Fithall magazín

Pátek 15.12.2017 svátek má Radana

Jídlo a výživa

Květáková delikatesa - steaky trochu jinak

Květáková delikatesa - steaky trochu jinak



Dají se steaky připravit bez masa? Dají, když trochu přimhouříte oči. Květák je úžasná surovina. Jen stačí objevit možnosti, které skýtá, a můžete z něj připravit spoustu opravdových delikates. My pro vás máme jednu z nich.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Jarní dietní polévky k večeři

Kurkuma – žlutý zázrak

4 skvělé způsoby, jak využít přezrálé banány

 

Jasně, je to pořád jen květák a maso z něj nevykouzlíte. Ale když ho nakrájíte na plátky, opravdu pak připomínají steaky z masa. Navíc nejsou tak drahé, s minimem kalorií, a když je dobře ochutíte, vůbec vám nebude vadit, že je tentokrát večeře bez masa.

 

Jak steaky z květáku připravit

Co budete ještě potřebovat: květák, 2 lžíce olivového oleje, sůl a mletý pepř

 

Postup:

1. Kupte květák, který je hezky pevný a nemá mezi růžicemi mezery. Takový se při krájení nebude rozpadat.
2. Opatrně odstraňte listy a odkrojte kousek košťálu.
3. Pak květák položte na bok a spodní část zarovnejte nožem do roviny.
4. Květák rozkrojte na dvě poloviny a každou pak nakrájejte na plátky silné asi 1–1,5 cm.

5. Pokud při krájení některé růžičky odpadnou, nic se neděje. Můžete je upéct společně se steaky (budou měkké trochu dřív) nebo je použijte třeba do polévky.

6. Plátky květáku rozložte na plech vyložený papírem, z obou stran je lehce potřete olivovým olejem, trochu osolte a opepřete (můžete přidat i další koření podle vlastní chuti). Dejte je do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte asi 20 minut. Pak steaky opatrně otočte a pečte ještě 10–15 minut, dokud nezačne květák hnědnout (nebojte se nechat ho zhnědnout trochu víc, bude chutnější).



Jak můžete steaky podávat:

S gremolatou

Co budete potřebovat: steaky z květáku podle základního receptu, 1 citron

Na gremolatu: 2 lžíce olivového oleje, 1 bio citron, 1/4 hrnku jemně nasekané hladkolisté petrželky, 1 střední cibuli šalotku, 1 stroužek česneku, sůl a mletý pepř

Postup:

1. Na plátky květáku rozložte před pečením ještě jeden citron nakrájený na plátky.
2. V misce smíchejte olivový olej, omytý a jemně nasekaný citron (včetně kůry), petrželku, jemně nasekanou cibuli a česnek, trochu soli a pepře.
3. Horké steaky rozdělte na talíře, na každý dejte asi lžičku gremolaty a ihned podávejte.


S omáčkou chimichurri
Co budete potřebovat: steaky z květáku podle základního receptu

Na omáčku: 1 stroužek česneku, 1 lžičku paprikových vloček, 3/4 hrnku čerstvého koriandru, 1/4 hrnku čerstvého oregana, šťávu z 1 limetky, 3 lžíce červeného vinného octa, 4 lžíce olivového oleje, sůl a mletý pepř

Postup:
Utřený stroužek česneku rozmixujte s ostatními přísadami na hladkou hustší omáčku a podávejte ke steakům.

 


S citronem a parmazánem
Co budete potřebovat: steaky z květáku podle základního receptu

Kromě toho: 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu, 1/4 hrnku piniových semínek, 1 lžičku čerstvého tymiánu, 1 citron, nasekanou zelenou petrželku na posypání

Postup:
1. Horké steaky posypte parmazánem, piniovými semínky a lístky tymiánu a pokapejte citronem. Vraťte je zpátky do trouby a pečte asi 5 minut, dokud se sýr neroztaví a semínka nezačnou lehce tmavnout.
2. Před podáváním steaky podle chuti ještě pokapejte trochou citronové šťávy a olivového oleje a lehce posypte petrželkou.

 

 

Se zázvorovo-sójovou omáčkou
Co budete potřebovat: steaky z květáku podle základního receptu

Na omáčku:
1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci vody, špetku cukru, 1 jemně nasekanou zelenou cibulku, 1 lžičku jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 lžičky opražených sezamových semínek

Postup:
Všechny přísady na omáčku smíchejte v misce, rozdělte ji na horké steaky a ihned podávejte.

 

 

Po italsku
Co budete potřebovat: 1 květák nakrájený na plátky, 1/4 hrnku olivového oleje, 2 stroužky česneku, špetku paprikových vloček, sůl a mletý pepř, 1 hrnek vaší oblíbené rajčatové omáčky na těstoviny, 200 g plátků mozzarelly na zapékání, nasekanou zelenou petrželku na posypání

 

Postup:
1. V misce smíchejte olivový olej, prolisovaný česnek, paprikové vločky, sůl a pepř. Touto směsí potřete plátky květáku a upečte je stejně jako v základním receptu.
2. Na každý upečený plátek dejte asi dvě lžíce rajčatové omáčky, přidejte dva plátky mozzarelly a vše dejte ještě asi na 10 minut do trouby, až se sýr začne roztékat.
3. Nakonec troubu přepněte na gril a nechte ještě asi 2 minuty, dokud sýr nezačne lehce hnědnout (pozor, ať ho nespálíte).

 

 

Zdroj: Prima ŽENY

 

iPrima_zeny_v2.jpg

 


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa Dietní hit: Pizza placka z květáku. Bez mouky, bez lepku a s minimem kalorií!
Jídlo a výživa Červená řepa – poklad mezi kořenovou zeleninou
Jídlo a výživa Kořenová zelenina – kořeny pro vaše zdraví