Fithall magazín

Neděle 17.12.2017 svátek má Daniel

Jídlo a výživa

Celiakie, alergie, intolerance - aneb za vším hledej lepek

Celiakie, alergie, intolerance - aneb za vším hledej lepek



Celiakie, neboli celiakální sprue, je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva, způsobené nesnášenlivostí lepku. Bílkovina lepek, známá také pod názvem gluten, se vyskytuje v obilovinách, jako je pšenice, žito, ječmen či oves. Nesnášenlivost je celoživotní a mají ji částečně na svědomí geny. Tato nemoc je nevyléčitelná, nicméně všechny její příznaky mizí při dodržování bezlepkové diety.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Naučte se vybírat správné a zdravé pečivo!

Bezlepková strava neznamená zdravá výživa

Co je to celiakie

 
U jedinců, trpících celiakií, dochází po konzumaci lepku k zánětu tenkého střeva. Živiny pak ve střevě zůstávají nestrávené, nevstřebají se do krevního oběhu a tím dochází ke ztrátě hmotnosti, vleklým průjmům, dávení, nechutenství, zvýšené únavě i poruchám nálady. Uvádí se, že u nás trpí celiakií asi 40 - 50 tisíc lidí, z nichž je léčeno jen 10 - 15%!
   
Intenzita reakcí jednotlivců na lepek se výrazně liší. Zatímco někdo snese relativně velké množství této látky, jiným může dělat potíže i sebemenší množství.
   
Bezlepkové potraviny se společně s módou házet veškerou vinu za civilizační choroby, jako je obezita, metabolický syndrom či diabetes, na lepek, staly hitem posledních let. Autoři se předhánějí v publikování bezlepkových kuchařek, bezlepkové sušenky se lépe prodávají a lidé na sobě pozorují i nepatrné projevy alergie. Na pšenici a další obiloviny, obsahující lepek, se svádí vina za naše tučná břicha i naši lenost. Je ale nutné odlišovat celiakii od alergie na lepek a tu zase od intolerance.
   
Alergie na lepek se od celiakie liší tím, že po požití glutenu střevo nevykazuje typické známky poškození. Projevy alergie jsou nejčastěji vázány na trávící ústrojí (u celiakie jsou projevy patrné také na kůži), způsobují nevolnost, křeče v břiše, nadýmání i průjmy. Může se vyskytovat únava i bolest kloubů. Na rozdíl od celiaků alergici někdy určité množství lepku snesou.
   
Potravinová intolerance znamená sníženou schopnost organismu strávit určitý druh nebo složku potravy, a to z důvodu nepřítomnosti či nedostatečného množství trávících enzymů.
   
Intolerance se projevuje tlaky v břiše, bolestmi břicha, průjmem, zácpou, nadváhou nebo naopak podváhou, bolestmi hlavy a náchylností k infekcím.
   
Abyste si byli jistí, zda trpíte celiakií, alergií či intolerancí, je nutné provést klinické testy. Pokud potíže s trávením nemáte, nebo je máte, ale jste si vědomi svých dietních chyb, lepek ani pšenici neobviňujte. Je sice pravda, že dnešní pšenice se dramaticky liší od té, kterou konzumovaly naše prababičky, ale my žijeme teď a tady, nikoliv před sto lety.
   
Vyloučení lepku z jídelníčku nikdy nikomu neuškodilo - právě naopak. Díky nižší spotřebě pečiva, knedlíků a těstovin začne klesat i tělesná hmotnost a budete se cítit lépe, nikoliv však díky vyloučení lepku, ale díky tomu, že o svém jídelníčku budete víc přemýšlet (to je podobný efekt jako u dělené stravy).

Abyste zjistili, zda vám jídelníček bez lepku a pšenice udělá dobře, jednoduše ji přibližně  na měsíc vysaďte a uvidíte, zda se budete cítit lépe, nebo zda budete stresovaní neustálým vymýšlením alternativ za běžné jídlo.

 

660x250_1.jpg

 

Autor: Veronika Červenková


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa Jak se ve stáří správně stravovat
Jídlo a výživa Jak se stravovat na cestách
Jídlo a výživa Jak se stravovat na dovolené a nepřibrat