Fithall magazín

Neděle 17.12.2017 svátek má Daniel

Jídlo a výživa

Polévky, které vás zbaví rýmy i nadváhy

Polévky, které vás zbaví rýmy i nadváhy



Než sáhnete po lécích proti různým neduhům zkuste polévky. Nejenže chutnají o mnoho lépe než sirup proti kašli, nebo potravinové doplňky na hubnutí, ale také zcela přírodní cestou vaše tělo vrátí do formy a zbaví vás kil navíc.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Polévka pro zdraví i osvěžení

Polévky, které léčí

Jak léčit nachlazení bez léků

 

Při nachlazení pomůže slepičí vývar
Během vaření se ze slepice do polévky uvolňuje aminokyselina cystein, která se podobá léku acetylcystein. Ten podávají lékaři pacientům s bronchitidou a infekcemi dýchacích cest. Dříve se acetylcystein dokonce z kuřecího peří a kůže vyráběl. Tato látka má schopnost zmenšit množství hlenu v plicích a vypudit jej z těla.

Co ve vývaru nechat

Jste-li zdraví, nechte ve vývaru po uvaření všechny přísady, tedy zeleninu, maso i zavářku. Zdravý člověk je schopen dobře strávit jak bílkovinu, tak i vlákninu a sacharidy. Pokud ale ležíte s virózou konzumujte pouze čistý přecezený vývar bez masa i zeleniny, abyste zbytečně nezatěžovali metabolismus rozkládáním potravy.

Tuk není na škodu, naopak
Slepice bývá tučnější, proto můžete trochu tuku z povrchu polévky odebrat. Všechen tuk ale neodstraňujte. Například vitamin A, který se nachází v mrkvi, je rozpustný v tucích. Navíc byste se připravili o skvělou chuť. Pamatujte, že tuky jsou zdrojem energie, takže pokud vývar chystáte pro člověka oslabeného nemocí, který už má ale nejhorší za sebou, klidně na polévce nechte větší oka. Jestliže ho ještě trápí horečky, lépe poslouží čistý vývar bez tuku.

Tip:
Lékaři čínské medicíny radí, že čím déle se slepice bude vařit, tím lépe. Do vývaru se tak uvolní více účinných látek a polévka získá vysokou energetickou hodnotu. Do vývaru můžete přidat i čerstvý kořen zázvoru, který účinky polévky znásobí. Voda během varu by měla jen lehce probublávat. Při prudkém vaření se totiž polévka zakalí. Samotnou polévku je pak dobré pomalu usrkávat, protože její účinek trvá asi ½ hodiny.

Odolnost organismu utuží zeleninové polévky

Tato polévka se může podávat na snídani, oběd nebo večeři ve všech ročních obdobích. Stačí pouze vyměnit sezónní zeleninu a koření. Můžete přidat konopná semena, avokádo, mandle nebo kokosové mléko a hned získáte novou chuť.

Suroviny na 4 porce:
1 lžíce olivového oleje nebo přepuštěné máslo
2 nasekané stroužky česneku
2,5 cm nasekaného zázvoru
4 šálky cukety
půl kila čerstvých špenátových listů (lze použít jakoukoliv listovou zeleninu: rukolu, kapustu )
hrst nahrubo nasekaného čerstvého koriandru
4 šálky vody nebo rostlinného mléka
2 lžičky kari
Mořská sůl, čerstvá limetková šťáva a pepř podle chuti

Rozehřejte máslo nebo olivový olej, přidejte česnek a nasekaný zázvor a za stálého míchání restujte až do zesklovatění. Přidejte kari a sůl. Pak přidejte cuketu a za stálého míchání vše dobře promíchejte. Přilijte vodu tak, aby cuketu dostatečně zakrývala, přiveďte k varu a vařte po dobu 10 minut nebo dokud cuketa nezměkne. Po skončení varu přidejte listový špenát, koriandr, vodu nebo rostlinné mléko a semena konopí a vše rozmixujte. Je-li polévka příliš hustá, nařeďte ji převařenou vodou. Dochuťte pepřem a vylisovanou limetkovou šťávou.

Hubnutí podpoří polévky s kousky zeleniny
Polévky mají sytivou schopnost a pokud je polévka prvním chodem, tak většinou příjem druhého chodu je asi o 20 % nižší. Lidé, kteří konzumují polévku 5 x týdně, mají ve srovnání s těmi, kteří polévky nejedí, nižší energetický příjem. S tím souvisí i lepší tělesná hmotnost ovlivněná nižším příjmem tuků, nižší hladinou cholesterolu a větším příjmem vitamínů. Nejúčinnější  je polévka s kousky zeleniny, která vyprazdňuje střeva pomaleji a posiluje tak nasycující účinek.

Celerová polévka (celer můžete nahradit brokolicí, zelím, květákem)

Suroviny na 4 porce:
1400 ml vývaru
400 g celeru
200 g hlívy ústřičné
nať petržele nebo řapíkatý celer
sůl, pepř, muškátový oříšek

Do vývaru přidejte na kostičky nakrájený celer a uvařte jej do měkka. Část vývaru odeberte do menšího hrnce a v něm povařte hlívu ústřičnou. Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku. Nechte zchladnout, poté rozmixujte. Přidáme povařenou hlívu ústřičnou se zbylým vývarem. Ozdobíme najemno posekanou petrželkou nebo řapíkatým celerem.


Autor: Monika Kuželová


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Jídlo a výživa Jak ovlivnit stravou nachlazení a další nemoci
Jídlo a výživa Během nachlazení vynechte kávu
Zdravý životní styl Jak léčit nachlazeni bez léků