Fithall magazín

Pátek 15.12.2017 svátek má Radana

Jídlo a výživa

Éčka na našich talířích

Éčka na našich talířích



Éčka, potravinářská aditiva nebo také přídatné látky, jsou vcelku kontroverzním tématem. Někteří výrobci se pyšní tím, že žádná taková aditiva ve svých produktech nemají a na obalech na to velkým a pestrým písmem upozorňují, jiní výrobci naopak složení výrobků uvádějí pro jistotu takovými blechami, abychom je nerozluštili ani za pomocí lupy (a kdyby ano, stejně bychom mu nerozuměli).

 

ČTĚTE TAKÉ:

Rizikové látky v potravinách

Éčka v potravinách – co EU povoluje a ČR nikoli?

Éčka - potravinový strašák

 

Éčka jsou chemické látky, které se přidávají do potravin pro vylepšení jeho vlastností - trvanlivosti, vzhledu, chuti, vůně či konzistence. Protože všechno stojí peníze a potravinářské přísady nejsou výjimkou, neládují  jimi producenti potravin své výrobky jen tak pro potěšení. Celá záležitost vznikla kvůli spotřebitelům. Kvůli tomu, že chceme, aby šunka byla krásně růžová, ovocný jogurt hustý, ale přitom bez tuku, limonády sladké, ale bez cukru, a aby vlašský salát v krabičce vydržel v lednici až do další rodinné oslavy, výrobci jsou nucení vymýšlet způsoby, jak toho dosáhnout - a tímto způsobem je přidávání éček.

Je pravda, že někdy jsou v potravinách úplně zbytečně a někdy jen kvůli tomu, aby výrobek hezky vypadal a chutnal, do sebe spolu s ním dostáváme spoustu škodlivých chemikálií. Ne všechna éčka jsou ale hrozbou a ne všechna vás přiotráví nebo způsobí vašim dětem hyperaktivitu či alergii. Nemusíte pohoršeně vracet ovocný džus do regálu jenom proto, že se na jeho obale vyskytlo písmeno E.

Je nutné říct, že všechny aditiva jsou neustále testovány a v potravinách, které se dostanou do našich obchodů, se vyskytuje jen povolené množství těchto látek. Protože jsou éčka žhavým tématem, jsou vystavovány klinickým testům víc, než jakékoliv jiné látky. Zdravému dospělému člověku by škodit neměly.

O negativních vlivech éček na naše zdraví se toho ví relativně dost. Z aditiv nám ale některé látky mohou také prospívat - například včelí vosk (E 901) - pokud na něj nejste alergičtí, vitamín B2 (E 101), vitamín A (E 160), vitamín C (E 300), vitamín E (E 306), tokoferoly, lecitin, niacin nebo pektin.

 

clanek_jidelniecek_600x150.jpg

 

U éček, víc, než u čehokoliv jiného, platí „všeho s mírou“. Když si občas dopřejete párky, na kterých se spíš něž písmena, vyskytují čísla, věřte, že vás to nezabije. Dávejte ale raději přednost potravinám, do kterých není přidané vůbec nic a prodávají se tak, jak jsou - vejce, maso, mléko, ovoce, zelenina, čerstvé sýry či živé bílé jogurty.

Nenechte se oklamat reklamou a čtěte etikety. To, že je na nápoji pro děti uvedené, že je bez konzervantů neznamená, že v něm nejsou barviva a další látky, které tam nemají co pohledávat.
   
Mezi přídatné látky se řadí antioxidanty (ty zdravé jsou), barviva, konzervanty, kyseliny, regulátory, tavící soli (ty jsou třeba v tavených sýrech - raději se jim vyhýbejte), sladidla (díky za ně - bez nich by si diabetici příliš život neosladili), zahušťovadla, želírující látky, modifikované škroby, stabilizátory, emulgátory, nosiče a rozpouštědla, protispékavé látky, leštidla, balící plyny, propelanty (plyny, které např. vytlačují šlehačku z nádoby), odpěňovače, pěnotvorné látky, zvlhčovadla, plnidla i zpevňovače.

 

 

Autor: Veronika Staňková


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa Jak číst etikety potravin?
Jídlo a výživa Na co si dát pozor na etiketách potravin