Fithall magazín

Neděle 17.12.2017 svátek má Daniel

Jídlo a výživa

Kysané a kvašené výrobky pro tělo prospěšné

Kysané a kvašené výrobky pro tělo prospěšné



Kysané i kvašené produkty (tato slova jsou synonyma) mají pozitivní vliv na naše zdraví. Kvašení (fermentace) je proces, při kterém probíhá přeměna látek za asistence enzymů mikroorganismů. Touto činností vznikají z organických látek, především sacharidů, látky energeticky chudší nebo úplně nové.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Vitamínová bomba - zelí

Kořenová zelenina – kořeny pro vaše zdraví

Červená řepa – poklad mezi kořenovou zeleninou

  
Kvašení nepotřebuje ke svému průběhu kyslík a nejčastěji se uplatňuje u alkoholu a mléčných výrobků.

   
Bakterie mléčného kvašení představují velkou skupinu užitečných organismů, které se podílejí na tvorbě kyseliny mléčné a můžeme je běžně nalézt jak v přírodě, tak i v našem trávicím ústrojí. Nejširší uplatnění mají při výrobě fermentovaných mléčných produktů, při nakládání zeleniny, kvašení vína, v pekárenství, při nakládání masa a ryb, ale také salámů a sýrů.
   
Kvašení je jev známý po několik tisíciletí - v době, kdy nebylo moc možností uchování potravin, se tento proces používal právě k tomuto účelu, ale také pro typickou vůni, chuť a texturu, jenž jsou odlišné od té původní.
   
Na pultech našich supermarketů lze běžně sehnat kvašené mléčné výrobky, jako jsou kefíry, zakysaná mléka, jogurty i sýry. Kvašením vznikají v mléčných produktech probiotické kultury, které naše střeva přímo zbožňují.
   
Kvašení bývá často spojováno se zelím. I při kvašení zelí se používají mléčné bakterie a díky nim se z už tak zdravé zeleniny stává téměř superpotravina. Najdete v něm vitamín C, K i vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, vápník, síru, hořčík i fluor. Podporuje krvetvorbu, hormonální rovnováhu v těle, zabraňuje únavě a posiluje imunitu. Dokáže zbavit tělo přebytečné vody, takže pokud vás trápí otoky a zadržování vody, zelí si určitě dopřejte ještě předtím, než sáhnete po lécích na odvodnění. Zelí aktivuje naše střeva, urychluje peristaltiku a tím usnadňuje vyprazdňování a vylučování toxinů.
   
Kysané mléčné výrobky bojují proti rakovině tlustého střeva a díky tomu, že bakterie vytvářejí kyselé prostředí, se mnohem lépe vstřebává do organismu vápník. Vitamín K, jenž se podílí na mnoha metabolických pochodech, se využije také snáz a tím chrání nervovou soustavu, podporuje krvetvorbu a zlepšuje kvalitu vlasů i kůže.
   
Velmi přínosné je, že v kysaných mléčných produktech se skrývá vysoký obsah dobře vstřebatelného železa.

   
Fermentované potraviny splňují všechna kritéria zdravého životního stylu - jednak jsou díky probiotickým bakteriím, vitamínům a minerálům, ale také nízké energetické hodnotě skvělé pro naše tělo, ale také do nich výrobci nemusí přidávat žádné konzervační látky - v kyselém prostředí se totiž nemnoží kvasinky ani plísně.

 

Jestliže chcete pomocí kvašených mléčných výrobků hubnout, vybírejte si ty méně tučné, ale především neslazené! Kromě nich můžete vyzkoušejte rovněž fermentovaný tempeh (ze sóji), který je bohatý na proteiny i vzácný vitamín B12 a chutná skvěle třeba v kombinaci s rýží.

 

660x250_1.jpg

 

Autor: Veronika Červenková


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků