Zimu bohužel pravidelně doprovází zvýšený výskyt onemocnění horních cest dýchacích a chřipkové epidemie. Na vině je snížená imunita, kterou způsobuje nedostatečný pohyb, přetěžování organismu, strava chudá na vitamíny a nedostatek slunce. Zkuste zimu překonat ve zdraví zcela přírodními metodami. Stačí jen vědět, které druhy potravin mají tu moc předejít nemocem a tělo uzdravit.
1. Echinacea - tato bylinka pomáhá posilnit imunitní systém. Doporučuje se začít užívat ihned při prvních příznacích nachlazení či chřipky. Echinacea pomáhá zvyšovat hladinu přirozeně se vyskytující látky v organismu zvané properdin, která aktivuje imunitní systém do boje s bakteriemi a viry.
2. Česnek - před vynalezením antibiotik byl česnek prostředkem první volby při léčbě respiračních onemocnění. Obsahuje allicin, sulfhydryl a další složky s obsahem síry, které pomáhají bojovat s nemocí. Přidávání syrového česneku do jídla či užívání potravinových doplňků pomáhá posilovat imunitní systém a předcházet nemocem.
ČTĚTE TAKÉ:
Během nachlazení vynechte kávu
Potraviny, které posilují imunitu
Jak ovlinit stravou nachlazení a další nemoci
3. Zelená cibulka a pórek obsahují sirné sloučeniny, vitamin C, B vitamíny a stopové minerály. Pomáhají posilovat imunitu a chránit dýchacího ústrojí před infekcí. Pórek a zelená jarní cibulka by měly být v zimních měsících přidávány do jídel ve velkém množství. Zkuste třeba polévku se zelenou cibulkou, pórkem a česnekem. Můžete do ní přidat i další oblíbené suroviny.
4. Zázvor obsahuje mnoho protivirových látek. Je proto vynikajícím prostředkem proti chřipce a nachlazení. Zázvor je možno užívat ve formě čaje, koření nebo potravinového doplňku. Kořen můžete také syrový nastrouhat do různých jídel.
5. Oregano je silné přírodní antibiotikum a protivirový prostředek. Pomáhá při léčbě i po propuknutí nemoci. Zkuste přidat 5- 6 kapek oreganového oleje do vody a kloktat. Též je možno užívat oreganový olej vnitřně pro rychlé potlačení virů.
6. Med je jedním z nejvíce účinných přírodních léčebných prostředků. Působí antibakteriálně a má i antimykotické vlastnosti. Dokonce rozpouští zubní povlak a léčí kožní záněty. Oslaďte si s ním nejen čaj, ale i kávu. Budete překvapení, jak chutná dobře. Naředění je dobrý je kloktání či jako medový obklad.
Autor: Monika Kuželová