Fithall magazín

Úterý 16.1.2018 svátek má Ctirad

Jídlo a výživa

Kořenová zelenina – kořeny pro vaše zdraví

Kořenová zelenina – kořeny pro vaše zdraví



Kořenová zelenina, jak už napovídá její název, se pěstuje především kvůli částem, které rostou pod zemí. Pod povrchem se nacházejí kořeny, hlízy i bulvy, jenž mají skvělé nutriční vlastnosti a dokonce také léčivé účinky. Na našem území patří mezi nejvíce rozšířené a nejstarší druhy zeleniny - a právě to je další důvod, proč ji jíst - je lokální, je naše.

 

ČTĚTE TAKÉ:

7 super dietních receptů na pečenou zeleninu

Vláknina pomáhá hubnout. 8 nejzajímavějších faktů o vláknině.

Propašujte zeleninu do celého dne

   
Kořenová zelenina se i přes její pozitivní vliv na zdraví i linii neřadí mezi nejpopulárnější potraviny a to pravděpodobně kvůli tomu, že je náročnější na přípravu. Žijeme v rychlé době, kdy jsme zvyklí popadnout k jídlu z lednice to první, co uvidíme, nebo si přibrzdíme u okýnka rychlého občerstvení a během vteřiny dostaneme hotové jídlo až pod nos.
   
Zkuste zpomalit a dopřejte vašemu tělu to nejlepší - připravte si kořenovou zeleninu na několik dní dopředu a uvidíte, že se po ní budete cítit výborně.

 

Přečtěte si o jejích nejznámějších zástupcích:

Mrkev - děti ji zbožňují a dospělí by měli také. Je sladká, výživná a má všestranné použití. Můžete ji upéct jako hranolky, přidat do bramborové kaše, uvařit nebo z ní připravit dort. Údajně už jedna mrkvička denně kompenzuje negativní vliv smogu na naše zdraví, skrývá velké množství beta - karotenu, který pomáhá v prevenci proti rakovině plic, prostaty, děložního čípku, močového měchýře, tlustého střeva, jícnu i hrtanu. Mrkev, jak je známo, působí kladně také na náš zrak, a to opět díky karotenoidům. V mrkvi najdete vápník, draslík, hořčík, fosfor i vitamín C. V syrovém stavu má relativně nízký glykemický index (asi 35), nicméně u vařené tato hodnota stoupne až na 85, takže je dobré ji jíst společně se zdravými tuky a proteiny, aby celkový glykemický index klesl a inzulin se tak moc nevyplavoval.

Celer - z celeru tolik receptů jako z mrkve nevykouzlíme, nicméně i on stojí za pozornost. Můžeme ho krájet, strouhat do sladkých i slaných jídel, kombinovat s ovocem (jablky, ananasem), upéct ho jako chipsy nebo hranolky či přidat do bramborové kaše. Celer bojuje proti vysokému krevnímu tlaku, uvolňují stěny cév a tím umožňují průtok krve. Obsahuje spoustu vitamínu C, vitamínů skupiny B, vápník, fosfor, zinek, draslík i železo. Pokud máte potíže se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi, celeru se rozhodně nevyhýbejte. Dietáři ho ocení díky zanedbatelné kalorické hodnotě.

Petržel - superpotravina mezi zeleninou se pyšní jedinečnou kombinací živin, jenž chrání proti rakovinovému bujení, funguje jako silný antioxidant a má asi 3 x víc vitamínu C než pomeranč. Jestliže jste zastánci detoxikačních kúr, petržel vám rozhodně nesmí chybět na denním menu. Pomáhá s odváděním přebytečné vody z těla a tím zabraňuje tvorbě otoků.

Řepa
- červená řepa je úžasná potravina, která si zaslouží samostatný článek. Najdete ho ZDE.

 

660x250_1.jpg

 

Autor: Veronika Červenková


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa Jakou zeleninu konzumovat v zimě
Jídlo a výživa Děti a zelenina