Fithall magazín

Pondělí 11.12.2017 svátek má Dana

Jídlo a výživa

To nejlepší, co z dýně můžete udělat

To nejlepší, co z dýně můžete udělat



Zahrádky jsou v září provoněné dýněmi. Mají mnoho podob, velikostí, tvarů i barev. I jedlé dýně jsou okrasné, natož odrůdy, které jsou vyšlechtěny speciálně jenom k ozdobě. Sušené dýně a tykvičky dodají kuchyni atmosféru venkova a hojnosti.

Dýňová polévka s bramborem a hráškem

Suroviny: 1,5 polévkové lžíce dobrého oleje, 20 dkg brambor, 20 dkg dýně, 4 - 6 stonků petržele, 1 cibule, 2 hrsti zeleného hrášku, sůl, 1 hrst nasekané zelené petrželky.

Postup:
Brambory oloupeme, vydlabanou dýni nakrájíme na kostičky a obojí společně necháme osmahnout na rozpáleném oleji. Odstavíme, necháme prochladnout a posléze zalijeme vroucí vodou. Znovu postavíme na oheň, přidáme nakrájenou zeleninu a hrášek. Po osolení vaříme polévku do změknutí zeleniny. Pak vybereme hrášek, brambory a zeleninu rozmačkáme, hrášek vrátíme zpět, přidáme nasekanou petržel, necháme přejít varem a podáváme.

Baby dýně s pikantní kuřecí náplní pro podzimní stůl
Suroviny: 1 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 2 lžíce piniových oříšků mebo posekaných mandlí, 1/4 lžičky pomletého fenyklu, 3/4 lžíčky pomleté kurkumy, 1 lžička římského kmínu, 500g mletého kuřecího masa, 4 lžíce sušeného rybízu, nebo zavařeniny, 400g konzerva rajčat, 4 baby dýně/pumpkins
Omáčka: 30g másla, 1 malá cibule na plátky nakrájená, 1 lžička semínek římského kmínu rozdrcených, 20g očištěného špenátu, 1 malá kuřecí vývarová kostka, 300ml sladké smetany, 1 lžička kukuřičné moučky, 125ml vody

Postup:

1. Rozehřát olej na pánvi, přidat česnek, oříšky nebo mandle, fenykl a kurkumu a za stálého míchání smažit tak dlouho, až vše zavoní. Přidat maso a míchat, až změní barvu. Zamíchat dovnitř rybíz a rozdrcená rajčata i s jejich tekutinou.
2. Odříznout vršky dýní a opatrně vydlabat jejich semínka. Naplnit dýně masovou směsí a znovu jim přiklopit odříznuté vršky.
3. Vložit dýně do ohnivzdorné misky a nalít do ní dostatečné množství vařící vody tak, aby sahala 1cm do výšky dýní. Přikrýt misku, vložit ji do předem vyhřáté trouby na 190°C a péct po 50min., nebo až jsou dýně měkké. Dýně podávat s omáčkou.

Omáčka postup:
Rozehřát máslo na pánvi, přidat cibuli a římský kmín a za stálého míchání smažit, až je cibule měkká. Přidat špenát, rozdrobenou vývarovou kostku, smetanu a přivéct vše do varu. Vlít dovnitř kukuřičnou moučku rozmíchanou ve vodě, přivéct znovu do varu a vařit tak dlouho, až omáčka zhoustne.

Celozrnné palačinky s dýní
Suroviny: 100 g celozrnné mouky, špetka soli, 1 vejce,150 ml mléka, 1 lžíce másla, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 250 g dýně, 3 lžíce olivového oleje,
Na ratatouille: nakrájený lilek, 2 rajčata, 1 cuketa, paprika, stroužek česneku, malý šálek olivového oleje

Postup:
1. Zeleninu na ratatouille vložíme do hrnce, osolíme, opepříme, přelijeme olejem a šálkem vody a na mírném ohni vaříme 1 1/2 hodiny. Mezitím zpracujeme z mouky, soli, vejce a mléka hladké těsto. Necháme chvíli odležet a pak vmícháme rozpuštěné máslo.
2. Papriku nakrájíme, dýni olopeme, zbavíme jader a taky nakrájíme. Na lžíci oleje podusíme papriku, přilijeme 1/4 l studené vody a přimícháme ratatouille. Uvedeme do varu a přikryté mírně vaříme asi 5 minut. Přidáme dýni a dál dusíme 10 minut. Občas zamícháme.
3. Na oleji smažíme palačinky, které plníme zeleninovou směsí. Podáváme na předehřátých talířích.

Plněné dýně Hokkaidó

Suroviny: 4 dýně Hokkaidó (asi po 800 g), 2 stroužky česneku, 1 cibule, 1 lžíce másla, 75 g jader lískových ořechů, 800 g kuřecích prsou, 125 g brambor, 2 lžíce kyselé smetany, 2 vejce,špetka šafránového prášku, 100 g fety, 1 nasekaná červená chilli paprička, sůl, pepř, 1/2 lžičky kmínu, 1 lžička sušené máty, 4 lžíce dýňových semínek, 2 lžíce dýňového oleje

Postup:
1. Dýně omyjeme a odkrojíme vršek. Se¬mena a změklou dužinu vydlabeme. Čes¬nek a cibuli nasekáme najemno a nechá¬me na másle zesklovatět. Ořechy nasu¬cho opražíme a nasekáme nahrubo.
2. Maso omyjeme, osušíme a umeleme. Brambory oloupeme, nastrouháme a smícháme s mlety'm masěm, cibulí, čes¬nekem, smetanou, vejci a šafránem. Sýr nakrájíme na kostičky a chilli a ořechy zapracujeme do masové směsi. Ochutíme solí, pepřem, kmínem a mátou. Troubu předehřejeme na 190 °C.
3. Dýně naplníme masovou směsí, po¬vrch posypeme semínky, posadíme je do vymaštěné formy, pokapeme olejem, při¬ložíme vršek a pečeme asi 60 minut.Tip: Ořechy a dýňová semínka zvýrazní jemné aroma dýňové.

Zdravý dýňový páj
Suroviny: 1 šálek jáhel, 4 šálky pohankové mouky, 1/4 malé dýně, 2 jablka, 3 lžíce rozinek, 1 špetka skořice, 1 špetka soli, 3 lžíce ovesných vloček

Postup:
Jáhly uvaříme ve vodě se špetkou soli na hodně hustou kaši, kterou necháme vychladnout a ztuhnout jako puding. Prohněteme s moukou (konzistence jako linecké těsto) a rozdělíme na 2 části. Větší rozválíme a přeneseme do olejem vymazané koláčové formy. Propícháme a dáme na chvilku předpéct. Mezi tím si podusíme na kousky pokrájená jablka a dýni, přidáme oprané rozinky a skořici. Cukr není třeba přidávat, rozinky to osladí. Předpečené těsto posypeme opraženými vločkami, potřeme ovocnou náplní a zakryjeme rozválenou druhou půlkou těsta. Vidličkou propícháme, aby mohla odcházet pára, nebo můžeme vykrájet otvory formičkami, a dáme péct.

Sladká dýně

Suroviny: 30 dkg dýně, 1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžíce práškového cukru, 2 lžíce másla, 2 lžíce koňaku.

Postup: Očištěnou dýni nakrájíme na kousky a se zázvorem ji dusíme do měkka. Pak přidáme cukr, máslo. Přidáme koňak a na mírném ohni ještě chvíli dusíme. Necháme vychladnout a podáváme jako dezert.

 

 

600x250_Jidelnicek_v1.jpg

 


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa Udělejte si rybí den