Fithall magazín

Středa 22.11.2017 svátek má Cecílie

Jídlo a výživa

Šípky nejen pro okrasu, ale i pro zdraví

Šípky nejen pro okrasu, ale i pro zdraví



Šípky našemu tělu prospívají zevnitř i zvenčí, bohužel ale zůstávají nedoceněné. Přitom jde o zázrak z divoké přírody plný vitamínu C, který nám dokáže výrazně pomoci při imunitních problémech, zpomaluje stárnutí, zabraňuje únavě, podporuje trávení, hydratuje, a dokonce i vyhlazuje pleť.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Potraviny, které byste měli jíst, pokud řešíte křečové žíly

Nadopujte se přírodními antioxidanty

Goja obohatí váš jídelníček o zdraví

 

Šípky se těšily velké oblibě už ve starověkém Řecku či Římě. Jejich květy byly považovány za symbol lásky, mládí a věčnosti. Lístky se přidávaly do koupelí, vyráběl se z nich vonný olej, mýdla či parfémy, a dokonce i náhrdelníky, které měly přitáhnout pozornost milované osoby. A nejen to! Dávní mudrci našli využití této rostliny i v léčitelství.

Vitamínová bomba
Kromě toho, že šípky jsou nádhernou okrasou zahrad, jsou také plné vitamínu C, karotenu, vitamínů B1, B2 a P, který posiluje účinek vitamínu C, či K vitamínu. Plody jsou bohaté na pektiny, třisloviny, organické kyseliny, silice a dokonce i železo, vápník či flavonoidy, které obsahuje například i hrozno či kakao. Ty jsou pro zdraví člověka skutečným darem, což potvrdilo i několik odborných výzkumů. Flavonoidy totiž mají protizánětlivý, protivirový a antioxidační účinek. Chrání buňky nejen před toxickým působením škodlivých látek z vnějšího prostředí, ale i těmi, které se tvoří v těle. Obnovují přirozený stav buněk, brzdí degenerativní procesy. Pravidelná konzumace šípků významně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, jsou prevencí virů a významně posilují obranyschopnost organismu.

Kdy a jak je sbírat?
Nejvhodnější doba je od září do října, ale čas je ještě do prvních mrazů. Šípky přešlé mrazem jsou sice sladší, ale nejsou příliš vhodné k sušení a také ztrácejí cenné vitamíny. Sbírejte tedy jen tvrdé, do oranžova či červena zbarvené šípky.

V případě sušení by se plody měly skladovat maximálně rok, protože pak opět ztrácejí obrovské množství vitamínů.

Pomocník zevnitř i zvenčí
Na přípravu výborného šípkového čaje můžete použít čerstvé i sušené šípky. Doporučuje se pít dva až tři šálky tohoto nápoje denně. Kromě posílení imunity je vynikajícím pomocníkem v boji proti ledvinovým kamenům, při problémech s krvetvorbou, cukrovkou či stolicí. A doporučuje se i při rekonvalescenci po různých dalších onemocněních. Pokud máte malé děti, které se zdržují ve velkých kolektivech, kde se rychle šíří rýma a choroby, vhodné jsou napříkald i šípkové glucandy. Jde o dětský výživový doplněk se šípkovým extraktem, který přispívá ke správnému fungování imunitního systému. Obsahuje optimální kombinaci beta glukanu, šípkového extraktu a vitamínu C.

Vynikajíci je i domácí šípkový sirup, který se může používat místo obyčejné limonády, nebo domácí marmeláda, vhodná na chléb i na vaření.

Avšak jak jsme už zmiňovali, šípky pomáhají nejen zevnitř, ale i zvenčí. Na pleť působí blahodárně šípkový olej. Léčí popáleniny, drobné ranky a vyživuje suchou pokožku. Pomáhá také při problémech s akné. V kombinaci s beta glucanem jde o neporazitelnou dvojici v kosmetickém průmyslu. „Beta glukan díky svým účinkům na imunitní buňky působí zároveň na elasticitu pokožky a pomáhá snižovat tvorbu jemných vrásek,” vysvětluje Ing. Adrián Doboly, odborník z biotechnologické společnosti Natures.

Že jste si svoje šípky tuto sezonu ještě nebyli nasbírat? Tak honem na zahradu nebo do lesa. Bylo by přece škoda jejich sílu, která je navíc zadarmo, nevyužít ve svůj prospěch.

 

 

iPrima_zeny_v4.jpg

 

Zdroj: Prima ŽENY


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa 10 superpotravin pro super zdraví
Zdravý životní styl 7 příznaků nedostatku vitamínu C
Jídlo a výživa 5 tipů, jak se zotavit po porodu přírodní cestou