Určitě víte, že je vláknina zdravá, a že bychom jí měli přijímat dostatečné množství, aby naše těla pracovala jako dobře seřízený stroj. Dělíme ji na rozpustnou a nerozpustnou a řadíme ji mezi sacharidy.
ČTĚTE TAKÉ:
Nakopněte svůj metabolismus cvičením - 1. díl
Nakopněte svůj metabolismus cvičením - 2. díl
Na rozdíl od sacharidů, které najdeme třeba v banánech, ovoci, sladkostech či přílohách, neumí organismus vlákninu přeměnit na energii, a proto se velmi doporučuje při hubnutí.
Jako jedna z mála živin zatím nebyla nařčena z toho, že by nemusela být zase až tak zdraví prospěšná, jak se uvádí. U vlákniny je to jasné - našim bříškům prospívá.
Současná doporučení tvrdí, že bychom měli denně zkonzumovat asi 30 gramů této pomocnice, nicméně současný stav u většiny lidí se pohybuje kolem 10 - 15 gramů. Předávkování vlákninou s sebou nese riziko jen v případě, že do sebe během dne dostanete málo minerálních látek, tu trošku na sebe vláknina naváže a tělo je pak ochuzené o tyto cenné látky. Tento stav je však velice nepravděpodobný. Přemíra vlákniny může některým jedincům způsobovat nadýmání, ale opět jen v okamžiku, kdy je jídelníček nevyvážený a vláknina se užívá jako doplněk stravy.
Problém nastává, když si dopřáváte vlákniny málo - a abyste nemuseli každý gram počítat, zde jsou uvedeny některé ze signálů, jenž vám napoví, že jí jíte málo:
Nechodíte denně - vláknině se říká kartáč na střeva, protože ve své rozpustné i nerozpustné formě urychluje průchod potravy tlustým střevem, popohání vyprazdňování a pomáhá proti zácpě. Dobře naladěný organismus má potřebu vyprazdňování denně. Pokud chodíte méně, přidejte vlákninu, vodu i pohyb.
Jídla jsou „malá“ - jídla obsahující hodně vlákniny poznáte tak, že jsou objemná, ale málo kalorická. Zeleninové a ovocné saláty, grilovaná i dušená zelenina, luštěniny či brambory tvoří na talíři dojem hojnosti, ale skrývají v sobě minimum energie. Pokud jídlo na vašem talíři vypadá nebarevné a malé, zapracujte na zeleninových přílohách. Když k jednomu toastu se šunkou a sýrem přidáte kopec zeleniny, hned budete mít pocit, že sedíte na královské hostině.
Nejíte pestře - nemusíte se cpát obilnými klíčky, zobat semínka a kupovat si speciální pečivo - stačí, když svoje oblíbené bílé rohlíčky občas nahradíte žitným „šrotovým“ chlebem, místo ochuceného jogurtu si do poctivého bílého nakrájíte jablko a ke smaženým a sladkým jídlům si dáte velkou porci zeleniny.
Máte hlad - vláknina zvyšuje pocit nasycení, protože umí v žaludku nabobtnat, ale obsahuje jen minimum využitelné energie. Proto je skvělou berličkou při snižování hmotnosti. Aby fungovala jako prostředek k zasycení, musíte zároveň hodně pít - ať má z čeho bobtnat. Vláknina má také schopnost snižovat glykemický index pokrmu a tím regulovat hladinu cukru v krvi. Zpomaluje vstřebávání sacharidů i tuků, tím upravuje metabolismus a vy pak snadněji hubnete.
Další díl kampaně a další cvičení s trenérkou Marií Korseltovou. Nakopněte svůj metabolismus a zbavte se přebytečných kil s námi.
Autor: Veronika Červenková