Jemné, aromatické, slané, hedvábné a tak nějak uklidňující, jsou sýry, které se mezi lidmi těší velké oblibě. Vyrábějí se srážením mléka pomocí syřidla nebo kyseliny mléčné a neodmyslitelně patří do našich jídelníčků.
Sýry jsou vhodné jako pohoštění na různých oslavách, kdy si chceme trošku dopřát, ale pokud víme, který si vybrat, mohou tyto produkty pomoct i v hubnutí nebo nabírání svalové hmoty.
ČTĚTE TAKÉ:
Proteiny - vše co o nich potřebujete vědět
10 potravin, o kterých se domníváte, že jsou zdravé a dietní
Mezi hlavní živiny, jež v sýrech najdeme, se řadí nasycený živočišný tuk a proteiny živočišného původu. Sacharidů obsahují jen naprosté minimum.
Existuje spousta metod, podle kterých lze sýry dělit. Pokud vám jde ale o zdravý životní styl, hubnutí, zachování stabilní hmotnosti nebo nabírání svalové hmoty, řiďte se především jejich vlivem na zdraví, tučností a podílem bílkovin.
Zde je TOP 7 sýrů do Vaší diety:
1. Cottage - malé bílé hrudky ukryté v hedvábné smetaně - to je sýr cottage. Obsahuje přibližně 100 kcal na 100 gramů, 12 gramů bílkovin, 5 gramů tuku a jen 3 gramy sacharidů. Lehce se tráví a lze použít při přípravě sladkých i slaných jídel. Díky praktickému balení si ho můžete brát na svačinu všude s sebou. Light varianta je zcela v pořádku, pouze se ochudíte o plnou chuť, která se spolu s tukem odstraní.
2. Mozzarella - bochánek sýra, zalitý ve slaném nálevu, se tradičně vyrábí z buvolího mléka. V našich obchodech se však častěji setkáme s variantou z mléka kravského. Ve 100 gramech se ukrývá asi 240 kcal, 17 gramů proteinů, 18 gramů tuku a 2 gramy sacharidů. Opět lze pořídit light variantu, která je o něco méně lahodná, zato neobsahuje tolik tuku.
3. Tvrdý sýr light - čím tučnější sýr, tím méně příjemná chuť - u tvrdých nízkotučných sýrů to ale neplatí. Vyzkoušejte tvrdé plátkové sýry s 10 - 20% tuku a uvidíte, že budete chutí mile překvapeni. Vaše tělo zase příjemně překvapí jeho složení a až 30 gramů bílkovin v jednom balení!
4. Čerstvé nízkotučné sýry - sýry typu lučina či žervé jsou o 100% lepší volbou, než sýry tavené, které nám kvůli obsahu tavících solí odvápňují kosti! Čerstvé sýry do diety vybírejte méně tučné - sýry, jako riccotta či mascarpone jsou sice velice chutné, ale také velice kalorické.
5. Syrečky - extrémní obsah bílkovin s minimálním podílem tuku a sacharidů - to jsou syrečky. Jejich jediným mínusem je to, že jsou velmi slané, takže obsah soli v dalších jídlech raději omezte.
6. Kozí sýr - stačí ho kousek a obyčejnou zeleninu proměníte ve skvostný salát. I když je kozí sýr tučnější, většinou ho nesníme tolik. Pro redukci hmotnosti se hodí spíš kozí sýr čerstvý, než ten s plísní na povrchu.
7. Parmezán - několik stroužků sýra parmezánového typu dokáže proměnit každé jídlo v požitek. Má spoustu bílkovin, minimum sacharidů, ale víc tuku - nicméně ho nejde sníst moc najednou, takže linii určitě neublíží. Vyzkoušejte ho třeba s mletým hovězím masem a cuketovými špagetami.
Autor: Veronika Červenková