Nepečené cukroví je o Vánocích velice vděčné, protože je rychlé, jednoduché a nepotřebujete na něj moc ingrediencí. Raw cukroví se také nepeče, ale oproti klasice je mnohem zdravější. Nejen díky použitým surovinám, ale i proto, že raw cukroví je hodně hutné, takže ho na posezení sníte mnohem méně.
Raw znamená syrová nebo také živá strava. Suroviny, které se do jídla dávají, nesmí projít žádnou tepelnou úpravou nad 42 °C. Takže když budete chtít připravovat vánoční raw cukroví, skvěle využijete všechny druhy oříšků a semínek. Naopak nebudete potřebovat žádný cukr nebo mléko.
I kdyby vás raw strava dosud neoslovila, některé sladkosti stojí za to ochutnat. Možná se u vás doma stanou vánočním hitem.
Mandlovo-kakaová kolečka s krémem
Co budete potřebovat:
Na kolečka: 1 hrnek mandlí, 1 hrnek sušených datlí bez pecek předem namočených ve vodě, 2 vrchovaté lžíce kakaového prášku, 1 lžičku vanilkového extraktu
Na krém: 1 hrnek sušených datlí bez pecek, 2 lžíce maca prášku (viz tip na konci receptu), himálajskou růžovou sůl (pro chuť), asi 3/4 hrnku vody
Na ozdobení: půlky ořechů nebo mandlí
Postup:
1. Mandle rozsekejte v robotu na prášek, přidejte datle, kakao a vanilkový extrakt a znovu rozsekejte, až se ingredience spojí. Hmotu natlačte prsty do vhodné obdélníkové nebo čtvercové formy vyložené papírem na pečení (nebo hlubšího plechu) a dejte do lednice.
2. Mezitím připravte krém. V misce našlehejte rozmixované sušené datle s maca práškem a vodou, až vznikne nadýchaný krém (pokud je tužší, přidejte ještě trochu vody). Lehce ho dochuťte růžovou solí a dejte na 2 hodiny do lednice.
3. Ze ztuhlé hmoty ve formě vykrojte formičkou kolečka, na každé dejte lžičku krému a přidejte půlku ořechu nebo mandli. Hotová kolečka nechte nejméně několik hodin, nejlépe přes noc, odležet v lednici.
TIP: Maca peruánská je bulva rostliny z vysokých And obsahující řadu cenných složek. Dnes je populárním peruánským zdrojem energie a vitality. U nás je běžně k sehnání (například v lékárnách nebo v prodejnách zdravé výživy) ve formě prášku nebo extraktu.
Dokonalé ořechové kuličky
Co budete potřebovat: 1 hrnek vlašských ořechů, 1/2 hrnku ovesných vloček, 1 a 1/2 hrnku sušených datlí bez pecek předem namočených ve vodě, 2 lžíce karobového prášku, špetku soli a trochu vanilkového extraktu
Na obalení: strouhaný kokos, karobový prášek a chia semínka
Postup:
1. Vlašské ořechy, vločky a karobový prášek rozsekejte společně v robotu. Přidejte datle, sůl a vanilku a znovu rozsekejte, až vznikne kompaktní hmota. Pokud se drobí a je příliš suchá, přidejte ještě trochu datlí nebo případně lžíci kokosového oleje.
2. Hmotu rozdělte na menší kousky, vytvarujte z nich v dlaních kuličky a obalte je v kokosu, karobu nebo chia semínkách.
Mátovo-čokoládové bochánky
Co budete potřebovat: 1/3 hrnku kokosových vloček, 1/3 hrnku kešu ořechů (nesolených), 1–2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje, 2–3 lžíce medu nebo agávového sirupu, 1 lžičku peprmintového extraktu, špetku soli
Na polevu: 1–2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje, 1/3 hrnku kakaového prášku, 4–5 lžic agávového nebo javorového sirupu, špetku soli, 1/4 lžičky mleté skořice a kajenského pepře
Postup:
1. Kokosové vločky rozmixujte s kešu ořechy, kokosovým olejem, sirupem, peprmintovým extraktem a špetkou soli na hladkou hmotu. Rozdělte ji na malé kousky, vytvarujte z nich malé kuličky a rozmáčkněte je do placiček. Rozložte je na tácek pokrytý papírem na pečení a dejte asi na 30 minut do lednice.
2. Mezitím připravte polevu. Kokosový olej rozmixujte s kakaem, sirupem a špetkou soli na hladký krém a přidejte do něj trochu mleté skořice a kajenského pepře.
3. Každou vychlazenou placičku namočte do připravené polevy a nechte zaschnout.
Zdroj: Prima ŽENY