Fithall magazín

Úterý 12.12.2017 svátek má Simona

Jídlo a výživa

Připravte si zdravý a vyvážený zeleninový salát

Připravte si zdravý a vyvážený zeleninový salát



Zeleninové saláty jsou téměř ekvivalentem zdravého a dietního jídla. Skvěle poslouží jako lehký oběd či večeře a neurazí ani kdykoliv jindy během dne.

 

ČTĚTE TAKÉ:

TOP 7 sýrů do diety

10 zdravých potravin pro rok 2017

Fast food – strašák? Víme, jak se v nich najíst zdravě

 

Velkým benefitem zeleninových salátů je samozřejmě zelenina, která je plná vitamínů, minerálů, vlákniny i vody. Zeleninové saláty ale obvykle neznamenají jen nakrájenou syrovou zeleninu - to by to pak nebyly saláty, ale nakrájená zelenina. Kouzlo salátů spočívá v přidávání dalších ingrediencí, jenž z „obyčejné“ zeleniny vykouzlí plnohodnotný pokrm, plný chutí, vůní a barev.
   
Naučte se připravovat si zeleninové saláty tak, aby vám stále chutnaly, byly nutričně vyvážené, ale aby se omylem neproměnily v kalorickou bombu! Zde je návod, jak na to:

1. Vyberte si zeleninu - tady nemůžete udělat chybu. Neexistuje totiž nezdravá zelenina! Nedietní zelenina (ovoce) existuje - je jím třeba takové avokádo - to je sice velice zdravé, protože obsahuje zdraví prospěšné nenasycené tuky, ale právě kvůli nim se nedá považovat za dietní! Avokádo do salátů rozhodně používejte, ale s jeho množstvím to nepřehánějte. Co se jednotlivých druhů zeleniny týče, jejich kombinace záleží jen a jen na vaší fantazii a chuti.

2. Přidejte bílkovinu - aby vás salát zasytil, je nutné doplnit ho proteiny. Zkuste opečené kousky kuřecího masa, kvalitní šunku, nízkotučný sýr, vejce na tvrdo, tuňáka ve vlastní šťávě, mozzarellu, cottage - zkrátka cokoliv, co je po ruce. Jestliže do svého salátu přidáte tučný sýr nebo tučné maso (nebo uzeninu), stane se salát nedietním - to ale opět neznamená nezdravým. Tučná masa a sýry obsahují nasycený živočišný tuk a ten sám o sobě není ani dobrý ani špatný - záleží na kontextu celého vašeho stravování.

3. Nevynechávejte tuk - vitamíny A, D, E a K jsou vitamíny rozpustné v tucích. Když žádné společně s nimi nezkonzumujete, vitamíny se nebudou moct vstřebat. Tuk má v salátech ale také ještě jedu roli - je nositelem chuti. Pokud si tedy chcete na svém výtvoru opravdu pochutnat, ale zároveň neohrozit své zdraví ani linii, volte jako zdroj tuku rostlinné oleje (dýňový, olivový), použijte avokádo, žloutky či salát doplňte tučnou mořskou rybou. Jako zdroj proteinů a tuků do salátu velice dobře poslouží ořechy a semínka (slunečnicová, dýňová, vlašské ořechy, mandle). Tyto zdroje tuku jsou velice zdravé, ale také velice tučné, čili dietní jen ve velmi malém množství! Určitě zapomeňte na kupované dresinky, plné tuku a cukru - ty nejsou zdravé či dietní ani omylem.

4. Pozor, blíží se sacharidy - fóbie ze sacharidů není na místě. Na druhou stranu ani salát doplněný hromádkou bílého pečiva není to pravé ořechové. Pokud budete jíst salát k obědu, dejte si k němu kousek celozrnného pečiva nebo do salátu zakomponujte brambory, těstoviny, cizrnu či kus kus. K večeři si sacharidy navíc už odpusťte. Salát samotný může být sebezdravější, nicméně když k němu spořádáte dva kusy opečené bagety, bohatě polité máslem či pestem, s dietními vlastnostmi jídla se můžete rozloučit.

 

660x250_1.jpg

 

Autor: Veronika Červenková


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa Zdravé a chutné saláty do skledniček
Jídlo a výživa Tipy na zdravé zeleninové saláty
Jídlo a výživa Ovoce a zelenina nesmí chybět ve zdravém jídelníčku