Fithall magazín

Pátek 15.12.2017 svátek má Radana

Jídlo a výživa

8 důvodů proč pít červené víno

8 důvodů proč pít červené víno



Ať se zeptáte kteréhokoliv milovníka červeného vína, každý vám bude tvrdit, jak je tento nápoj zdravý. Nejlepší na tom ovšem je, že to potvrzují i odborníci. Až se o zdravotních výhodách červeného vína dozvíte, nejspíše se budete chtít horlivě vrhnout na celou láhev Merlota či Cabernet Sauvignonu.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Co je lepší, šťáva z hroznů nebo červené víno?

Hroznový cukr - klady a zápory

Jídlem proti rakovině

 

Ale ne tak zhurta! Nadměrné pití alkoholu vám mnoho benefitů nepřinese, spíše naopak – zeptejte se vašich jater. Aby vám lahodný červený mok prospíval, je třeba dodržovat doporučené denní limity.


Červené víno podporuje hubnutí


Účinky vína z červené odrůdy Muscadine jsou v poslední době spojeny s redukcí hmotnosti. Podle studie provedené na univerzitě v Oregonu pití šťávy či vína z těchto tmavých hroznů nebo konzumace samotných bobulí může pomoci bojovat proti obezitě.

Muscadine je odrůda hroznů, která je původem z jihovýchodu Spojených států, ale roste po celém světě. Je také známá pod názvem „Scuppernong“. Hrozny obsahují kyselinu ellagovou, což je látka, která spaluje tuk. Kromě toho zabraňuje tvorbě nových tukových buněk, zpomaluje růst těch stávajících a v rámci jater zvyšuje metabolismus mastných kyselin. Množství kyseliny ellagové se zvyšuje fermentací (kvašením), proto je na hubnutí účinnější než samotné bobule tekutá forma – šťáva a víno. Denně však nepijte více než jednu skleničku, tedy asi 2 dl.

Dalšími potravinami, které přirozeně obsahují zmíněnou zázračnou kyselinu, jsou ostružiny, maliny, vlašské ořechy, pekanové ořechy, čaj oolong a zelený čaj.

 


Červeným vínem proti rakovině

Dvě samostatné studie (University of Missouri a School of Medicine) prokázaly, že červené víno může pomoci při léčbě určitých typů rakoviny. V prvním výzkumu publikovaném v roce 2012 vyšlo najevo, že resveratrol, antioxidant nalezený v červeném víně, zvyšuje citlivost buněk karcinomu prostaty tak, že je lze snáze léčit. Tito pacienti mají větší šanci na úspěšnou léčbu, a to i tehdy, trpí-li agresivnějšími formami nádorů.

O rok později se navíc zjistilo, že jsou díky červenému vínu buňky melanomu (nádoru vycházejícího z pigmentotvorných buněk) citlivější na radiační terapii a léčba je tedy účinnější.

Už delší dobu je znám příznivý účinek červeného vína na rakovinné buňky, které pak lépe reagují na chemoterapii. Podobné účinky má i bílé víno.

 


Červené víno je účinné proti stárnutí

Téměř každý touží vypadat mladě a žít déle. Pravidelným pitím vína se vaše pleť stane zdravější a odolnější proti účinkům sluníčka, které je hlavním viníkem stárnutí pokožky a předčasné tvorby vrásek.

Konzumace červeného vína je dále spojena se sníženým rizikem nemocí souvisejících s věkem, jako je např. diabetes, rakovina a Alzheimerova choroba. U pravidelných konzumentů vína je o 80 % menší pravděpodobnost rozvoje Alzheimera.

Jak to funguje? Červené víno je plné antioxidantů. V podstatě se jedná o vitamíny, minerální látky a flavonoidy, které chrání tělo před volnými radikály. Vědci se domnívají, že vystavení se volným radikálům urychluje proces stárnutí a zvyšuje riziko, že člověk onemocní například rakovinou nebo arterosklerózou. Antioxidanty mají tyto negativní účinky narušovat.


