Laktóza je mléčný cukr, chemicky disacharid, který tvoří 2 - 8 % mléka (podle druhu). Molekula laktózy se skládá z tzv. galaktózy a glukózy. Tato látka se vyskytuje v mateřském mléce savců, jenž jsou vybaveni enzymem laktáza (vyskytuje se v tenkém střevě), který laktózu rozdělí právě na galaktózu a glukózu a ty se vstřebají do krve.
ČTĚTE TAKÉ:
Celiakie, alergie, intolerance - aneb za vším hledej lepek
Proč jíst/nejíst – Mléčné výrobky
Na co si dát pozor na etiketách potravin
Když se enzym laktáza netvoří, nebo se tvoří nedostatečně, dostane se mléčný cukr do tlustého střeva nezpracovaný a pak slouží jako potrava bakteriím, z čehož plynou různé zdravotní obtíže (průjem, nadýmání, bolesti břicha, křeče v žaludku).
Mezi alergií a intolerancí je rozdíl. Při alergii se laktóza nesmí konzumovat vůbec, protože by to mohlo mít závažné následky, zatímco při intoleranci se určité množství mléčného cukru snese. Pes je ale zakopaný v tom, že pokud člověk se špatnou tolerancí laktózy dál vesele mléčné výrobky ve velkém konzumuje, může se z intolerance alergie vypěstovat.
Omezení mléčného cukru v jídelníčku není vůbec na škodu, a to ani pro ty, kteří s ním žádné potíže nemají. I mléčný cukr je stále jen cukrem, takže má velký vliv na tělesnou hmotnost i činnost slinivky.
Inspirujte se těmito tipy na jídelníček bez laktózy:
Ne sójovým náhražkám - jestliže si neumíte představit ráno bez pořádného hrnku kávy s mlékem, nesnažte se nahradit ho sojovými (ani obilnými) náhražkami. Je v nich spousta přidaných látek, cukru, konzervantů a dalších chemikálií. Vyzkoušejte tzv. Bulletproof coffee - kvalitní černou kávu s rozpuštěným oříškem poctivého másla. Zní to sice divně, ale budete překvapeni, jak skvěle nápoj chutná. V másle je laktózy zanedbatelné množství.
Hledejte jednoduchost - laktóza zákeřně číhá i v potravinách, ve kterých byste ji nečekali. Vybírejte si proto produkty, složené z co nejméně ingrediencí. Čtěte etikety potravin, ptejte se prodejců a v restauracích prostudujte dnes již povinný výčet možných alergenů v jednotlivých pokrmech. Místo běžného pečiva kupujte rýžové, kukuřičné či pohankové křehké chlebíky, vyhýbejte se plněným oplatkám, čokoládovým polevám, instantním polotovarům, margarínům i uzeninám. Vaše tělo to určitě ocení.
Vyzkoušejte výrobky bez laktózy - v mnoha supermarketech existuje speciální oddělení potravin pro alergiky. Příště proto zkuste sáhnout po vašich oblíbených výrobcích se sníženým podílem mléčného cukru - po mléku, jogurtech, sýrech a podobně. V nich je laktóza již rozštěpená na jednodušší cukry, takže se lépe tráví. Jejich cena je ale bohužel asi o třetinu vyšší.
Zaměřte se na to, co vadí nejméně - mléčný cukr je rozpustný ve vodě, proto ho je nejmíň v tučném mléce a nejvíc v mléce odstředěném. Také produkty, které prošly kvašením laktózy obsahují méně, protože bakterie mléčného kvašení ji přeměňují na kyselinu mléčnou. Kupujte kvalitní šlehačky, máslo, přírodní jogurty, tvrdé sýry s delší dobou zrání, zakysanou smetanu či kefíry - a i ty jezte v omezeném množství.
Pokud vás intolerance trápí, jednoduše se vyhýbejte mléčným výrobkům - alternativ existuje mnoho - můžete jíst ovoce, zeleninu, ryby, maso, luštěniny, obiloviny a mnoho dalších druhů potravin, po kterých vám bude dobře.
Autor: Veronika Červenková