Fithall magazín

Pátek 15.12.2017 svátek má Radana

Jídlo a výživa

10 top mezi ořechy a semínky

10 top mezi ořechy a semínky



Ořechy a semena představují zdravou potravinu číslo jedna. Pořiďte si všechny tyto druhy a budete zdraví jako rybička.

1. Chia semínka - semena šalvěje hispánské jsou v poslední době velmi populární, a to zcela právem. Jsou totiž neuvěřitelně bohaté na minerály (vápník, hořčík, draslík, zinek, železo), vitamíny (A, B1, B2, B3, B9, B12) proteiny, vlákninu i cenné omega 3 mastné kyseliny. Díky tomu, že dokáží mnohonásobně zvětšit svůj objem, zasytí a pomáhají v hubnutí.

 

ČTĚTE TAKÉ:

5 zdravých snídaňových receptů do sklenice

Zdravé a chutné saláty do skledniček

Müsli k snídani? Dejte si pozor, ne každé je dietní!

 

2. Lněné semínko - může směle konkurovat chia semínkům, protože se také pyšní obsahem omega 3 nenasycených mastných kyselin. Pokud si ho dáte do kaše nedrcené, funguje jako kartáč na střeva,  jelikož v této podobě není stravitelné. Pro využití všech živin si ho těsně před konzumací rozdrťte v hmoždíři (drcené nekupujte, může být žluklé).

3. Slunečnicová semínka - slunečnice se točí za sluncem a získává z něj veškerou energii, kterou si pak můžete dopřát i vy, v podobě slunečnicových semínek. Obsahují spoustu hořčíku, draslíku, selenu a vápníku, ale také vitamíny, komplexní sacharidy i proteiny. Přidejte si je do ranní kaše, nebo jimi posypejte vajíčka a dokonalou snídani máte jedna - dvě.

4. Dýňová semínka - kvůli jejich specifické chuti nechutnají všem, ale pokud je máte rádi, máte vyhráno. Dýňová semínka se pyšní vitamíny D, A i B, ale také minerály jako je draslík, mangan  či měď. Ze semínek se připravuje olej, který je skvělou alternativou toho olivového při přípravě salátů.

5. Mandle
- jádra pecky plodu mandloně obecné obsahují spoustu fosforu, hořčíku a vápníku i vitamínu E. Za množství antioxidantů se také stydět nemusí. Ať už si vyberete ty loupané nebo dáte přednost neloupaným, neuděláte chybu.

6. Kešu ořechy
- nažky ledvinovníku západního jsou bohaté na kyselinu listovou a hořčík. Mají také hodně železa, draslíku, fosforu i proteinů. Luxusní a dokonale zdravou pochoutkou je pak máslo, připravené pouze z kešu ořechů.

7. Vlašáky - plod ořešáku královského je složený ze 70% z tuku a jen ze 3% ze sacharidů. Je zdrojem vitaminu E, B1 či B6, kyseliny listové, hořčíku, mědi a zinku. Zapečené ve sladkém pečivu svůj význam trochu pozbudou, proto si je dejte jen tak, jak jsou.

8.Lískové ořechy - se svými 20% sacharidů jsou relativně sladké, ale obsahují rovněž velmi kvalitní tuky. Při jejich nákupu dejte pozor, aby nebyly žluklé - ostatně jako všechny ořechy.

9. Para ořechy - semeno juvie ztepilé obsahuje přes 66% tuku, vitamíny B1, B6, B3, E, železo, hořčík, draslík, selen, fosfor a zinek. Má mírně projímavé účinky, takže s ním zacházejte opatrně.

10. Mák - jeho podíl vápníku je úctyhodný - předhonil dokonce i mléčné výrobky. Dopřejte si ho ale také kvůli jeho skvělé chuti a obsahu cenných mastných kyselin.

 

660x250_8.jpg

 

Autor: Veronika Červenková


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa Zázračná semínka
Jídlo a výživa 12 důvodů proč jíst dýňová semínka
Jídlo a výživa Zdraví schované pod skořápkou