Fithall magazín

Pondělí 11.12.2017 svátek má Dana

Jídlo a výživa

Na Zelený čtvrtek jedině se špenátem

Na Zelený čtvrtek jedině se špenátem



První velké svátky roku jsou svátkem oslavujícím příchod jara. Její kouzlo nejlépe vychutnáte v rodinném kruhu, v příjemné atmosféře, kterou můžete podpořit třeba i přípravou pokrmů podle tradičních velikonočních receptů a dodržováním zvyklostí tak, jak to činily naše babičky a prababičky.

Velikonoce připadají na první neděli po prvním jarním úplňku po jarní rovnodennosti. Jejich datum kolísá mezi 22.březnem a 25.dubnem. Tyto svátky pro některé z nás znamenají vyvrcholení 40 denní postního období, které přichází po veselém masopustu a začíná Popeleční středou. Hlavním bodem Velikonoc jsou však tři dny: Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Chutné a dietní velikonoční menu

Jarní soutěž o nejlepší velikonoční recept

Jídelníček na míru pro vaše zaměstnaní

 

Na Zelený čtvrtek by se měla jíst zelená strava – špenát, kopřivy, různé druhy zelí, aby byl člověk celý rok zdravý. Ne nadarmo právě po špenátu Pepku námořníkovi tak krásně rostly svaly. Ve špenátu je totiž obsaženo poměrně značné množství bílkovin, na rozdíl od tuku, který je v něm obsažen minimálně. Tím, ale výčet zdraví prospěšných látek nekončí. Co se týče minerálním látek, konzumace špenátu přijímáme zejména draslík, vápník a fosfor.


Vyzkoušejte některý z našich receptů se špenátem a nebudete litovat:


Velikonoční nádivka se špenátem (4 porce)

Suroviny: 6 starších rohlíků, 4 vajec, 100g špenátu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 250 ml teplého mléka, 100g kuřecích jater, sůl, pepř, majoránka

 

Postup: Starší rohlíky nakrájíme a přelijeme teplým mlékem, cibuli a česnek oloupeme a jemně nasekáme. Oddělíme vejce - žloutky přidáme k nádivce a z bílků našleháme tuhý sníh. Uvařená nakrájená kuřecí játra přidáme k nádivce a i uvařený špenát. Vše osolíme, opepříme a dochutíme majoránkou. Přidáme tuhý sníh lehce promícháme. Vymažeme malý kastrůlek nebo pekáč tukem a vysypeme strouhankou vložíme nádivku a pečeme na 150 stupňů přibližně 30min.

Velikonoční špenát zapečený s bramborem (4 porce)

Suroviny: 400g špenátu, 50g sýra typu Parmazán, 400g uvařených brambor, 0,1 l smetany, 1 vejce, 50g cibule, 50g másla, sůl, pepř, muškátový oříšek, případně ještě podle chuti přidejte česnek.

 

Postup: Oloupeme cibuli i česnek nakrájíme a orestujeme na másle. Pak přidáme špenát a vše promícháme. Uvařené brambory pokrájíme na měsíčky, smícháme se špenátem, okořeníme a osolíme. Ještě zakápneme smetanou, v níž jsme rozšlehali vejce, a posypeme strouhaným sýrem. Bramborovošpenátovou směsí naplníme zapékací misku, kterou vložíme na 15min do trouby rozehřáté na 220 stupňů.  Místo Parmazánu můžete použít jakýkoliv jiný sýr, který vám chutná.

 


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa Jakou zeleninu konzumovat v zimě
Jídlo a výživa Co jíst, abychom zůstali štíhlí
Cvičení a trendy Neodolali jste velikonočním dobrotám?