Přínášíme vám desátou část receptů, které by vám měly pomoct změnit stravovací návyky.
Snídaně
Cereální (1 porce)
Energetická hodnota: cca 220 kcal
Hrst ovesných vloček, nízkotučný neslazený jogortu (150ml) a porce ovoce (banán, kiwi, ananas, light kompot, broskve)
Vločky smícháme s jogurtem, necháme nabobtnat a pak do směsi vmícháme na kostičky nakrájené ovoce.
Před jídlem můžete vypít sklenici čisté vody s citronovou šťávou, ke snídani dopřejte svůj oblíbený nápoj, nezapomeňte ale na dostatečné množství čisté vody bez bublinek. Je pro organismus nejvhodnější a pomáhá i ředit nápoje jak džusy, kávu nebo silný čaj.
Svačina
Hrst mandlí (cca 10ks)
Energetická hodnota: přibližně 226 kcal
Oběd
Sójový steak (2 porce)
Energetická hodnota: cca 816 kcal
Obsah bílkovin: 94,85 g
Obsah sacharidů: 70,70 g
Obsah tuků: 5,65 g
Obsah vlákniny: 17 g
Sójový steak 200 g, olivy, 1/2 porce hnědé rýže Natural (1/2 kopečku) + 100 g dušené zeleniny (chřest, cuketa, červená řepa, mrkev, zelené fazolky.....)
Sójový steak připravíme dle návodu, ke konci přípravy k němu nakrátko přidáme 6 na kolečka nakrájených oliv. Vše naservísujeme na talíř. Přídáme 100 g uvařené rýže Natural a 100 g dušené zeleniny.
Svačina
Zeleninový talíř
Energetická hodnota: přibližně 413 kcal
150 g míchané zeleniny - mrkev, paprika, rajče, květák, brokolice
Rajčata pokrájíme, okurku nakrájíme na jemné plátky jako při přípravě tzatziky. Zeleninu smícháme s jogurtem, lehce osolíme, ochutíme kořením nebo bylinkami a můžeme servírovat.
Večeře
Bramborová přesnídávka (2 porce)
Energetická hodnota: cca 225 kcal
Obsah bílkovin: 6 g
Obsah sacharidů: 25 g
Obsah tuků: 2 g
Obsah vlákniny: 3 g
130 g menších salátových brambor, hlávkový salát, 80 g koktejlových rajčat, 1 lžíce šťávy z limetek, olivový olej (ne panenský), 2 utřené stroužky česneku, ochucený ocet, 1 dcl bujónu, kmín
Brambory ve slupce (mají nižší glykemický index) omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Pak je uvařte do poloměkka ve vodě s kmínem a nechejte po odstavení z ohně dojít (uchovají si mazlavou konzistenci). Upravenou zeleninu (oddělené mladé listy salátu, rozdělená rajčátka) rozprostřete nápaditě na talíř a pokapejte limetkovou šťávou. Potřete brambory česnekem a na pánvi s olejem je prudce opečte. Pak do nich vmíchejte příjemně ochucený ocet a po lžících přidejte bujón. Nakonec brambory naservírujte na zeleninu a ochuťte bylinkovým kořením. Můžete je ještě zalít několika lžícemi hustšího jogurtu.
Autor: Ing. Ivan Mach