Fithall magazín

Neděle 17.12.2017 svátek má Daniel

Jídlo a výživa

Upečte si zdravější cukroví? Zkuste jinou mouku!

Upečte si zdravější cukroví? Zkuste jinou mouku!



Bílá pšeničná mouka je tradiční surovinou pro přípravu vánočního cukroví, ale nemá téměř žádnou výživovou hodnotu. Existují ale takové mouky, ze kterých lze upéct stejně dobré nebo i lepší sladkosti a přitom se nepřipravíte o vitamíny, vlákninu a minerály.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Vánoce přicházejí...

Vánoční menu – chutně a dietně

Upečte si zdravé cukroví

 

Historie bílých mouk vznikla teprve v posledních dvou stoletích, kdy se z praktických důvodů začalo obilí nejprve obrušovat a pak mlít. „Odstraněním vnější obalové vrstvy a klíčku zrna získáme sice mouku s delší trvanlivostí a konstantní kvalitou, nicméně z pohledu výživy je to zcela prázdná potravina, protože právě obal a klíček obsahují ty nejdůležitější minerální látky, vitamíny a vlákninu,“ vysvětluje odbornice na biopotraviny a zdravou stravu Ing. Barbora Hernychová ze společnosti Pro-Bio, která se více jak 20 let specializuje na výrobu vysoce kvalitních bio mouk.

Bílá pšeničná mouka má nepochybně výborné pekařské vlastnosti, ale nejen z ní se dají péct skvělé pokrmy. Pusťte do své kuchyně také mouky celozrnné a mouky z tzv. zapomenutých plodin, jako je například špalda či pohanka. Obohatíte tím své pokrmy o důležité živiny a zpestříte si jídelníček.
Zkuste špaldu

„Změna jídelníčku nemusí být nikterak zásadní, chceme-li dosáhnout pozitivních změn. Naučte se třeba nahrazovat pouze část pšeničné mouky jinými druhy a postupně je pravidelně používat při svém vaření, pečení či zahušťování. Pro začátek můžete vyzkoušet například mouku špaldovou, pohankovou nebo žitnou. Já osobně doporučuji k vánočnímu pečení mouku špaldovou, protože dodává pokrmům jemnou oříškovou příchuť,“ doplňuje Hernychová.

Pšenice špalda představuje jednu z nejstarších původních obilovin. Oproti klasické pšenici nebyla uměle přešlechtěna, zachovala si vysoký obsah živin i lepší stravitelnost pro náš organismus. Stačí jí nahradit třeba 1/3 pšeničné mouky. Špaldová chuť dodá pokrmu určitou výjimečnost a typickou oříškovou chuť. Špaldová mouka je výborná do vánočního pečiva, koláčových a buchtových těst, ale i do polévek, kaší a na běžné zahušťování omáček.

Skvělou příležitostí pro vyzkoušení této změny je pečení vánočního cukroví.

 

 

Zde je pár jednoduchých receptů, které jsou tradičně součástí Vánoc a jsou pro začátek ideální:

 
Linecké z pohankové a špaldové mouky


Co budete potřebovat:
• 300 g celozrnné špaldové mouky
• 200 g pohankové mouky
• 100 g javorového sirupu
• 270 g másla
• pikantní džem na slepení

 

Postup:
1. Všechny suroviny kromě džemu zpracujte v těsto, zabalte ho do fólie a uložte alespoň na 1 hodinu do chladu.
2. Odležené těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný 3 mm a vykrojte z něj různé tvary. Přeneste je na plech s papírem na pečení a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 150 °C.
3. Cukroví nechte vychladnout a pak kousky po dvou slepte džemem. Cukroví je po dvou dnech měkké.

 


Žitné medové perníčky

Co budete potřebovat:
• 860 g celozrnné žitné mouky
• 4 vejce
• 4 velké lžíce medu
• 350 g třtinového cukru
• 1 lžíci perníkového koření
• nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu
• 250 g sádla
• 1 bio prášek do pečiva (vinný kámen)
• žloutek na potření

 

Postup:

1. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto. Pokud je příliš řídké, přidejte ještě trochu mouky.
2. Těsto rozválejte na pomoučeném válu a vykrojte z něj různé tvary. Přeneste je na plech s papírem na pečení a upečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
3. Ihned po vyndání z trouby perníčky potřete rozšlehaným žloutkem, nechte vychladnout a ozdobte podle vlastní chuti.

 

 

A tohle by se mohlo na Vánoce taky hodit:

 

Špaldová vánočka

Co budete potřebovat:
• 250 ml mléka (nebo rýžového, sójového, špaldového nápoje Isola Bio)
• 100 g přírodního třtinového cukru
• 40 g droždí
• 300 g celozrnné špaldové mouky
• 300 g bílé pšeničné mouky
• 3 žloutky
• špetku soli
• muškátový oříšek
• nastrouhanou kůru z půlky chemicky neošetřeného citronu
• 120 g másla
• 60 g hrozinek
• 50 g vlašských ořechů
• bílky na potření a loupané mandle na posypání

Postup:
1. Tři lžíce vlažného mléka či obilného nápoje rozmíchejte s 1 lžící cukru, 1 lžící mouky, přidejte rozdrobené droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
2. Mouku smíchejte s cukrem, přidejte rozšlehané žloutky, do nichž jste vmíchali špetku soli, pak přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku a citronovou kůru. Přilijte kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujte tuhé těsto. Při zpracování těsta přidávejte postupně podle potřeby zbylé mléko či obilný nápoj. Těsto zakryjte utěrkou a nechte alespoň 2 hodiny kynout na teplém místě.
3. Do vykynutého těsta zapracujte opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Pak těsto rozdělte na 9 kusů, vyválejte z nich prameny a spleťte vánočku (spleťte čtyři prameny, na ně položte další tři spletené prameny a nahoru zbylé dva). Snažte se dělat vánočku co nejvyšší a nejužší.
4. Vánočku položte na plech s papírem na pečení a nechte ji ještě půl hodiny kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C.
5. Před vložením do trouby vánočku potřete rozšlehanými bílky a posypte nakrájenými mandlemi. Vánočku pečte 10 minut při 200 °C, pak snižte teplotu na 140–150 °C a pečte dalších 25–35 minut. Zda je vánočka upečená, zjistíte vpíchnutím špejle. Pokud se těsto nechytá, je hotovo.

 

 

Zdroj: Prima ŽENY

 

iPrima_zeny.jpg


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Upoutávky Upečte si zdravé vánoční cukroví
Zdravý životní styl Jak nepřibrat o Vánocích
Zdravý životní styl Jak se zbavit nadbytečných kil z Vánoc