Fithall magazín

Pondělí 11.12.2017 svátek má Dana

Jídlo a výživa

Co jsou probiotika a kdy je podávat?

Co jsou probiotika a kdy je podávat?



Prebiotika, probiotika, čert aby se v tom vyznal. Nenechte se ale odradit názvy a zjistěte k čemu vám mohou posloužit - protože ony opravdu mohou!
   
Probiotika jsou v podstatě živé organismy, které se přidávají do potravin, aby zlepšily naše zdraví. Střeva je doslova milují, protože ovlivňují jejich mikroflóru a ony pak fungují jako dobře namazaný stroj.

 

ČTĚTE TAKÉ:

10 zdravých potravin pro rok 2017

Neberte jen tak nějaké vitaminy. Jak poznáte ty nejúčinnější?

5 osvědčených ajurvédských ranních nápojů na hubnutí

 

Zájem o tyto malé potvůrky trvá už od roku 1908, kdy nositel Nobelovy ceny, I.I. Mečnikov, popsal jejich kladný vliv na imunitu! Od té doby se probiotika stále zkoumají a používají, a to hlavně kvůli rozšiřování podávání antibiotik, jejichž nadužívání má nepříznivé účinky jak na jedince, tak i plošně.
   
Probiotika rozdělujeme na aktivní a pasivní. Mezi ty pasivní patří hlavně tzv. mléčné bakterie (rodu Lactobacillus), které jsou zároveň nejběžnější. Najdeme je například v kysaných mléčných výrobcích - proto je tak důležité pít kefíry či acidofilní mléka a jíst jogurty!
   
Na druhou stranu, vnitřní prostředí našeho trávicího systému je natolik agresivní, že se vedou diskuze o tom, zda jsou probiotické bakterie vůbec schopné celý proces trávení přežít, a zda není propagace o probiotika obohacených produktů jen marketingovým tahem.
   
Aktivní probiotika jsou schopná ovlivňovat přirozené metabolické procesy našeho těla o něco výrazněji. Podporují látkovou výměnu, zlepšují imunitu, urychlují hojení a zabraňují tvorbě toxických látek.

   
Pokud si kladete otázku, zda je lepší jíst probiotika ve své přirozené formě prostřednictvím potravin nebo se spíš spoléhat na léky a doplňky stravy, rozhodněte se podle toho, co od nich očekáváte. Kysané mléčné produkty berte spíš jako prevenci a tablety užívejte jako léčbu, společně s případnými antibiotiky.
   
Léky, obsahující probiotika, jsou vyrobeny s ohledem na agresivitu našeho vnitřního prostředí, takže je pak větší šance, že některé z bakterií cestu do hlubin organismu přežijí. Zatímco v jogurtu se bakterie dožijí maximálně jednoho týdne, v tabletkách (pokud jsou dobře skladovány), přežijí vcelku dlouho a také ve velkém množství.
   
Při užívání antibiotik si dopřejte probiotika vždy! Antibiotika totiž nehubí jen organismy, které v těle nechceme, ale také ty, které tam potřebujeme. Probiotika pomohou ztracenou rovnováhu opět nastolit a navíc posílí celkovou imunitu těla.
   
Probiotika mohou užívat i naši nejmenší, a to už od jednoho měsíce věku. Pro ně jsou dostupné v podobě kapek.

   
Pokud vám záleží na imunitě vaší i vašich blízkých, starejte se o svoje střeva, protože právě tam imunita sídlí. Dopřávejte jim dostatek vlákniny, vody i kysaných mléčných produktů (raději volte neslazené varianty!).
   
Nezapomeňte ani na moudrost našich předků a čas od času si dejte poctivé kysané zelí. Vhodný je také asijský kvašený zeleninový salát kimchi. Maso můžete nahradit tempehem - fermentovaným sojovým výrobkem, nebo si uvařte polévku z miso pasty. Tam všude probiotika najdete.

 

 

600x250_Jidelnicek_v2.jpg

 

Autor: Veronika Červenková


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Upoutávky Vitamínová bomba - zelí
Jídlo a výživa Kysané a kvašené výrobky pro tělo prospěšné
Jídlo a výživa Light výrobky - ano nebo ne?