vývar přivedeme k varu, přidáme víno a provaříme.
4. Cibule oloupeme, rozřízneme podélně a opatrně sundáme 3 vrstvy. Vnější vrstvy cibule vložíme do vroucího vývaru a vaříme 3–4 minuty. Vytáhneme a necháme vychladnout.
5. Připravíme náplň. Rajčata nastrouháme na hrubém struhadle, většinu slupky, která nám zůstane, vyhodíme. Přidáme strouhanku, česnek najemno, nasekanou petrželku, nakrájenou jarní cibulku, sůl, pepř a 90 g goudy nastrouhané najemno. Vše promícháme.
6. Každou vrstvu cibule naplníme směsí a utáhneme. Cibule skládáme do pekáče vedle sebe. Podlijeme trochou vývaru a pečeme 40 minut.
7. Po 40 minutách vytáhneme a zastrouhneme zbylou goudou a pečeme dalších 10 min.


Salát s kozím sýrem, čekankou, ořechy a medovým dresinkem

Přestože se nesou zimní recepty v „hutnějším“ duchu, nezapomínejme ani na lehkou večeři v podobě salátu. Někdy si vystačíme s variantou „co dům dal“, ale proč se taky neinspirovat ozkoušeným a perfektně vyladěným receptem? V tom našem se ukrývá čekanka, listový salát, ořechy, hrušky, med a další zajímavá dochucovadla. Surovinou, která všechny ostatní dokonale propojí, je kozí sýr. Jednoznačně doporučujeme loňského vítěze Regionální potraviny v Kraji Vysočina – Pomazánkový kozí sýr bílý z BIOFARMY DoRa s. r. o. Vyrábějí ho na rodinné ekologické farmě podle své originální receptury. Základem je pasterované kozí mléko nejvyšší kvality. Jedná se o jemnou tvarohovou pomazánku, která si vás podmaní svou lahodnou chutí.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 20 minut

Ingredience: 400 g POMAZÁNKOVÝ KOZÍ SÝR BÍLÝ, BIOFARMA DoRa s. r. o., 130 g medu, 30 ml jablečného octa, 150 g oleje, 200 g čekanky, 200 g listového salátu, 10 ml ořechového oleje, 100 g ořechů a 400 g hrušky

Postup:

1. Do odměrky dáme olej, med a ocet a tyčovým mixérem mixujeme alespoň 2 minuty, aby vznikla emulze. Dresink dochutíme solí a pepřem.
2. Hrušky nakrájíme na tenké plátky.
3. Salát očistíme a opláchneme.
4. Kozí sýr dáme do misky a dochutíme solí, pepřem a ořechovým olejem.
5. Ve velké míse smícháme salát, nakrájenou čekanku, hrušky a dresink. Vše dobře promícháme a nandáme na talíře.
6. Posypeme ořechy a na salát ještě přidáme kozí sýr.


Zdroj fotografie a receptů: www.regionalnipotravina.cz