Zabývat se tím, jaká strava je nejvhodnější pro seniory, není právě „in“. Už jsou přece staří, v létě nikomu svůj vypracovaný pekáč buchet na břiše ukazovat nebudou a sami mají také často pocit, že na nich už tak nějak nezáleží. Kdybychom ale žili před několika dekádami, právě oni by byli ti, kteří jsou ve společnosti i v rodině tím nejcennějším, protože jsou studnicemi životní moudrosti a zkušeností.
ČTĚTE TAKÉ:
Seniorům málokdy chutná tak, jako dřív, nároky těla na příjem energie klesají a finanční podmínky pro nákup zdravých potravin rovněž nebývají příznivé. I přesto je ale důležité věnovat se výživě v důchodovém věku - strava totiž může výrazně prodloužit a zkvalitnit život. Dalším faktem je, že se seniorského věku časem dočkáme všichni a vědět něco víc o výživových nárocích organismu nemůže být na škodu.
Nejdůležitější roli hraje vyváženost živin a energie. Při jejich deficitu dochází k podváze, slabosti, snazší unavitelnosti, zimomřivosti a celkovému chátrání. Naopak při nadbytku hrozí obezita, metabolické poruchy, cukrovka, vysoký krevní tlak či cholesterol.
Háček výživy spočívá v tom, že v každé fázi života má organismus jiné nároky. Ani ve vyzrálejším věku tedy nemůžeme jíst tak, jak jsme jedli ve dvaceti nebo dokonce čtyřiceti. Tělo se zkrátka mění a my mu musíme dát přesně to, co v danou chvíli potřebuje.
Energetické nároky těla se stárnutím obecně klesají, protože ubývá svalové hmoty, a to jednak přirozeně, vlivem stárnutí, ale také kvůli snižující se pohybové aktivitě. Je také nutné přehodnotit příjem jednotlivých makroživin. Příjem proteinů je třeba navýšit, a to z důvodu snížené schopnosti trávení a vstřebávání. Vyšší dávky bílkovin uchrání svaly, pomohou udržet dobrou fyzickou kondici a tím i pohyblivost a soběstačnost.
Sacharidy by měly představovat více, než polovinu celkového kalorického příjmu. Nejedná se ale o jednoduché sladké cukry, ale o komplexní sacharidy, které nemají takový vliv na hladinu cukru v krvi.
Důležitý je také příjem vlákniny. Ta v jídelníčku často chybí, protože potraviny, které ji obsahují, někdy dělají potíže při jedení (ovoce, zelenina, zrníčka, luštěniny). Pokud mají tedy senioři potíže s chrupem, je vhodné z těchto surovin připravit kaši nebo pomazánku.
Tuky v jídelníčku by měly být nenasycené, z vhodných zdrojů. Klobásy, párky a koblihy jsou levné a na tuky bohaté, ale spíš, než k dobré kondici, pomohou k cévním potížím a infarktu. Vhodná jsou opět různá semínka, ořechová másla, avokádo a kvalitní rostlinné oleje. Ani trocha másla ale uškodit nemůže (mýty o zabijáckém cholesterolu byly už naštěstí vyvrácené).
Kromě makroživin jsou důležité samozřejmě také mikroživiny - vitamíny a minerály. V důchodovém věku často chybí beta-karoten, vitamín B12, vitamíny C, D, E i K. Také není na škodu doplňovat kyselinu listovou, železo, vápník, zinek i jod. Základem pro zdravý život v důchodu je strava, ale pokud ani ta nedokáže nároky těla uspokojit, lze užívat multivitamínové tabletky z lékárny.
Poučky o pravidelnosti, pestrosti, vyváženosti a chutnosti jídla platí pro seniory stejně, jako pro všechny ostatní.
Dnes si můžete s vaší mamkou soustředit na oblast hýždí. Trénink si pro vás opět připravila trenérka Marie Korseltová.
Autor: Veronika Červenková