Otázkou číslo jedna je, zda je vůbec možné nahradit oblíbené dobroty zdravými (a pokud možno dietními) alternativami. Odpověď zní ano, ale jen částečně a ještě s přimhouřením oka. Sice se všude dočtete, jak máte zobat večer u televize místo smažených brambůrků zeleninu, a že když vás bude honit mlsná, máte si dát místo mléčné čokolády jablko, ale popravdě je to většinou jen chabá útěcha.
ČTĚTE TAKÉ:
7 červených potravin, které chrání před rakovinou prsu
Sušené ovoce - sladkosti pro zdraví
Když se snažíte žít zdravěji a třeba redukovat i nějaké to kilo, chutě musí občas stranou, ale nemusí strádat úplně. Stačí, když nahradíte určité ingredience za jiné a změníte také technologii přípravy. Přečtěte si o několika populárních lákadlech, ze kterých můžete s troškou snahy vykouzlit dobroty, po kterých vás nebude tolik hryzat svědomí.
Hranolky - kupte si sladké brambory, batáty (mají skvělé výživové vlastnosti), a nakrájejte je na hranolky. Plech vyložte pečícím papírem a batátové hranolky na něj rozložte. Posolte je mořskou solí, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Pečte je dozlatova a servírujte třeba s libovým plátkem krůtího masa a zeleninou, nebo jen tak, samotné, k dopolední svačině.
Bramborové lupínky - nakrájejte na tenoučké plátky celer, brambory, řepu, batáty a mrkev. Kolečka naskládejte na pečící a papír na plech, osolte, poprašte olejem a krátce pečte na vyšší teplotu dokřupava. Takovou obdobu smažených chipsů si klidně můžete dát k napínavé detektivce v televizi i večer.
Pizza - v případě pizzy je největším zádrhelem pšeničný korpus, smetanový základ a tučný sýr. Korpus nahraďte kvalitním mletým hovězím masem, které zformujte do tenké kulaté placky. Pak jen zdobte a dochucujte podle svého - přidejte rajčatový protlak, oregano, mozzarellu, kvalitní šunku, upečte v troubě a hody můžou začít. Další možností je nahradit korpus směsí vejce a dušeného květáku, kterou opět přivedete do „pizzové" podoby a podle svého dozdobíte.
Čokoláda - hořké čokolády jsou sice zdravé, ale to jim neubírá z jejich vysoké energetické hodnoty. Zdravější a dietnější čokoládu nebo čokoládovou pomazánku jednoduše připravíte z rozmixovaného zralého avokáda, kakaa nebo karobu (zdravější obdoba kakaa, kterou seženete v obchodech se zdravou výživou) a medu či stévie. Do pomazánky se můžete pustit rovnou lžičkou nebo si ji namažte na celozrnný žitný chléb.
Zmrzlina - rozmixujte zmrzlé ovoce (banány, lesní ovoce) a zjemněte ho troškou jogurtu. K banánu můžete přidat kakao a získáte čokoládovou zmrzlinu, která nezatíží váš žaludek ani váhu.
Dortíky - nepečte ve velkém, ale zkuste moderní hit „Mugcake“, neboli hrnkový koláček. Do velkého hrníčku dejte 30g ovesných vloček, jedno vejce, půlku banánu a lžičku kypřícího prášku. Výtvor vložte na cca 6 minut do mikrovlnné trouby (čas se liší podle výkonu trouby), vyklopte na talíř, došperkujte skořicí, jogurtem či kokosem a nechte si chutnat!
Autor: Veronika Staňková