Fithall magazín

Neděle 17.12.2017 svátek má Daniel

Jídlo a výživa

Zázračná semínka

Zázračná semínka



Semínka jsou prostě skvělá. Můžete je nechat naklíčit, rozdrtit, přidat do ovesné kaše nebo jogurtu, vylepšit si s nimi smoothie, jíst je jen tak, posypat s nimi salát, obalit v nich řízky nebo je rozmixovat a namazat na pečivo.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Zelenina na sladko

Ovesné vločky - snídaně šampiónů

Máte občas potíže s trávením? Zkuste anýz!

 

Semena jsou zárodky rostlin, a proto obsahují neuvěřitelné množství vitamínů i minerálů, ale také proteinů, komplexních sacharidů a zdravých tuků - zkrátka všeho, co je potřebné ke zdraví a životu. Nakupte si do zásoby raději všechny a používejte je tak často, jak je to jen možné! Každý druh má svá specifika a unikátní výživové vlastnosti, o které náš jídelníček rozhodně nemůžeme ochudit.

Lněná semínka - tito drobečkové v sobě ukrývají ohromné množství omega 3 nenasycených mastných kyselin, zdraví prospěšných fytoestrogenů lignanů (mají antivirové a protirakovinné účinky), ale také mnoho vitamínů a stopových prvků. Abyste z nich měli užitek, před konzumací je rozdrťte - když je necháte v celku, projdou trávicím ústrojím v nezměněné podobě (mají pak funkci čističů střev).

Světlý sezam
- příjemně ořechová chuť je jen třešničkou na dortu jeho složení. Sezam obsahuje beta karoten, hořčík, zinek, vápník, fosfor, draslík i železo. Právě teď, na jaře, s ním nešetřete - pomůže vám posílit imunitní systém. Díky vysokému podílu vitamínů skupiny B, fosforu a hořčíku ho jistě uvítají sportovci, studenti, těžce pracující i ženy v menopauze.

Tmavý sezam - chuťově výraznější brácha světlého sezamu není o nic nutričně chudší. Oblíbená pasta tahini se ale většinou dělá ze světlé odrůdy a díky tomu, že se semínka rozmixují, jsou živiny lépe vstřebatelné. Černý sezam ale zase vynikne v kuchyni při vaření i pečení.

 

clanek_jidelniecek_600x150.jpg

 

Dýňová semínka - zásobníky nenasycených mastných kyselin můžete jíst jen tak, nebo v podobě oleje. Najdete v nich také proteiny, karoteny, enzymy, vitamíny A, C, B1, B2, B3, E, dál zinek, selen, draslík, fosfor, hořčík, vápník, selen, mangan i měď.

Slunečnicová semínka - hořčík ve slunečnicových semínkách spolupracuje s vápníkem na regulaci nervové činnosti, aminokyselina tryptofan zase podporuje dobrou náladu. Slunečnice nezaostávají ani v podílu vitamínů B6, E, D a minerálů selenu a manganu.

Konopná semínka
- nebojte se omamných účinků, konopné semínko se vyrábí z technického konopí. Pyšní se nenasycenými kyselinami (gama linolenovou a olejovou, dál také alfa linolenovou), které mají vliv na náš reprodukční systém a metabolismus. Jsou tvořena až z jedné čtvrtiny proteiny, obsahují chlorofyl, lecitin, vitamíny skupiny B, vitamíny A, C i E. Zastoupení minerálů je samozřejmé. Semínka seženete loupaná i neloupaná (ta v jogurtu krásně křupou).

Chia semínka - poklad aztéckých běžců - semena šalvěje hispánské, předehnala v obsahu omega 3  nenasycených mastných kyselin dokonce i lněná semínka. Pozitivně ovlivňují hladinu cukru v krvi, ale také dokážou pořádně zasytit. Nechte chia semínka přes noc namočit a uvidíte, jak nabobtnají!



Autor: Veronika Staňková


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa Minerály a stopové prvky ve výživě
Jídlo a výživa Tuky a jejich význam pro lidský organismus