Fithall magazín

Neděle 17.12.2017 svátek má Daniel

Jídlo a výživa

Perfektní zeleninový salát – jak na něj?

Perfektní zeleninový salát – jak na něj?



Dokonalý zeleninový salát je čerstvý, svěží, barevný a voňavý. Měl by zasytit, dodat tělu všechny potřebné živiny a přitom podpořit redukci tuku, ale zároveň také budování svalové hmoty. V restauracích nebo v supermarketech, u předem připravených salátů v krabičkách, často zeleným pomocníkům něco chybí nebo naopak přebývá.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Odlehčete v létě svému organismu

Zázračná semínka

Tipy na zdravé zeleninové saláty

 

Nejběžnějším prohřeškem proti zdravému životnímu stylu bývá záplava tučné majonézové zálivky, osmažené krutony či přílohové pečivo, příliš velká porce vysokoprocentních sýrů i slaniny. Saláty bývají nutričně nevyvážené, chybí v nich bílkoviny, sacharidy i zdravé tuky, mnohdy nevypadají vábně, jsou nudné nebo oschlé.

Připravte si doma k obědu nebo k večeři dokonalý salát, který vám bude chutnat, nevyřadí vás z provozu na několik hodin (jako to umí knedlíky, omáčky a smažená i sladká jídla), ale ani nebudete mít za deset minut po jeho snědení hlad. Následujte tato pravidla:

Listová zelenina - základem výživného salátu by měla být listová zelenina, jenž vám dodá vlákninu, vitamíny i železo, ale také dopřeje salátu objem a načechranost. Použijte ledový salát, římský salát, salát lollo rosso či bianco, polníček, rucolu, špenát, čínské zelí nebo zkrátka nakrájejte jakoukoliv zelenou hlavičku, která vám bude sympatická.

Další zelenina
- k zelené barvě se hodí něco červeného, křupavého - přidejte proto papriku a rajčata. Papriku přihoďte klidně i žlutou, doplňte ji salátovou okurkou i řapíkatým celerem a máte vystaráno.

Semínka a oříšky - postarají se o zdravé tuky i proteiny. Nebojte se salát posypat slunečnicovými semínky, dýňovými semínky, semínky chia, lněnými semínky, kešu ořechy, arašídy nebo vlašáky. Zeleninu a ořechy kombinujte podle své chuti - a té se meze rozhodně nekladou.

 

clanek_jidelniecek_600x150.jpg

 

Bílkoviny - sytý salát musí obsahovat proteiny. Výborným zdrojem je mozzarella, nízkotučné syrovátkové sýry, tuňák ve vlastní šťávě, opečené a rozkrájené kuřecí prso, orestovaný losos, šmakoun, luštěniny, ale také vařená vejce. Na slané, tučné sýry (balkánský sýr, feta, kozí sýr) si dejte pozor - používejte je k dochucení vašeho výtvoru, nikoliv jako hlavní ingredienci.

Sacharidy - pokud chcete salát obědvat, nezapomeňte na komplexní sacharidy. Jako jejich zdroj můžete použít kukuřici, hrášek, mrkev, opečené brambory, luštěniny nebo vychladlé celozrnné těstoviny.

Zdravé tuky - aby mohl organismus dobře využít vitamíny, které jsou rozpustné v tucích, měli bychom nějaký tuk společně se zeleninou také sníst. Zdravé tuky přidáte do salátu použitím již zmíněných ořechů a semen, dál přidáním rostlinného oleje (skvělá je třeba dýňový) či avokáda.

 

 

Autor: Veronika Staňková


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa Jakou zeleninu konzumovat v zimě