Fithall magazín

Úterý 16.1.2018 svátek má Ctirad

Jídlo a výživa

Cukroví bez mouky, cukru a pečení

Cukroví bez mouky, cukru a pečení



Je zdravější než to klasické, ale o nic méně chutné. A navíc ušetříte za energii, protože se nepeče.

Nepečené cukroví je o Vánocích velice vděčné, protože je rychlé, jednoduché a nepotřebujete na něj moc ingrediencí. Raw cukroví se také nepeče, ale oproti klasice je mnohem zdravější. Nejen díky použitým surovinám, ale i proto, že raw cukroví je hodně hutné, takže ho na posezení sníte mnohem méně.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Vánoční cukroví bez másla: 5 druhů, které stojí za to vyzkoušet

Upečte si zdravější cukroví? Zkuste jinou mouku!

Vánoční rohlíčky - zdravě i nezdravě

 

Raw znamená syrová nebo také živá strava. Suroviny, které se do jídla dávají, nesmí projít žádnou tepelnou úpravou nad 42 °C. Takže když budete chtít připravovat vánoční raw cukroví, skvěle využijete všechny druhy oříšků a semínek. Naopak nebudete potřebovat žádný cukr nebo mléko.

I kdyby vás raw strava dosud neoslovila, některé sladkosti stojí za to ochutnat. Možná se u vás doma stanou vánočním hitem.


Mandlovo-kakaová kolečka s krémem

Co budete potřebovat:

Na kolečka: 1 hrnek mandlí, 1 hrnek sušených datlí bez pecek předem namočených ve vodě, 2 vrchovaté lžíce kakaového prášku, 1 lžičku vanilkového extraktu

Na krém:
1 hrnek sušených datlí bez pecek, 2 lžíce maca prášku (viz tip na konci receptu), himálajskou růžovou sůl (pro chuť), asi 3/4 hrnku vody

Na ozdobení: půlky ořechů nebo mandlí
 
Postup:
1. Mandle rozsekejte v robotu na prášek, přidejte datle, kakao a vanilkový extrakt a znovu rozsekejte, až se ingredience spojí. Hmotu natlačte prsty do vhodné obdélníkové nebo čtvercové formy vyložené papírem na pečení (nebo hlubšího plechu) a dejte do lednice.

2. Mezitím připravte krém. V misce našlehejte rozmixované sušené datle s maca práškem a vodou, až vznikne nadýchaný krém (pokud je tužší, přidejte ještě trochu vody). Lehce ho dochuťte růžovou solí a dejte na 2 hodiny do lednice.

3. Ze ztuhlé hmoty ve formě vykrojte formičkou kolečka, na každé dejte lžičku krému a přidejte půlku ořechu nebo mandli. Hotová kolečka nechte nejméně několik hodin, nejlépe přes noc, odležet v lednici.

TIP: Maca peruánská je bulva rostliny z vysokých And obsahující řadu cenných složek. Dnes je populárním peruánským zdrojem energie a vitality. U nás je běžně k sehnání (například v lékárnách nebo v prodejnách zdravé výživy) ve formě prášku nebo extraktu.


Dokonalé ořechové kuličky

Co budete potřebovat:

 

Na těsto: 1 hrnek vlašských ořechů, 1/2 hrnku ovesných vloček, 1 a 1/2 hrnku sušených datlí bez pecek předem namočených ve vodě, 2 lžíce karobového prášku, špetku soli a trochu vanilkového extraktu

Na obalení:
strouhaný kokos, karobový prášek a chia semínka

Postup:
1. Vlašské ořechy, vločky a karobový prášek rozsekejte společně v robotu. Přidejte datle, sůl a vanilku a znovu rozsekejte, až vznikne kompaktní hmota. Pokud se drobí a je příliš suchá, přidejte ještě trochu datlí nebo případně lžíci kokosového oleje.

2. Hmotu rozdělte na menší kousky, vytvarujte z nich v dlaních kuličky a obalte je v kokosu, karobu nebo chia semínkách.


Čokoládovo-kokosové tyčinky

 

Co budete potřebovat:

 

Čokoládový korpus: 200 g mandlí (2 hodiny máčené ve vodě, 100 g datlí (2 hodiny máčené ve vodě), 50 g strouhaného kokosu, 20 g kakaového prášku z nepražených kávových bobů, 1 špetka soli

Krémová náplň: 60 g panenského kokosového oleje, 100 g kešu ořechů (2 hodiny máčené ve vodě), 3 lžíce sirupu z agáve, 60 g kokosového krému, semínka z vanilkového lusku

Poleva: kešu ořechy (2 hodiny máčené ve vodě), 40 g kakaového prášku z nepražených kávových bobů, 120 g panenského kokosového oleje, 1/4 hrnku sirupu z agáve

Postup:
1. Veškeré ingredience z každé části celého dezertu vždy rozmixujte a dejte stranou (tedy např. ingredience na čokoládový korpus společně rozmixujte, dejte stranou a pokračujte ingrediencemi na krémovou náplň atd.).

2. Do menšího pekáče nebo obdélníkové nádoby vtlačte připravený čokoládový korpus. Pomocí stěrky uhlaďte na korpus i připravenou krémovou náplň. Vrstvení dokončete čokoládovou polevou.

3. Nakonec vše zabalte do potravinové fólie a vložte do mrazáku na tři až čtyři hodiny. Po vyndání nakrájejte dezert na tyčinky nebo kostičky. Uchovávejte v mrazáku.


Mátovo-čokoládové bochánky


Co budete potřebovat:

 

Na těsto: 1/3 hrnku kokosových vloček, 1/3 hrnku kešu ořechů (nesolených), 1–2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje, 2–3 lžíce medu nebo agávového sirupu, 1 lžičku peprmintového extraktu, špetku soli

Na polevu: 1–2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje, 1/3 hrnku kakaového prášku, 4–5 lžic agávového nebo javorového sirupu, špetku soli, 1/4 lžičky mleté skořice a kajenského pepře

Postup:
1. Kokosové vločky rozmixujte s kešu ořechy, kokosovým olejem, sirupem, peprmintovým extraktem a špetkou soli na hladkou hmotu. Rozdělte ji na malé kousky, vytvarujte z nich malé kuličky a rozmáčkněte je do placiček. Rozložte je na tácek pokrytý papírem na pečení a dejte asi na 30 minut do lednice.

2. Mezitím připravte polevu. Kokosový olej rozmixujte s kakaem, sirupem a špetkou soli na hladký krém a přidejte do něj trochu mleté skořice a kajenského pepře.

3. Každou vychlazenou placičku namočte do připravené polevy a nechte zaschnout.

 

 

iPrima_zeny_v6.jpg

 

Zdroj: Prima ŽENY


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Zdravý životní styl Jak nepřibrat o Vánocích
Jídlo a výživa 10 tipů, jak si užít vánoční večírky a neztloustnout
Zdravý životní styl 7 způsobů, jak prožít klidné a radostné Vánoce