Fithall magazín

Středa 22.11.2017 svátek má Cecílie

Jídlo a výživa

Jak zhubnout? Vsaďte na okurky!

Jak zhubnout? Vsaďte na okurky!



Jestli vám okurky připadají nudné, za chvilku změníte názor.

 

DALŠÍ RECEPTY:

Nejlepší recepty na domácí nanuky, po kterých určitě nepřiberete!

Pampeliška: Plevel, který léčí a i chutná

Čím nahradit klasické těstoviny? Zkuste tyto alternativy!

 

Asijský rajčatovo-okurkový salát
Co budete potřebovat:
2 lžičky rybí omáčky, 2 lžičky čerstvé limetkové šťávy, 1 lžičku hnědého cukru, 1 utřený stroužek česneku, 3 větší nebo 4 střední rajčata, 1/2 okurky, 2 jarní cibulky, 1/2 papričky jalapeňo, 2 lžíce čerstvé bazalky, 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

Postup:

1. V míse vyšlehejte rybí omáčku, limetkovou šťávu, cukr a česnek.

2. Rajčata a okurku omyjte, nakrájejte na plátky a přidejte do mísy. Cibulky očistěte, nakrájejte spolu s chilli papričkou na velmi jemné plátky a přidejte také do mísy. Přisypte nasekanou bazalku a koriandr a lehce promíchejte.


Okurková limonáda
Co budete potřebovat: 2 okurky, 1/2 hrnku vody, 4 limetky, 3 lžíce třtinového cukru (nebo jiného vašeho oblíbeného přírodního sladidla), 1 l vody

Postup:
1. Okurky oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte do mixéru. Přidejte 1/2 hrnku vody a šťávu vymačkanou z limetek a rozmixujte dohladka.

2. Směs propasírujte přes sítko, nalijte do džbánu, přidejte litr studené vody a třtinový cukr a dobře promíchejte.

3. Podávejte s ledem a kolečky okurky (můžete přidat i kolečka limetky nebo citronu a čerstvou mátu).


Okurka s grilovaným ananasem a bazalkou
Co budete potřebovat: 1/2 oloupaného ananasu, 1 okurku, 1/2 hrnku čerstvé bazalky, 1 lžíci olivového oleje, 1/2 lžičky hrubozrnné soli, čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Ananas rozkrojte podélně na čtvrtky, odkrojte z nich tuhý střed, dužinu nakrájejte na silnější plátky a opečte je z obou stran na mřížce grilu (asi 2 minuty z každé strany). Ananas dejte na talíř a nechte vychladnout.

2. Okurku omyjte, rozkrojte podélně na půlky, šikmo je nakrájejte na plátky a přidejte k ananasu. Vše posypte lístky bazalky (můžete je nakrájet), pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a ihned podávejte.

TIP:
Tahle ovocno-zeleninová kombinace se skvěle hodí ke grilovaným krevetám.


Okurkovo-citronové nanuky
Co budete potřebovat: 1 hrnek oloupané a semínek zbavené okurky nastrouhané nahrubo, 1 citron (můžete ho nahradit limetkou), 2 hrnky studené vody, přírodní sladidlo (stévii, med, agáve sirup apod.)

Postup:
1. Z rozkrojeného citronu vymačkejte šťávu a přeceďte ji přes sítko. Přidejte vodu a podle chuti oslaďte, abyste získali sladší citronovou limonádu (budete ji ještě ředit okurkovou šťávou).

2. Připravte si formičky na lízátka nebo menší kelímky, naplňte je do dvou třetin připravenou limonádou a dejte asi na hodinu do mrazáku. Pak formičky vyndejte z mrazáku, limonádu promíchejte a rozdrťte zmrzlé krystaly, které se v ní utvořily. Do každé formičky přidejte lžíci nastrouhané okurky i s okurkovou šťávou – dejte pozor, abyste formičky nenaplnili až úplně po okraj. Pomocí nože nebo obrácené lžičky ji promíchejte s limonádou.

3. Do formiček zapíchněte dřívka a nanuky dejte na 3–4 hodiny zmrazit.


Okurkovo-melounovo-mangový salát
Co budete potřebovat: 1 větší okurku, 1/4 vodního melounu, 1 větší mango, 3 lžíce nasekané čerstvé máty + pár lístků na ozdobení, 2 chilli papričky serrano, 1 lžíci rybí omáčky, 1 lžíci rýžového vína mirin, 5 lžic chuťově neutrálního rostlinného oleje, hrubozrnnou sůl

Postup:
1. Okurku oloupejte, podélně rozkrojte na čtvrtiny, zbavte ji semínek a nakrájejte na kousky. Z melounu odkrojte slupku, zbavte ho semínek a dužinu nakrájejte na kousky. Mango oloupejte, dužinu odkrojte od pecky a nakrájejte na kousky.

2. V míse smíchejte nasekanou mátu, papričku nakrájenou na kolečka (můžete ji předem zbavit semínek, rybí omáčku, víno mirin a olej. Přidejte okurku, meloun a mango a opatrně promíchejte. Salát podle chuti přisolte (není to nutné), nechte odležet v lednici a před podáváním ho ozdobte několika lístky máty (celými nebo nasekanými).


Osvěžující voda s jahodami, okurkou a limetkou
Co budete potřebovat: 1 hrnek nakrájených jahod, 1 hrnek plátků okurky, 2 limetky (nebo citrony), několik snítek čerstvé máty, led, vodu

Postup:
Do džbánku nasypte jahody, přidejte okurky, plátky limekty, mátu a led, džbánek naplňte vodou (obyčejnou studenou nebo perlivou) a dejte ho nejméně na 10 minut do lednice (čím déle, tím bude voda chutnat lépe, můžete ho v lednici nechat klidně přes noc).

 

 

iPrima_zeny_v3.jpg

 

Zdroj: Prima ŽENY


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Magazín Denně 5 porcí zeleniny a ovoce
Jídlo a výživa Zelenina na sladko
Jídlo a výživa Tipy na zdravé zeleninové saláty