Fithall magazín

Pátek 15.12.2017 svátek má Radana

Jídlo a výživa

Bylinky a koření, které pomáhají při hubnutí

Bylinky a koření, které pomáhají při hubnutí



Mnoho potravin a plodin, ze kterých připravujeme jídla, mají skvělou chuť samy o sobě. Čerstvá zralá rajčata jsou jemně nasládlá, voní už z dálky a není třeba je nijak zvlášť dochucovat. Kvalitní maso stačí poprášit solí a pepřem a brambory trošku omastit máslem, nic víc není potřeba. Někdy ale máme chuť na něco výraznějšího, exotičtějšího nebo pikantnějšího. Pak se o slovo začnou hlásit bylinky a koření.

 

ČTĚTE TAKÉ:

15 léčivých účinků kajenského pepře

Kurkuma – žlutý zázrak

Koření je víc než jen chuť

 

Koření se používá k vyšperkování chutí a vůní jídel, ale také k jejich konzervaci. Vyrábí se ze sušených nebo čerstvých částí rostlin a v potravinářství se řadí mezi tzv. pochutiny, jenž nemají sytící funkci. Zatímco pod pojmem koření běžně chápeme něco suchého a sypkého, bylinky bývají do jídel přidávané čerstvé.
   
Koření a bylinky dodávají našim gastronomickým výtvorům chuť (díky silicím, hořčinám, tříslovinám a éterickým olejům) a některé z nich také umí podpořit hubnutí.

 

Seznamte se s nejlepšími pomocníky na cestě ke štíhlé postavě:

Skořice - nejznámější „spalovač“ mezi kořením čistí střeva, umožňuje lepší vstřebávání živin i trávení jídla, podporuje vyplavování toxinů a vytáčí metabolismus na vyšší obrátky. Skořice pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a tím zabraňuje nadměrnému ukládání tuku do podkoží.

Kajenský pepř - pyšní se vysokým obsahem vitamínů A, C, B, vápníku i draslíku. Dokáže srovnat peristaltiku střev, tlumí chuť k jídlu, zahřívá organismus díky tzv. kapsaicinu a tím opět urychluje metabolické procesy v těle.

Chilli - také obsahuje alkaloid kapsaicin, jenž zrychluje látkovou výměnu. Ten ale sám o sobě k hubnutí nestačí. I když existují kapsaicinové tablety, nadbytečných kilogramů se snáz zbavíte rozumným jídelníčkem a pravidelným pohybem. Chilli kořením si zpestřete svoje pokrmy, ale nepřehánějte to s ním - mohli byste si popálit jícen.   

Zázvor - zvyšuje teplotu těla a tím urychluje metabolické pochody. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zbavuje tělo přebytečné vody a umí také pomoct od bolesti svalů po náročném tréninku.

Chlorella - považuje se za nejsilnější přírodní antibiotikum, podporuje vyplavování škodlivin z těla a tím redukuje projevy celulitidy i hromadění tuku v podkoží. Seženete ji běžně v podobě tablet.

Psylium - semena jitrocele indického jsou v podstatě čistá vláknina, která umí vyčistit střeva, snížit glykemický index potravin, zahnat pocit hladu, stabilizovat hladinu cukru i cholesterolu v krvi a nastartovat metabolismus.
   
Nejlepším „kořením“, které podporuje hubnutí, je pohyb, dostatek odpočinku a vyvážený jídelníček, který můžete vyladit vším, od anýze až po zázvor.

 

660x250_1.jpg


Autor: Veronika Červenková


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa 5 kořenů pro zdraví
Zdravý životní styl Pořiďte si domácí bylinkovou lékárničku!
Jídlo a výživa Nasušte si bylinky