Ajurvéda je prastarý celostní léčebný systém založený na víře, že naše zdraví závisí na rovnováze těla, ducha a mysli. Podle ní je velmi důležité začít každý den správně. Ideální je vstát brzy ráno, krátce se rozhýbat (například pomocí pár cviků jógy) a pak si dát k snídani chuťově vyvážený nápoj (podle ajurvédy by snídaně neměla být hlavním jídlem dne, protože příliš jídla by mohlo po noci způsobit tělu šok).
ČTĚTE TAKÉ:
Iontové nápoje – vyznáte se v nich?
8 důvodů, proč pít v malém množství pivo
8 důvodů proč pít červené víno
Vyzkoušejte některý ze zázračných a voňavých nápojů plných koření, které přírodní cestou nastartují váš trávicí systém:
Horký rýžový nápoj
Podle ajurvédy jsou teplé nápoje po ránu ideální k nastartování trávení. Tento recept je skvělý v tom, že můžete zužitkovat zbylou vařenou rýži. Skořice pomáhá snižovat krevní cukr a chrání tělo před vznikem cukrovky.
Příprava: Misku vařené rýže nasypte do kastrolu a zalijte nízkotučným mlékem tak, aby rýže byla lehce potopená (můžete použít i sójové nebo mandlové mléko). Oslaďte medem, lehce okořeňte mletou skořicí a krátce povařte. Směs můžete jíst lžící, ale pokud ji chcete jako nápoj, přelijte ji do mixéru a rozmixujte dohladka. Podávejte ihned, dokud je nápoj teplý.
Mango Lassi
Lassi je typický indický nápoj připravovaný z ovoce a jogurtu. Obsahuje zdravé bakterie a probiotika, které hrají při hubnutí klíčovou roli.
Příprava je velmi jednoduchá:
rozmixujte 200 g čerstvé dužiny z manga, 250 ml bílého jogurtu (ideálně řeckého), 130 ml mléka (obyčejného nebo kokosového) a dochuťte medem, případně i troškou kardamomu.
Domácí Chai Masala
Čaj zvaný Chai Masala, který si připravíte doma (nikoli z instantního prášku), je jedním z nejzdravějších nápojů. Stačí povařit čerstvé koření v mléce a tím pak zalít kvalitní černý čaj. Skořice stabilizuje hladinu krevního cukru a pomáhá s hubnutím, hřebíček má dezinfekční účinky a kardamom povzbuzuje krevní oběh. Fenykl, anýz, zázvor a muškátový oříšek jsou zase skvělé na dobré zažívání.
Co budete potřebovat:
2 hrnky vody, 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru, 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře, 4 celé hřebíčky, 4 podrcené tobolky kardamomu, 1 svitek skořice rozlámaný na kousky, 2 hrnky mléka, 2 lžíce třtinového cukru (na dochucení), 2 lžíce sypaného kvalitního černého čaje
Příprava:
V kastrůlku přiveďte k varu vodu se vším kořením. Přidejte mléko a cukr a znovu přiveďte k varu. Odstavte z ohně a přisypte černý čaj. Kastrůlek zakryjte a nechte stát 3 minuty (nebo i déle, pokud máte raději silnější čaj).
Hotový nápoj přeceďte přes sítko do šálků a ihned podávejte.
Kurkumové smoothie
Žluté koření kurkuma je silný antioxidant a působí protizánětlivě. Zkuste si z něj udělat skvělé ranní smoothie.
Co budete potřebovat:
2 zralé banány, 2 velké lžíce kešu nebo mandlového másla, 1 lžičku mleté kurkumy, špetku mletého pepře, med na dochucení (na začátek stačí lžička, později přidejte podle potřeby další), 1,5–2 hrnky vody (podle velikosti banánů)
Příprava:
Všechny suroviny rozmixujte na hladký krém a ihned podávejte.
Ajurvédský detoxikační čaj
Dá se říct, že jde o přímo zázračný nápoj. Povzbudí váš metabolismus a zbaví tělo toxinů. Kurkuma, zázvor, koriandr, fenykl, citron... to všechno se postará o to, aby vaše trávení fungovalo tak, jak má.
Co budete potřebovat:
900 ml vroucí vody, 1–2 lžíce tenkých plátků čerstvého zázvoru, 1/2–1 lžičku mleté kurkumy (nebo 1 lžíce čerstvé, nakrájené na plátky), 1–2 lžičky semen koriandru, 1–2 lžičky římského kmínu, 1–2 lžičky semen fenyklu, 1–2 sáčky (nebo lžíce) čaje (zeleného, mátového, bylinkového…), kousek citronu
Příprava:
Všechno koření, čaj a citron dejte do vhodné nádoby (ideální je french press), nechte stát 5 minut a pak stlačte dolů. Nemáte-li french press, povařte vše v kastrůlku 5 minut a přeceďte přes sítko. Koření a čaj nevyhazujte, ale znovu zalijte vroucí vodou. Tím získáte další várku nápoje. Snažte se během dne vypít vše, tedy necelé dva litry nápoje.
Zdroj: Prima ŽENY