Červené víno podporuje zdravé srdce


Výzkumy ukazují, že lidé, kteří si dopřávají přiměřené množství červeného vína, mají nižší riziko onemocnění srdce než ti, co ho konzumují až příliš nebo jsou abstinenty. Na rozdíl od ostatních vín a lihovin je červené víno nabité resveratrolem a dalšími antioxidanty, které podporují správnou činnost srdce. Jednou z funkcí antioxidantů je to, že zvyšují úroveň "dobrého" cholesterolu a také chrání tepny před škodlivými účinky "špatného" cholesterolu – tím zabraňují vzniku sraženin.

Ženy všech věkových kategorií a muži starší 65 mohou vypít denně jednu sklenku červeného vína, zatímco mladší muži mohou mít až dvě. Vždy je ale lepší poradit se s lékařem.


Červené víno je dobré pro vaše zuby

Zubaři nás často varují před konzumací červeného vína a dalších alkoholických nápojů. Říká se, že jejich kyselost změkčuje sklovinu a vaše zuby jsou pak náchylnější ke vzniku zubního kazu. Nicméně nedávná studie (objevila se v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry) prokazuje, že červené víno (s alkoholem či bez) může ze zubů odstranit bakterie, které na nich tvoří plak a produkují kyseliny, což právě může vést ke vzniku kazu.


Červené víno zlepšuje paměť

Čím víc stárneme, tím více ovlivňují naši schopnost vyvolat si vzpomínky změny struktur v našem mozku. Ztráta paměti související s věkem je běžnou součástí našich životů. Nicméně se můžeme pokusit tomu zabránit. Čím jiným než červeným vínem.

Výzkum na krysách (provedený v Texas A & M Health Science Center College of Medicine) ukazuje, že látka resveratrol, obsažená v červeném víně, by mohla pomoci zabránit ztrátě paměti způsobené stářím. Ve středním věku byly u krys, které obdržely resveratrol v průběhu čtyř týdnů, zaznamenány známky zlepšené paměti a učení. Hlubší analýza jejich mozku odhalila strukturální zvýšení kvality jejich hipokampu, části mozku zodpovědné za změny paměti, učení a nálady.


Červené víno jako prevence cukrovky 2. typu

Sklenice rudého moku denně může udržet pod kontrolou hladinu cukru v krvi, a tak snížit možnost vzniku cukrovky 2. typu. Tento nápoj je prospěšný i u lidí, kteří mají tuto diagnózu. Výzkumníci (z University of Massachusetts) zkoumali účinky červeného vína na lidi s diabetem 2. typu. Zjistili, že ti, kdo pili víno, měli stabilnější hladinu glukózy v krvi než ti, kteří ne.

Zjednodušeně řečeno – červené víno blokuje vstřebávání glukózy téměř o 100 %, čímž její hladinu snižuje. Vědci také věří, že resveratrol v červeném víně stimuluje produkci inzulínu, což je enzym, který reguluje hladinu cukru v krvi. A právě to je klíčem k prevenci diabetu 2. typu. Zároveň ale myslete na to, že této chorobě můžete předejít pravidelným pohybem a vyváženou stravou.


Červené víno zvyšuje vaši imunitu


V roce 2010 byla publikována v časopise American Journal of Epidemiology studie prokazující pozitivní vliv oblíbeného nápoje na rozvoj nachlazení.

Novější průzkum se objevil v časopise Vaccine v roce 2013. Ten byl proveden výzkumníky z University of California. Zjistili, že opice, které pily více než 14 měsíců s mírou červené víno, vykazovaly příznivější známky zlepšení imunity ve srovnání s těmi, které konzumovaly víno v nadměrném množství nebo pily jen vodu s cukrem. Vysvětlením může být skutečnost, že v boji proti infekci pomáhají antioxidanty.

 

 

Zdroj: Prima ŽENY

 

iPrima_zeny.jpg


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Zdravý životní styl Jak se vypořádat s kocovinou po Silvestru