Fithall magazín

Neděle 17.12.2017 svátek má Daniel

Jídlo a výživa

Zdravé a chutné saláty do skledniček

Zdravé a chutné saláty do skledniček



Ještě před pár lety jsme je používali jen na kompoty nebo zavařeniny. A dnes jsou zavařovací sklenice naprostým hitem díky tomu, že se do nich dá snadno "zabalit" skvělý a zdravý oběd, jehož příprava vám zabere minimum času. Navíc to vypadá krásně, takže vám tuhle dobrotu budou závidět všichni kolegové v práci.

 

ČTĚTE TAKÉ:

5 zdravých snídaňových receptů do sklenice

4 skvělé způsoby, jak využít přezrálé banány

Zdravé potraviny, které mají víc tuku než kobliha

 

Sbohem nezdravé sendviče, číno z fastfoodu a instantní polévky v hrníčku narychlo snědené nad klávesnicí. Na scénu přicházejí skleničkové saláty, po kterých se jen zapráší.

Jednoduchý asijský nudlový salát


Co budete potřebovat:
1/2 hrnku nakrouhaného červeného zelí
3/4 hrnku uvařených pohankových nudlí nebo celozrnných špaget
1/2 hrnku malých růžiček brokolice (mohou být krátce povařené a zchlazené ledovou vodou)
1/4 hrnku nahrubo nastrouhané mrkve

Na zálivku:
1 lžíci jemně nastrouhané mrkve
1/4 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
2 lžičky rýžového nebo vinného octa
1/2 lžičky medu
1/2 lžičky sójové omáčky
1 lžíci řepkového oleje

Postup:
1. Všechny přísady na zálivku dejte do vhodné sklenice, uzavřete ji a dobře protřeste.
2. Do sklenice přidejte zelí, uvařené nudle nebo překrájené špagety, brokolici a nastrouhanou mrkev, sklenici opět dobře uzavřete a uložte do lednice. Před podáváním obsah sklenice promíchejte.

Mexický salát

Co budete potřebovat:
2 lžíce nízkotučné zakysané smetany
1/2 lžičky chilli omáčky
1/4 hrnku sterilovaných červených fazolí
1/2 hrnku nastrouhané mladé cukety
1/2 hrnku mražené nebo sterilované kukuřice
1/3 hrnku na kostičky nakrájených rajčat
2 lžíce nastrouhaného čedaru
1 lžíci nasekaného čerstvého koriandru
1 měsíček limetky

Postup:
1. Do vhodné sklenice dejte zakysanou smetanu a pokapejte ji chilli omáčkou. Přidejte vrstvu propláchnutých sterilovaných fazolí, nastrouhanou cuketu, rozmraženou nebo propláchnutou sterilovanou kukuřici, rajče, sýr a koriandr.
2. Navrch položte měsíček limetky, sklenici zavřete a uložte do lednice. Před podáváním salát pokapejte šťávou z limetky a promíchejte

Okurkový salát s mátou a cizrnou

Co budete potřebovat:

1 hrnek nastrouhané okurky
1/2 hrnku řeckého jogurtu
1 lžíci nasekané čerstvé máty
sůl a mletý pepř
1/2 lžíce rozinek
1/2 hrnku uvařené nebo sterilované cizrny
1–2 lžičky nasekaných vlašských ořechů

Postup:
1. Z nastrouhaných okurek vymačkejte co nejvíce vody (ideálně pomocí papírových utěrek).
2. Jogurt promíchejte s mátou a ochuťte solí a pepřem.
3. Na dno sklenice nasypte vrstvu rozinek, přidejte cizrnu, okurky a nakonec ochucený jogurt. Vršek posypte nasekanými ořechy, sklenici uzavřete a uložte do lednice. Před podáváním obsah promíchejte.

Exotický zeleninový salát s quinoou

Co budete potřebovat:
1/3 hrnku uvařené quinoy
2 lžičky nasekaného čerstvého koriandru
1 a 1/2 lžičky kokosových vloček (nebo strouhaného kokosu)
3 stonky zeleného chřestu
1/4 hrnku zeleného hrášku
1/2 mladé cukety
1/4 hrnku sýru Feta nakrájeného na kostičky

Na zálivku:

1/2 oloupaného avokáda
2 lžíce kokosového mléka
šťávu z 1/2 limetky

Postup:
1. Všechny přísady na zálivku rozmixujte dohladka.
2. V misce smíchejte uvařenou quinou, koriandr a kokosové vločky.
3. V menším kastrůlku přiveďte k varu lehce osolenou vodu. Vložte do ní očištěný chřest překrájený na asi dvoucentimetrové kousky, po asi minutě přihoďte hrášek a povařte ještě přibližně dvě minuty. Zeleninu ihned zchlaďte ve studené vodě a nechte odkapat.
4. Na dno vhodné sklenice dejte připravenou zálivku. Přidejte cuketu nastrouhanou na dlouhé nudličky, ochucenou quinou, chřest, hrášek a nakrájený sýr, sklenici uzavřete a uložte do doby podávání v lednici. Před podáváním obsah sklenice promíchejte.

Sytý zeleninový salát s citrusy

Co budete potřebovat:
1/2 pomeranče
3 dílky citronu
1 lžíci olivového oleje
špetku soli a čerstvě drceného pepře
1/2 zralého avokáda
1/2 hrnku uvařené quinoy
1 hrnek kadeřávku nebo rukoly

Postup:
1. Dílky pomeranče a citronu zbavte blanek, odkapávající šťávu zachyťte a dejte ji i s dílky do vhodné sklenice. Přidejte olivový olej a trochu soli a pepře.
2. Avokádo zbavte slupky, dužinu nakrájejte na kostičky a nasypte do sklenice. Pak přidejte uvařenou quinou a nakonec lístky kadeřávku nebo rukoly.
3. Sklenici uzavřete a uložte do doby podávání do lednice. Před podáváním obsah sklenice promíchejte.

 

 

Zdroj: Prima ŽENY

 

iPrima_zeny_v3.jpg


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa Květáková delikatesa - steaky trochu jinak
Jídlo a výživa 10 zdravých potravin, které koupíte za pár korun
Jídlo a výživa Jezte a hubněte s pomocí lokálních potravin