Fithall magazín

Neděle 17.12.2017 svátek má Daniel

Jídlo a výživa

Sušené ovoce - sladkosti pro zdraví

Sušené ovoce - sladkosti pro zdraví



Konzumace sušeného ovoce během zimních měsíců vzrůstá a zajímavě tak zpestřuje jídelníček. Obsahuje řadu organizmu prospěšných živin a některý druh dokonce zabraňuje tvoření zubního kazu. Jen si musíte dát pozor jaké sušené ovoce kupujete, neboť může obsahovat různé konzervanty, které kvalitu ovoce výrazně znehodnocují.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Hladové potraviny - víte, které to jsou?

Jak obelstít chutě na sladké, slané, ...

DIY – zdravé lahůdky, které si můžete udělat sami

 

Účinky

Sušené ovoce ukrývá řadu výživných látek a jeho vysoká koncentrace ovocných cukrů překonává dokonce původní aroma čerstvých plodů. Malé bělavé krystalky na povrchu jsou většinou vykrystalizované částečky cukrů. A právě cukry, minerály a vitaminy jsou v ovoci až ve  čtyřnásobně vyšší míře. Díky tomu dokáží rychle obnovit spotřebovanou energii. Kromě toho podporují trávení, neboť působí přirozeně projímavě. Jíst by ho měly obzvlášť děti trpící zácpou.  Ve střevech vysušené plody nabobtnají a proto se musejí v každém případě dobře rozkousat nebo použít nadrobno nakrájené – např. smíchané s jogurtem, který podporuje střevní flóru.

 

Přednosti

Výhodou sušeného ovoce je dlouhá trvanlivost. V uzavřených sklenicích, dózách nebo plastikových obalech vydrží až dva roky. Mnoho výrobců ale přidává kvůli prodloužení trvanlivosti oxid siřičitý. Proto si dávejte pozor co kupujete. Sušené ovoce by nemělo neobsahovat žádné konzervanty a SO2, ale pouze ovoce, protože jedině tak se uchovají důležité vitamíny, živiny a vláknina. Například E-220 vitaminy ničí a může dokonce způsobit bolesti hlavy, nevolnost a u astmatiků vyvolat záchvat. Děti většinou reagují ještě citlivěji. Nejlépe uděláte, když i nesířené ovoce před konzumací důkladně omyjete horkou vodou.

 

Samozřejmě úplně nejlepší volbou je, pokud si ovoce usušíte doma. Můžete použít horkovzdušné sušičky, kterých je na trhu dostatek nebo elektrickou troubu. V plynové se sušení ovoce nedoporučuje, neboť v ní během procesu vznikají vodní páry a ovoce se tak dobře nevysuší. Máte-li ale půdu, pak si ovoce nasušte tam, třeba na velkém sítěném plátně. Tímto způsobem uchovávali ovoce i naši předkové. Křížaly například nekonzumovali jen jako pamlsek o vánočních svátcích, ale byly součástí jejich každodenního jídla. Ke slazení kaše používali třeba „prachandu“, kterou si připravovali z rozdrcených usušených hrušek.

 

Švestky proti zubnímu kazu

V Mexiku vědci zjistili, že sušené švestky obsahují látku bránící tomu, aby se v ústech množily bakterie způsobující záněty dásní a zubní kaz. Švestky totiž obsahují látku triterpenoid, která působí proti bakteriím v ústech a dokáže účinně potlačovat nárůst bakterie Porphorymonas gingivalis způsobující zánět sliznice dásní a bakterie Streptococcus mutans, která má na svědomí zubní kaz a tvoření plaku. Což je zajímavé zjištění, neboť dosud se k likvidaci plaku používaly obrušující nebo chemické metody, například pasty na zuby nebo ústní vody. Se švestkami by však bylo možné zabránit tomu, aby se bakterie spojily nebo přilnuly k zubu.

 

 

Autor: Monika Kuželová


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa Zdraví schované pod skořápkou
Jídlo a výživa Vliv stravy na pocit chladu
Jídlo a výživa Pročistěte si organismus jídlem