Fithall magazín

Pátek 15.12.2017 svátek má Radana

Jídlo a výživa

Valentýnské menu pro ty, co si hlídájí váhu

Valentýnské menu pro ty, co si hlídájí váhu



Svátek svatého Valentýna k nám doputoval z anglosaských zemí a slaví se každoročně 14. února jako svátek lásky. Kvůli tomu, že jde o převzatý svátek, který je spojený s mnoha kýčovitými symboly a komercí, ho mnozí nemají rádi, ale i přesto ho spousta zamilovaných slaví.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Zdravý jídelníček – všechno vím teoreticky, ale realita je jiná

Cheat day neboli prasečí den

Jak jíst a nepřejídat se


K Valentýnu se pojí mnoho zvyků, jenž pomalu pronikají i k nám - lidé si vzájemně darují  přáníčka Valentýnky, zamykají visací zámečky lásky, jedí čokoládu a chodí na romantické večeře.
   
Ať už partnera máte či nemáte, oslavte Valentýna skvělou večeří, která vyjádří lásku nejen k vašemu protějšku, ale i vašemu vlastnímu tělu, zdraví, kondici i chuťovým buňkám.
   
Sebeláska se stále bohužel vnímá jako něco nepatřičného, a proto se letos zaměřte hlavně na rozmazlování sebe sama!

Přípitek - alkohol je „out". K přiťuknutí si umíchejte nápoj, který hydratuje vaše tělo a dodá mu potřebné vitamíny i minerály. Připravte si protlak z jahod tak, že jahody prolisujete přes jemné sítko a zalijte ho perlivou minerální vodou. Jahodové nealko šampaňské dozdobte mátou a perfektní drink je na světě. Kdybyste se přece jen rozhodli pro alkohol, nezapomeňte ho doplňovat obyčejnou vodou, aby organismus tolik netrpěl. Kvůli linii sáhněte raději po suchém sektu s označením „brut".

Předkrm - k Valentýnu se dokonale hodí vášnivě rudá zelenina - řepa. Upečte červenou řepu v alobalu, oloupejte ji a nakrájejte na tenké plátky. Carpaccio z řepy doplňte kvalitním kozím sýrem a zakápněte olivovým olejem. Předkrm podávejte bez pečiva, přece jen je večer a nadměrný příjem sacharidů už tělo nevyužije.

Polévka - pokud budete mít i po teplém předkrmu chuť na polévku, zvolte nějakou jednoduchou, ze sezónní zeleniny, jako je mrkev či dýně. Připravte si jemný krém, zahuštěný pouze rozmixovanou zeleninou. Na polévku nakreslete srdíčko zakysanou smetanou a nechte si chutnat. 

 

Hlavní chod - na valentýnský stůl nepatří nic příliš aromatického, jako je česnek či cibule, ale ani jídla, která jsou obtížná na konzumaci, jako třeba špagety. Abyste se mohli věnovat svému partnerovi nebo si užívat klidný večer o samotě a nemuseli trávit Valentýna nad sporákem, upečte si steak z lososa, zakápněte ho citronem, k němu naservírujte grilovanou středomořskou zeleninu (lilek, cuketu, rajčata a papriku) a jednoduchou, ale přitom vynikající večeři máte hotovou. Společně s ní navíc do těla dopravíte cenné omega 3 mastné kyseliny.


Dezert
- k Valentýnu patří jahody a čokoláda, a proto večeři zakončete dezertem, který připravíte z mascarpone, čerstvých nakrájených jahod a nastrouhané vysokoprocentní čokolády. Krém příliš nedoslazujte.

Na konci večera si jako druhý, zcela nekalorický, ale přitom výživný „dezert“ připomeňte, co máte rádi na tom druhém, ale také to, co milujete sami na sobě!

 

660x250_1.jpg

 

Autor: Veronika Červenková


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa Správná strava může omezit výskyt celulitidy
Jídlo a výživa Jak sestavit jídelníček?
Jídlo a výživa Jak si správně rozvrhnout jídlo během dne (noci)?