Fithall magazín

Pondělí 11.12.2017 svátek má Dana

Jídlo a výživa

Dobroty z koledy aneb Jak chutně naložit s vařenými vejci

Dobroty z koledy aneb Jak chutně naložit s vařenými vejci



Povelikonoční týden bývá v mnoha rodinách stejný - dojídají se vykoledovaná vařená vajíčka. Pokud i vy doma máte pilné koledníky a každoročně řešíte, co si s tolika vejci počít, my vám poradíme.

Dělat z vajec pomazánku je fajn a určitě si na ní pochutnáte, ale natvrdo uvařená vajíčka se dají zužitkovat velmi zajímavě i jinak. Nechte se inspirovat.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Vajíčko pro štíhlou linii

Kopřiva - zázračná bylinka

Čím nahradit kalorické dobroty

 

Hned na začátku bychom vás měli upozornit, že z vajíček nemusíte mít žádný strach. Mýtus, že zvyšují hladinu v cholesterolu v krvi je dávno odborníky vyvrácený. Odborníci doporučují jedno vejce denně, ale nic se samozřejmě nestane, pokud v povelikonočním období spotřebu vajec mírně zvýšíte.

Vejce jsou pro náš organismus velmi prospěšná. Jsou zásobárnou životně důležitých látek, které zocelí naši imunitu. Jsou důležitým zdrojem bílkovin, obsahují vitamíny, minerály, ale i důležité aminokyseliny. Navíc nejsou nijak kaloricky náročná a dá se říci, že obsahují všechno, co potřebujeme pro zdraví a dobrou kondici.


Udělejte z nich delikátní lodičky
Uvařená vejce rozkrojte, vyjměte žloutek a smíchejte ho se smetanou (může být i zakysaná) nebo změklým máslem. Další ingredience přidejte podle vlastní chuti (rozdrobenou nivu, tuňáka, nasekanou šunku...). Nezapomeňte na dochucení - stačí sůl a pepř, případně trochu hořčice. Pak už stačí krém naplnit do lodiček z bílků - buď lžičkou nebo omocí cukrářského sáčku. Nakonec ozdobte lodičky pažitkou nebo jinými bylinkami, můžete i lehce poprášit mletou paprikou nebo ozdobit kouskem zeleniny a podávejte s opečenými toasty a zeleným salátem z rukoly, polníčku nebo ledového salátu.

Zabalte je do masa
Není pochyb o tom, že natvrdo uvařená vejce si rozumí s chutí vepřového nebo hovězího masa. Jen si vzpomeňte třeba na španělské ptáčky. Celá vejce můžete obalit mletým masem a upéct sekanou. Nebo zkuste toto:

 

Plněné karbanátky

 

Co budete potřebovat: 400 g mletého masa (směsi vepřového a hovězího), 3 lžíce pikantní pálivé hořčice, 1 lžíci škrobové moučky, sůl, 8 natvrdo uvařených vajec, olej na opečení

 

Postup:
1. Mleté maso promíchejte s hořčicí a škrobovou moučkou, osolte a prsty namočenými ve studené vodě vytvarujte z hmoty mističky. Do každé dejte oloupané celé vejce nebo jen půlku, zabalte ho do masa a rukou uhlaďte.
2. Karbanátky usmažte ze vše stran na rozehřátém oleji (nebo je rozložte na plech vytřený olejem a upečte v troubě) a podávejte obložené čerstvou zeleninou.

Šoupněte je do salátu

Pokud chcete zhubnout, tak se vajec vůbec nebojte. Naopak, jsou pro hubnutí ideální, protože vás zasytí a takový salát s vařenými vejci je třeba k večeři úplně ideální. Jestli vás už nebaví klasický míchaný salát, tady je jeden výborný recept:

 

Vaječný salát s cuketou

 

Co budete potřebovat: 2 malé cukety, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 6 natvrdo uvařených vajec, 1 střední cibuli, asi 180 g majonézy nebo bílého jogurtu, 2 lžičky hořčice, šťávu z 1 menšího citronu, 1 lžíci cukru, mletý bílý pepř, velkou hrst různě barevných salátových listů


Postup:

1. Cukety nakrájejte na půlkolečka, krátce opečte z obou stran na olivovém oleji, trochu osolte a nechte vychladnout.
2. Mezitím tři oloupaná vejce a cibuli nakrájejte nadrobno, přidejte majonézu (jogurt), hořčici, citronovou šťávu, cukr, sůl a pepř a promíchejte.
3. Saláty operte, natrhejte na kousky a opatrně promíchejte se zbylými oloupanými vejci nakrájenými na šestinky a s opečenou cuketou.
4. Salát rozdělte na talíře a přelijte připravenou omáčkou.

Přidejte je do polévky nebo omáčky

Jestli máte rádi chuť kopru, připravte si jemnou smetanovou polévku s koprem a bramborami a přidejte do ní nakrájená vařená vejce. Jednoduché, ale luxusní jídlo je i koprová omáčka s vařeným vejcem a bramborami na loupačku. Vařená vejce se skvěle hodí i ke křenové omáčce. A ještě jeden recept, který bude chutnat i dětem:

 

Plněné knedlíky s koprovou omáčkou

 

Co budete potřebovat: bramborové těsto (200 g vařených studených brambor, 80 g polohrubé mouky, 1 žloutek), 4 natvrdo uvařená vejce, sůl, 40 g hladké mouky, 40 g másla, 1,5 dl vývaru, 0,8 dl smetany, 3 lžíce nasekaného kopru, 2 lžíce cukru, 1 lžíci octa nebo citronové šťávy

 

Postup:
1. Z nastrouhaných brambor, mouky, žloutku a soli rychle vypracujte vláčné těsto. Rozdělte ho na 4 díly a do každého zabalte oloupané vejce. Knedlíky vložte do vařící osolené vody a vařte asi 6 minut.
2. Na rozehřátém másle zpěňte mouku, přilijte studený vývar, rozšlehejte a povařte 5 minut. Přilijte smetanu a zvolna vařte 15 - 20 minut. Pak omáčku dochuťte solí a cukrem, okyselte ji octem nebo citronovou šťávou, rozmixujte ponorným mixérem a vmíchejte kopr.
3. Omáčku rozdělte do čtyř talířů, do každého přidejte jeden rozkrojený knedlík a ihned podávejte.

A zase ty pomazánky
Jen čtěte dál. My pro vás totiž máme jednu, kterou ještě určitě neznáte:

 

Vajíčková pomazánka s olivami


Co budete potřebovat: 6 natvrdo uvařených vajec, 100 g černých a zelených oliv bez pecek, 0,5 dl olivového oleje, 2 lžíce sardelové pasty, 1 malou cibuli, balzamikový ocet, sůl a čerstvě mletý pepř, nakrájenou pažitku na posypání

 

Postup:
1. Oloupaná vejce nastrouhejte najemno. Olivy rozsekejte v robotu nebo nakrájejte nadrobno a promíchejte s vejci. Přidejte olej, sardelovou pastu a jemně nakrájenou cibuli, promíchejte a dochuťte trochu ostřeji octem, solí a pepřem.
2. Pomazánku posypte pažitkou a podávejte s topinkami ze světlého chleba a čerstvou zeleninou.

 

 

iPrima_zeny_v3.jpg

 

Zdroj: Prima ŽENY

 


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa Bílkoviny v jídelníčku
Jídlo a výživa Tipy na zdravé pomazánky