Fithall magazín

Neděle 17.12.2017 svátek má Daniel

Jídlo a výživa

Zelenina na sladko

Zelenina na sladko



Kombinace sladkých a slaných chutí není žádným novodobým výstřelkem. Ještě donedávna na žádném jídelním lístku v restauracích nechyběl kuřecí steak s broskví a sýrem, ale tento skvost naštěstí už celkem vymizel. Kombinace vepřového a sušených švestek, svíčkové a brusinek nebo pizzy a ananasu jsou nehynoucími stálicemi - tak proč nezkusit přidat do sladkého jídla zeleninu?

 

ČTĚTE TAKÉ:

7 červených potravin, které chrání před rakovinou prsu

Vláknina v jídelníčku

Proč jíst/nejíst - Ovoce a zeleninu

 

Vtip přípravy zeleninových dezertů spočívá ve výběru správné zeleniny. Při kulinářských experimentech je nejčastěji využívaná mrkev, cuketa, černé fazole, avokádo, i ledový salát.

Nebojte se zkusit něco nového a zakomponujte zdravou zeleninu do vaší snídaně, odpolední svačinky či do dezertu ke kávě.

 


Mrkvový dort
- v tomto sladkém skvostu mrkev odhalí svou pravou tvář a vy se do ní zamilujte. Budete potřebovat 4 vejce, 2 hrnky třtinového cukru, hrnek olivového oleje, 2 hrnky celozrnné polohrubé mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, 2 lžičky jedlé sody, skořici a asi 3 hrníčky nastrouhané mrkve. Upečený dort naplňte lučinou a oslazeným tvarohem. Těsto také můžete péct v košíčkách na muffiny a ozdobit je pak - vzniknou vám roztomilé mrkvové a přitom zdravé cupcakes.

 

 

„Zoats“ - Anglický slangový název pro cuketové vločky vznikl spojením slov zucchini (cuketa) a oats (vločky). Jednoduše nasypte do misky asi 40 g ovesných vloček, přidejte půl hrnku nastrouhané cukety, směs zalijte vodou a asi 3 minuty vařte v mikrovlnné troubě. Pak už jen přidejte dvě lžíce jogurtu, trošku medu a semínka. Sladká zeleninová snídaně je na světě. To samé zvládnete také s nastrouhanou mrkví, což je dobrá alternativa pro ty, kteří milují mrkvový dort, ale chtějí hubnout.

 

 

Fazolové brownies - brownies je kalorická čokoládová bomba, kterou značně odlehčíte, když část těsta nahradíte fazolkami. Připravte si 400 ml černých fazolí v mírně slaném nálevu (ty pak propláchnete), 2 banány, med, půl tabulky extra hořké čokolády a půl sáčku mandlí. Luxusní dezert bez mouky a vajec je vhodný i pro alergiky.

 

Salátové smoothie - vitamínovou nálož s neobvyklou ingrediencí získáte, když do mixéru nalijete hrnek vody, vhodíte dvě hrsti ledového salátu, jeden banán (nebo ovoce dle libosti), čajovou lžičku lněných semínek a dosladíte medem, javorovým sirupem nebo stévií. Pro zvýšení obsahu bílkovin klidně přidejte odměrku proteinového prášku.

 

Avokádová nutella - až vás bude příště pronásledovat představa načaté sklenice nutelly ve skříňce, chopte se zralého avokáda a rozmixujte ho s holandským kakaem a trochou medu (nebo stévie, když hubnete). Pomazánku plnou zdravých tuků a minerálů si namažte na celozrnný žitný chléb, nebo ji jezte jen tak - lžičkou.

 


Autor: Veronika Staňková


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa Děti a zelenina
Jídlo a výživa Nachlazení zažeňte zeleninou a bylinkami