Fithall magazín

Pátek 15.12.2017 svátek má Radana

Jídlo a výživa

4 skvělé způsoby, jak využít přezrálé banány

4 skvělé způsoby, jak využít přezrálé banány



Taky se vám často stává, že než stačíte banány sníst, zčernají? Nemusíte je hned vyhazovat. To, že mají černou slupku, ještě neznamená, že jsou špatné. I z přezrálých a hodně měkkých banánů, které nemáte chuť sníst jen tak, se dá vyrobit spousta dobrot.


ČTĚTE TAKÉ:

5 zdravých snídaňových receptů do sklenice

Malé, ale šikovné - klíčky!

7 super dietních receptů na pečenou zeleninu

 

Asi jste si všimli, že čím je banán zralejší, tím sladší má chuť. Je to způsobené tím, že během zrání se škrob v banánech mění na cukr. A právě toho můžete využít při přípravě nejrůznějších sladkých dobrot, které už stačí dosladit jen minimálně nebo vůbec.

Přezrálé banány jsou unikátní ještě tím, že mají silné protirakovinné účinky. Protirakovinné a antioxidační účinky mají vlastně i klasické žluté banány, ale čím zralejší jsou a čím více na sobě mají hnědých flíčků, tím jsou tyto účinky silnější.

A neměli bychom vynechat ani sportovce. Kdo chce hubnout, měl by se přezrálým banánům jako zdroji cukru vyhnout, ale pro sportovce jsou výborným zdrojem energie. Navíc obsahují hořčík, který pomáhá proti svalovým křečím.

Ale vraťme se k vaření. Už jste slyšeli o lívanečkách jen ze dvou ingrediencí? Nepotřebujete žádnou mouku ani mléko ani máslo. Jen banány a vejce.

 


Banánové lívanečky ze dvou přísad

Co budete potřebovat: 2 vejce, 1 zralý banán (čím je banán zralejší, tím sladší lívanečky budou)

Postup:
1. V míse rozšlehejte vejce. Banán rozmačkejte a vmíchejte do vajec.
2. Pánev vytřete olejem a zahřejte na mírnějším ohni. Dejte do ní asi tři kopečky těsta, rozetřete je do placiček a pomalu opékejte z jedné strany (lívanečky pečte pomaleji, než jste zvyklí). Pak je obraťte a opečte i z druhé strany. Stejným způsobem spotřebujte zbytek těsta a lívanečky podávejte tak, jak jste zvyklí – s marmeládou, ovocem, zakysanou smetanou…


Rychlá banánová buchta z mikrovlnky

Co budete potřebovat: 100 g másla + kousek na vymazání formy, 2 zralé banány, 100 g třtinového cukru, 100 g hladké mouky, 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva, 1/3 lžičky soli, 2 lžičky mleté skořice, 2 vejce, 2 lžíce mléka

Postup:
1. Do mísy dejte máslo a v mikrovlnce zahřívejte 30 vteřin až 1 minutu při plném výkonu, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte jeden a půl banánu a rozmačkejte. Pak přidejte cukr, mouku prosátou s práškem do pečiva a solí, skořici, vejce a mléko a dobře promíchejte.
2. Těsto nalijte do vhodné vymazané formy, na povrch položte zbytek banánu nakrájený na plátky, dejte do mikrovlnky a zapněte na 8 minut na plný výkon, dokud není těsto „propečené“  i uvnitř.
3. Podávejte teplé, posypané moučkovým cukrem nebo doplněné kopečkem vanilkové zmrzliny, čokoládovou omáčkou apod.

 

 

Rychlá banánová zmrzlina

Co budete potřebovat: 4 zralé banány, 3–4 lžíce mléka nebo smetany

Postup:

1. Oloupané banány nakrájejte na špalíčky, rozložte na tácek, zakryjte mikrotenovou fólií a dejte zmrazit (alespoň na 1 hodinu).
2. Až si budete chtít udělat zmrzlinu, dejte kousky banánů do mixéru a za průběžného přidávání mléka nebo smetany rozmixujte do krémové konzistence. Podávejte například posypané opraženými plátky mandlí a přelité karamelovou nebo čokoládovou omáčkou.

 

 

Banánové smoothie

Co budete potřebovat: 1 hrnek podmáslí, 2 zralé banány, 11 sušených datlí bez pecek, 1 lžičku medu, špetku soli, 1 hrnek ledu

Postup:
Oloupané banány nakrájejte na kousky, rozmixujte s ostatními ingrediencemi a rozlijte do dvou sklenic.

 

Zdroj: Prima ŽENY

 

iPrima_zeny_v3.jpg


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků