Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Navoďte si náladu Vánoc recepty z místních surovin

Rok se s rokem sešel a brzy budou zase Vánoce. Přestože mohou být letos trochu jiné než obvykle, nenechte se o ně ochudit. Abyste se naladili na tu správnou atmosféru, provoňte váš domov lahodnými recepty. Nabízíme linecké s kdoulovým džemem, tolik oblíbenou vánočku, tradičního staročeského kubu s africkým sumečkem a také něco lehčího v podobě jogurtové polévky s pečeným lilkem. Aby se vám pokrmy co nejvíce povedly, přidejte kromě lásky také suroviny z vašeho kraje.


Jogurtová polévka s pečeným lilkem

V zimním období si více než jindy pochutnáme rádi na nějaké vydatné polévce. Už jste do ní zkusili dát bílý jogurt z kozího mléka? Při jeho zapracování musíte být trpěliví, ale výsledná chuť rozhodně stojí za to! Je třeba ovšem vybrat nějaký kvalitní, což rozhodně můžeme tvrdit o letošním vítězi Jihočeského kraje v soutěži Regionální potravina, Farmářském kozím jogurtu bílém Nubijka od Jany Drobilové Holcové z Farmy v Marinkách. Jogurt zraje v kelímku a je vyroben z plnotučného nestandardizovaného mléka Anglonubijských koz.

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy: 60 minut

Ingredience: 4 lžíce oleje, 1 velká cibule, nakrájená na čtvrtky, 1 půlka celeru, nakrájeného na čtvrtky, 2 mrkve, nakrájené na půl, 2 ks bobkového listu, 5 ks celého pepře, 50 g rýže, 30 g hladkolisté petržele, 20 g kopru, 1 kg lilku, 400 g FARMÁŘSKÝ KOZÍ JOGURT BÍLÝ NUBIJKA od Jany Drobilové Holcové, 2 stroužky česneku, 1 vejce a 1 citron

Postup:
1. Troubu si předehřejeme na 170 °C. Lilek propícháme všude po stranách nožem a dáme do trouby na cca hodinu, dokud není měkký. Lilek necháme vychladnout.
2. Založíme si vývar. Do hrnce dáme cibuli, mrkev, celer, bobkový list, pepř a litr a půl vody. Necháme zavařit a pomalu táhneme 30 min. Vývar scedíme.
3. Do vývaru nasypeme rýži a uvaříme ji do měkka.
4. Lilek rozřízneme napůl a vydlabeme střed, půlku lilkové směsi přidáme do vývaru a vše rozmixujeme do hladka.
5. Ve velké míse smícháme vejce, jogurt a prolisovaný česnek. Přidáme naběračku polévky a prošleháme. Postupujeme stejně, dokud nespotřebujeme polovinu polévky. Je důležité přidávat polévku po malých částech, aby se jogurt nesrazil.
6. Ohřátý jogurt nalijeme do rendlíku ke zbývající polévce a zamícháme a dochutíme solí a pepřem.
7. Druhou polovinu lilku rozmačkáme vidličkou a dochutíme solí, pepřem, citronovou kůrou, šťávou a přidáme nasekané bylinky.
8. Polévku ještě prohřejeme na mírném ohni, polévka se nesmí vařit. Při servírování dáme lilek doprostřed talíře a zalijeme polévkou.


Linecké s kdoulovým džemem
Málokdo si dovede představit Vánoce bez lineckého cukroví, které je jedním z nejoblíbenějších. Pokud ho chcete mít opravdu „vymazlené“, nesmí chybět v těstu voňavé máslo a na potření kvalitní marmeláda nebo džem plný ovoce. Zkuste si letos toto klasické cukroví ozvláštnit něčím novým, například Znojemským kdoulovým extra džemem od Ing. Zuzany Boudové a rodinné firmy Bouda 1883 – Originál ze Znojma, která má více než stoletou tradici. Netradiční džem je natolik kvalitní, že si letos vysloužil prestižní ocenění Regionální potravina v kraji Jihomoravském.

Počet porcí: 1 dávka
Doba přípravy: 90 minut

Ingredience: 250 g másla, 2 žloutky, 150 g cukru moučka, 1 balíček vanilkového cukru, 350 g hladké mouky, 1 citron, 10 g mletého badyánu a 200 g ZNOJEMSKÉ KDOULE EXTRA DŽEM od Ing. Zuzany Boudové

Postup:

1. Smícháme máslo, žloutky, vanilkový cukr, mouku, kůru z citronu a 120 g cukru. Uděláme těsto, zabalíme do folie a necháme v lednici hodinu odležet.
2. Uděláme si badyánový cukr. Smícháme cukr a mletý badyán.
3. Troubu si zapneme na 170 °C. Těsto si vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrájíme tvar, jaký chceme.
4. Pečeme cca 10–15 min. do růžova.
5. Necháme vychladnout a potřeme džemem a posypeme cukrem.


