Fithall magazín

Pátek 15.12.2017 svátek má Radana

Jídlo a výživa

Jak skladovat potraviny

Jak skladovat potraviny



Poradíme vám, jak správně uchovávat potraviny, aby se nezkazily a jejich kvalita a chuť zůstala zachována co nejdéle.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Poslední jídlo před trénink – co, kdy a jaké?

Vaše tělo, Vaše pravidla - aneb proč nedržet diety z časopisů

Jak jíst a nepřejídat se

 

Pečivo
Mezi běžně a pravidelně nakupovaný sortiment patří pečivo, které je vhodné spotřebovat do 24 hodin po upečení. Jak ale správně skladovat chléb, aby zůstal chutný po delší dobu? Nejlepší volbou je zabalit ho do čisté a suché bavlněné nebo lněné utěrky a uchovávat jej v chlebníku při pokojové teplotě (18–20 °C). V žádném případě se nedoporučuje vkládat ho do igelitového sáčku a do lednice, kde nemůže dýchat. Ve vlhkém prostředí je navíc náchylnější k plesnivění. Do igelitu nebo uzavřené nádoby můžete dát rohlíky, protože v utěrce by velmi brzy ztvrdly.

Suché potraviny

Patří sem čaje, káva, mouka, těstoviny, sůl, cukr, koření, čokoláda, sušenky a další podobné tzv. hygroskopické potraviny, které snadno pohlcují vlhkost z okolního prostředí včetně cizích nežádoucích pachů. Skladujte v suchých prostorách, nejlépe v uzavíratelných dózách a při pokojové teplotě.

Ovoce a zelenina
Jsou živým, dýchajícím organismem, který během skladování ztrácí zejména vodu a aromatické látky. Pro uchování těchto potravin je úplně nejlepší větratelný sklep s nízkou teplotou a vysokou relativní vlhkostí. Ovoce a zeleninu ukládejte do bedýnek v menších vrstvách, aby nedošlo k mechanickému poškození. Pokud je ukládáte do lednice, zásuvky alespoň 2x do měsíce důkladně očistěte a omyjte. Pozor - některé druhy ovoce a zeleniny jsou na nízkou teplotu více náchylné a podchlazené ztrácejí svou typickou chuť i barvu. Naopak zelenině, kam patří např. kadeřávek, růžičková kapusta, hlávkové zelí, brokolice nebo pórek mráz nevadí.

Brambory
Jejich hlízy se doporučuje skladovat ve tmě a při teplotách 4–8 °C, protože v bramborách se na denním světle tvoří alkaloidy, které jsou pro lidské tělo toxické. Nejvíce alkaloidů se nachází pod slupkou hlízy, která při jejich vzniku zezelená, což už je varovný signál. Brambory není vhodné vystavovat nízkým teplotám blízkým nule. Přemrznuté brambory pak mají nasládlou chuť. Pro získání standardní chuti je pak nutné nasládlé brambory nechat chvíli prodýchat při teplotě nad 7 °C. Při dobrých skladovacích podmínkách je možné zejména pozdní odrůdy uchovávat více než půl roku.

Banány
Patří mezi potraviny, kterým nízká teplota nesvědčí a jejich dužnina hnědne. Banány potřebují teploty nad 10 °C, proto není vhodné skladovat je v chladničce. Jablka je zase dobré umístit do čistých dobře větratelných sklepů s teplotami 1–4 °C a relativní vlhkostí kolem 90%.

Mléčné výrobky
Máslo, jogurty, sýry a smetanu lze skladovat při teplotách od 2 do 8 °C. Za těchto podmínek si udrží svoji kvalitu v nezměněném stavu přibližně dva až tři týdny. Konzumní mléko, které je uváděno do oběhu, musí být výrobcem vždy tepelně ošetřeno, tím je zaručena jeho zdravotní nezávadnost. Každé mléko přitom není nutné skladovat v lednici. Čerstvé mléko se skladuje při teplotách 2–8 °C a má trvanlivost několik dní. Po otevření se musí brzy spotřebovat. Mléko trvanlivé lze díky sterilaci skladovat i více měsíců při teplotách až do 24 °C. Po otevření aseptického obalu má mléko také delší trvanlivost.

Maso a masné výrobky

Teplota čerstvého masa nesmí překročit 7 °C, polotovary z čerstvého masa se skladují v chladničce při teplotách od 2 do 7 °C. Mleté maso je ke kažení náchylnější a musí být skladováno při teplotách do 2 °C. Ryby je vhodné uchovávat do 5 °C. Zatímco čerstvé maso nebo jeho polotovary vydrží v lednici asi tři dny, některé uzeniny, obzvláště vakuově balené, jsou mnohem trvanlivější.

Vejce

Doporučená teplota pro skladování vajec je v rozmezí 5 až 8 °C, proto si je doma můžete uložit do lednice. Další možností je dát vejce na místo, kde teplota nekolísá a nepřekročí 18 °C, třeba do spíže. Pokud by docházelo k prudkým změnám teplot, vejce by se na povrchu začala rosit a velice rychle by došlo k jejich kažení vlivem plísní. Ze stejného důvodu se skořápka vajec myje až těsně před použitím. Při mytí vajec před jejich uskladněním by byl odstraněn ochranný povlak a opět by hrozilo jejich kažení. Minimální trvanlivost vajec je 28 dní od jejich snesení.


Autor: Monika Kuželová


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa Vliv stravy na pocit chladu
Jídlo a výživa Pročistěte si organismus jídlem
Jídlo a výživa Potraviny a jejich vliv na věk