Bílá pšeničná mouka je tradiční surovinou pro přípravu vánočního cukroví, ale nemá téměř žádnou výživovou hodnotu. Existují ale takové mouky, ze kterých lze upéct stejně dobré nebo i lepší sladkosti a přitom se nepřipravíte o vitamíny, vlákninu a minerály.
Historie bílých mouk vznikla teprve v posledních dvou stoletích, kdy se z praktických důvodů začalo obilí nejprve obrušovat a pak mlít. „Odstraněním vnější obalové vrstvy a klíčku zrna získáme sice mouku s delší trvanlivostí a konstantní kvalitou, nicméně z pohledu výživy je to zcela prázdná potravina, protože právě obal a klíček obsahují ty nejdůležitější minerální látky, vitamíny a vlákninu,“ vysvětluje odbornice na biopotraviny a zdravou stravu Ing. Barbora Hernychová ze společnosti Pro-Bio, která se více jak 20 let specializuje na výrobu vysoce kvalitních bio mouk.
Bílá pšeničná mouka má nepochybně výborné pekařské vlastnosti, ale nejen z ní se dají péct skvělé pokrmy. Pusťte do své kuchyně také mouky celozrnné a mouky z tzv. zapomenutých plodin, jako je například špalda či pohanka. Obohatíte tím své pokrmy o důležité živiny a zpestříte si jídelníček.
Zkuste špaldu
„Změna jídelníčku nemusí být nikterak zásadní, chceme-li dosáhnout pozitivních změn. Naučte se třeba nahrazovat pouze část pšeničné mouky jinými druhy a postupně je pravidelně používat při svém vaření, pečení či zahušťování. Pro začátek můžete vyzkoušet například mouku špaldovou, pohankovou nebo žitnou. Já osobně doporučuji k vánočnímu pečení mouku špaldovou, protože dodává pokrmům jemnou oříškovou příchuť,“ doplňuje Hernychová.
Pšenice špalda představuje jednu z nejstarších původních obilovin. Oproti klasické pšenici nebyla uměle přešlechtěna, zachovala si vysoký obsah živin i lepší stravitelnost pro náš organismus. Stačí jí nahradit třeba 1/3 pšeničné mouky. Špaldová chuť dodá pokrmu určitou výjimečnost a typickou oříškovou chuť. Špaldová mouka je výborná do vánočního pečiva, koláčových a buchtových těst, ale i do polévek, kaší a na běžné zahušťování omáček.
Skvělou příležitostí pro vyzkoušení této změny je pečení vánočního cukroví.
Zde je pár jednoduchých receptů, které jsou tradičně součástí Vánoc a jsou pro začátek ideální:
Linecké z pohankové a špaldové mouky
Co budete potřebovat: 300 g celozrnné špaldové mouky, 200 g pohankové mouky, 100 g javorového sirupu, 270 g másla, pikantní džem na slepení
Postup:
1. Všechny suroviny kromě džemu zpracujte v těsto, zabalte ho do fólie a uložte alespoň na 1 hodinu do chladu.
2. Odležené těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný 3 mm a vykrojte z něj různé tvary. Přeneste je na plech s papírem na pečení a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 150 °C.
3. Cukroví nechte vychladnout a pak kousky po dvou slepte džemem. Cukroví je po dvou dnech měkké.
Žitné medové perníčky
Co budete potřebovat: 860 g celozrnné žitné mouky, 4 vejce, 4 velké lžíce medu, 350 g třtinového cukru, 1 lžíci perníkového koření, nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu, 250 g sádla, 1 bio prášek do pečiva (vinný kámen), žloutek na potření
Postup:
1. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto. Pokud je příliš řídké, přidejte ještě trochu mouky.
2. Těsto rozválejte na pomoučeném válu a vykrojte z něj různé tvary. Přeneste je na plech s papírem na pečení a upečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
3. Ihned po vyndání z trouby perníčky potřete rozšlehaným žloutkem, nechte vychladnout a ozdobte podle vlastní chuti.
A tohle by se mohlo na Vánoce taky hodit:
Špaldová vánočka
Co budete potřebovat: 250 ml mléka (nebo rýžového, sójového, špaldového nápoje Isola Bio), 100 g přírodního třtinového cukru, 40 g droždí, 300 g celozrnné špaldové mouky, 300 g bílé pšeničné mouky, 3 žloutky, špetku soli, muškátový oříšek, nastrouhanou kůru z půlky chemicky neošetřeného citronu, 120 g másla, 60 g hrozinek, 50 g vlašských ořechů, bílky na potření a loupané mandle na posypání
Postup:
1. Tři lžíce vlažného mléka či obilného nápoje rozmíchejte s 1 lžící cukru, 1 lžící mouky, přidejte rozdrobené droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
2. Mouku smíchejte s cukrem, přidejte rozšlehané žloutky, do nichž jste vmíchali špetku soli, pak přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku a citronovou kůru. Přilijte kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujte tuhé těsto. Při zpracování těsta přidávejte postupně podle potřeby zbylé mléko či obilný nápoj. Těsto zakryjte utěrkou a nechte alespoň 2 hodiny kynout na teplém místě.
3. Do vykynutého těsta zapracujte opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Pak těsto rozdělte na 9 kusů, vyválejte z nich prameny a spleťte vánočku (spleťte čtyři prameny, na ně položte další tři spletené prameny a nahoru zbylé dva). Snažte se dělat vánočku co nejvyšší a nejužší.
4. Vánočku položte na plech s papírem na pečení a nechte ji ještě půl hodiny kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C.
5. Před vložením do trouby vánočku potřete rozšlehanými bílky a posypte nakrájenými mandlemi. Vánočku pečte 10 minut při 200 °C, pak snižte teplotu na 140–150 °C a pečte dalších 25–35 minut. Zda je vánočka upečená, zjistíte vpíchnutím špejle. Pokud se těsto nechytá, je hotovo.
Zdroj: Prima ŽENY