Výživoví poradci, nutriční specialisté i lékaři, zabývající se výživou člověka, se od nepaměti ze všech sil snažili vymyslet jednoduchý způsob, kterým by lidem ukázali, jak správně jíst. A protože lidé mají rádi obrázky, vznikla barevná schémata v podobě pyramid nebo „talířů“, která nám jednoduchou a pochopitelnou formou sdělují, jaké druhy potravin a v jakém množství bychom měli jíst, abychom byli zdraví a štíhlí, a aby nám nechyběly žádné důležité živiny.
ČTĚTE TAKÉ:
Naučte se vybírat správné a zdravé pečivo!
Stravování, které může změnit život - IIFYM
Bio - víc než jen módní záležitost
Téměř každý stát má svá vlastní doporučení, vycházející z nutričních potřeb obyvatel, ale také z dostupných potravinových zdrojů. V České republice takových doporučení a pyramid najdeme nespočet. Jejich podoba i obsah se ale bohužel často rozcházejí, protože taková doporučení může sestavovat v podstatě každý.
Nechte se inspirovat těmi doporučeními, jenž vycházejí z úst vědců a lékařů, nikoliv od samozvaných výživových specialistů bez odpovídajícího vzdělání, ale i tak je vždy berte trošku s rezervou, protože i ony se časem mění.
Pyramidy nemají sloužit jako podrobný návod k sestavení denního jídelníčku, ale jako základní doporučení, jak se stravovat.
Potravinová pyramida Ministerstva zdravotnictví ČR z roku 2005 má 4 patra a skládá se z potravinových skupin, které jsou do jednotlivých pater rozmístěny na základě obsahu živin. Potraviny na vrcholu pyramidy by měly být konzumovány nejméně a ty v její základně zase ve větší míře.
Základnu této pyramidy tvoří komplexní sacharidy (obiloviny, pečivo, rýže a těstoviny), ve druhém patře najdete ovoce a zeleninu, ve třetím mléko, mléčné výrobky, ryby, drůbeží maso, luštěniny, vejce, netučné maso a ořechy a na vrcholu pyramidy sídlí volné tuky, cukr a sůl (čokoláda, bonbony, smažená jídla).
Potravinová pyramida Fóra zdravé výživy pochází z roku 2013 a je tedy aktuálnější. Má rovněž 4 patra. Stojí na základech z ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnných obilovin, ve druhém poschodí schovává například ovesné vločky, margarín, rýži, oleje, ryby, brambory či jogurty, ve třetím patře najdete vejce, tučné sýry, víno (alkohol), maso či bílé pečivo a na vrcholku jsou cukrovinky, limonády a uzeniny.
Pyramida je navíc rozdělená na pomyslné poloviny, z nichž jedna polovina z každého patra je pro každodenní konzumaci vhodná víc a druhá méně. Fórum zdravé výživy také doporučuje jíst pestře a v průběhu celého dne, zvýšit spotřebu zeleniny a ovoce na 600 g denně (400 g zeleniny, 200 g ovoce), vypít denně aspoň 2 litry vody, jíst kysané mléčné výrobky, používat kvalitní rostlinné oleje a margaríny, dopřávat si pouze maso bez viditelného tuku, omezit smažená jídla, pojídání oplatek, keksů i sušenek, vybírat si méně slané potraviny, nepřisolovat a hlavně se pravidelně hýbat.
Ať už se řídíte jakýmikoliv doporučeními, nezapomeňte na heslo „všeho s mírou“ a nikdy se nevzdávejte pohybu na čerstvém vzduchu.
Autor: Veronika Staňková