Fithall magazín

Pátek 15.12.2017 svátek má Radana

Jídlo a výživa

Pečivo a dieta, jde to vůbec dohromady?

Pečivo a dieta, jde to vůbec dohromady?



Během redukční diety se pečiva nemusíte vůbec obávat, jen byste měli vědět, jaký druh je pro vás vhodný a na co si dát pozor. Poradíme vám, jak pečivo využít ve svůj prospěch.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Proč jíst/nejíst – Pečivo

Na co si dát pozor na etiketách potravin

Pečivo a dieta, jde to vůbec dohromady

 

Zdraví schované v cereáliích

Během redukce váhy, ale také v rámci racionálního stravování, bychom měli upřednostňovat komplexní sacharidy s vyšším obsahem vlákniny. Mezi takové potraviny patří například neloupaná rýže, celozrnné cereálie, ale hlavně celozrnné (jinými slovy cereální, tmavé) pečivo a chléb.


Co by mělo celozrnné pečivo obsahovat

Celozrnné pečivo o hmotnosti 100 g by mělo obsahovat více než 4 g vlákniny. Proto na balených výrobcích vždy čtěte obaly, na nebalených můžeme posoudit kvalitu pečiva podle jeho struktury. Už pouhým okem uvidíte zrníčka, semínka a o něco tmavší odstín. Ovšem čím tmavší pečivo neznamená, že obsahuje více vlákniny, neboť některé druhy mohou výrobci dobarvovat karamelem nebo potravinářskými barvivy, aby tak zákazníky nalákali. Pozor na obzvlášť tmavé, lehké a nadýchané housky. Celozrnné pečivo je totiž těžší a hutnější oproti nadýchanému bílému pečivu. Většina druhů zdravého pečiva je vyrobena ze směsí obsahující kromě klasicky používané pšeničné mouky zejména mouku žitnou, špaldovou nebo grahamovou. Dalšími složkami s vysokým podílem vlákniny bývají lámanka, otruby, vločky, slunečnicová, lněná a sezamová semínka, graham a šrot. Existují však i pečiva jednodruhová, např. žitný chléb upečený pouze ze žitné mouky.

 

V čem najdete nejvce vlákniny

Kromě minerálních a esenciálních látek celozrnné pečivo obsahuje mnoho vlákniny, která přispívá k dobrému trávení a snižuje glykemický index. Také zlepšuje a prodlužuje pocit zasycení. Pro redukční dietu je tedy velmi důležité, abyste konzumovali potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Vysoký podíl vlákniny najdete také v trvanlivých lisovaných chlebech, které se prodávají ve vakuových baleních. Jejich obsah vlákniny se pohybuje od sedmi do dvanácti gramů na sto gramů. Navíc je tento chléb „vlhký“, protože není zbaven vody, což má příznivý vliv pro pocit nasycení.

 

Rozdíl mezi bílým a celozrnným pečivem

Obsah energie v celozrnném čerstvém pečivu se pohybuje kolem 800 až 1100 kilojouly podle druhu. Obecně platí, že čím více semínek, tím větší energetická hodnota, neboť semínka obsahují tuk. Na rozdíl od bůčku se ale v tomto případě jedná o zdravé tuky bez cholesterolu, které jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny. Jejich konzumace se proto doporučuje i jako prevence vzniku srdečně cévních onemocnění.

Bílé pečivo má obsah energie podobný, ale jde o prázdné kalorie bez obsahu minerálních látek. Výživově je proto cereální pečivo mnohem hodnotnější a zdravější. Tělo během diety potřebuje přijímat hodnotné látky 2x tolik, aby netrpělo sníženým příjmem energie.


Pozor na knackebroty a rýžové chlebíčky

Trvanlivé rýžové chlebíčky nebo knackebrot neobsahují vodu, takže energie v nich je více koncentrována. Na sto gramů mívají až 1500 kilojoulů. Navíc jsou tak lehké, že způsobují dojem, jako byste nic nejedli. Opak je ale pravdou,  o to víc jich sníte. Jejich konzumace se proto při redukční dietě vůbec nedoporučuje. Nízké zasycení souvisí nejen s nízkým obsahem vody, ale také s vysokým glykemickým indexem. Například desetigramový plátek rýžového chlebíčku obsahuje osm gramů sacharidů. Vysoký glykemický index pak způsobí rozkolísání hladiny krevního cukru, což je při redukci váhy nežádoucí.


S čím pečivo jíst?

Celozrnné pečivo konzumujte s libovou šunkou, sýrem s maximálně třiceti procenty tuku v sušině, tvarohem nebo pomazánkou. Tyto kombinace způsobí déletrvající pocit zasycení. Pečivo také můžete namazat rostlinným margarínem a konzumovat jej spolu se zeleninou. Pečivo jezte k snídani a svačině. Ženám se doporučuje jedna porce (50- 60 gramů odpovídá krajíci chleba, celozrnnému rohlíku nebo housce), mužům až dvě porce. Pečivo a přílohy ale nejezte jako poslední jídlo dne, obzvlášť pokud s dietou teprve začínáte. Navečer vám nejlepší službu udělá kombinace bílkovin se zeleninou.

 

Autor: Monika Kuželová


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa Tipy na zdravé pomazánky
Jídlo a výživa Tři pravidla správného trávení sacharidů