Vánočka

Co rozhoduje o tom, zda bude vánočka nádherně vláčná, že se vám bude rozplývat na jazyku? Kromě množství másla rozhodně kvalitní mouka! Pro dokonalou konzistenci těsta jsme v našem receptu zkombinovali polohrubou a hladkou. Navíc jsme vyzkoušeli letošního vítěze Regionální potraviny v Olomouckém kraji, pšeničnou mouku hladkou světlou od MJM agro a. s. Mouka je vyráběná z pšenice z regionu Haná. Nechte si chutnat, protože vánočka z oceněné mouky rozhodně stojí za hřích.

Počet porcí: 1 ks
Doba přípravy:
120 minut

Ingredience:

230 g PŠENIČNÁ MOUKA HLADKÁ SVĚTLÁ od MJM agro, a. s., 100 g polohrubé mouky, 20g droždí, 115 ml vlažného mléka, 60 g cukru, 8 g vanilkového cukru, 70 g měkkého másla, kůra z jednoho citronu, 1 vejce, 35 g rozinek, 20 ml jablečného octa, 1 panák rumu a 50 g mandlí (plátky)

Postup:
1. Jako první si založíme omládek. Smícháme 40 g hladké mouky, 40 g polohrubé, 80 ml mléka a droždí. Uděláme těstíčko a necháme ho kynout na teple a přikryjeme ho, aby nám neokoralo, na cca 30 min.
2. Mezitím si dáme do rendlíku rozinky, 20 ml vody, ocet, rum a pomalu vaříme, dokud se nevyvaří tekutina. Vychladíme.
3. Do omládku přidáme zbytek obou mouk, mléko, cukry, špetku soli, máslo, citronovou kůru, vejce, rozinky, 35 g mandlí a uděláme těsto.
4. Těsto necháme ještě 30 min. nakynout.
5. Těsto rozdělíme na 6 dílů po 100 g.
6. Uděláme koule a z koulí prameny cca 30 cm.
7. Zapleteme vánočku a necháme na plechu s pečicím papírem hodinu kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
8. Pečeme 160 stupňů 40–50 min.


Africký sumeček a houbový Kuba
Kdo miluje houby, nejspíše neodolá tradičnímu staročeskému štědrovečernímu pokrmu, nazvanému houbový Kuba. A protože k vánoční večeři bezpochyby patří ryba, doplnili jsme ho o afrického sumečka. Kde chovají jedny z nejlepších u nás? Na Vysočině, konkrétně v Zemědělském družstvu Hrotovice. Chov sumečka afrického zahájili v roce 2019. Můžete zakoupit přímo filety, které jsou baleny vakuově bez obsahu přídatných látek. V mase nenajdete žádné kosti. Jeho skvělá kvalita byla navíc oceněna Regionální potravinou za Kraj Vysočina.

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

1 kg SUMEČEK AFRICKÝ – FILET S KŮŽÍ od Zemědělské družstvo Hrotovice, družstvo, 50 g hořčice, 30 g hladké mouky, 250 g krup, 50 g sušených hub, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 30 g másla a 1 lžíce nakrájeného kopru

Postup:

1. Sušené houby zalijeme litrem vody a přivedeme k varu.
2. Vaříme na mírném ohni 10 min. Vývar scedíme.
3. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na oleji, aby změkla. Přidáme prolisovaný česnek
a minutu mícháme. Přidáme kroupy a zalejeme vývarem. Vaříme kroupy do měkka. Když jsou kroupy měkké, vývar vyvaříme, stáhneme z ohně, přidáme houby z vývaru, máslo, kopr. Zamícháme a dochutíme solí, pepřem a hořčicí.
4. Sumečka nasolíme z obou stran, stranu bez kůže potřeme hořčicí a posypeme moukou.
5. Rozpálíme si pánev, přidáme olej, položíme rybu kůží dolů. Oheň stáhneme a pomalu opékáme cca 4 min. Přidáme lžíci másla a rybu přeléváme máslem, dokud není hotová.


Zdroj fotografie a receptů: www.regionalnipotravina.cz