Fithall magazín

Neděle 17.12.2017 svátek má Daniel

Jídlo a výživa

Kurkuma – žlutý zázrak

Kurkuma – žlutý zázrak



Kurkuma - toto zázračné koření s antioxidačními vlastnostmi působí proti zánětům, jako prevence Alzheimerovy choroby, rakoviny i onemocnění srdce. Umíte ale její úžasné účinky využít v kuchyni? Poradíme vám, jak toto koření zařadit do svého jídelníčku.

Kurkuma pochází z východní Indie a přezdívá se jí žlutý zázvor. Zázvoru je nejen podobná, ale je s ním také příbuzná. Navíc má ostrou a poněkud pálivou chuť. I proto se stala oblíbenou součástí především asijské a indické kuchyně. U nás můžete narazit především na sušenou kurkumu.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Proč jíme?

Středomořská dieta

7 příznaků nedostatku vitamínu C

 

Léčivé účinky
Kurkuma působí pozitivně na trávící soustavu, protože stimuluje funkci jater a žlučníku. I to je jeden z důvodů, proč je toto koření už po staletí tak oblíbené. Kurkuma také omezuje nadýmání a pomáhá při trávení tučných jídel. Díky těmto vlastnostem se proto často využívá při léčbě žlučníkových chorob. Velkou výhodou kurkumy je i to, že ji mohou používat do svých pokrmů i lidé s citlivým žaludkem, kterým nedělá ostatní koření dobře.

Prevence rakoviny
Kurkuma rovněž chrání organismus před vznikem rakovinotvorného bujení. Obsahuje totiž kukominoidy, které dávají kurkumě žlutý vzhled a jsou silnými antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům. Vědecké výzkumy navíc potvrzují, že látky obsažené v kurkumě pomáhají regenerovat mozkové buňky. Kurkuma také posiluje paměť a zlepšuje kognitivní funkce mozku.

Koření pro krásu

Indické ženy a dívky využívají účinky kurkumy i pro zkrášlování. Pravidelně si oplachují tvář roztokem z kurkumy, který jejich pleti dává zlatavý nádech. Kromě toho kurkuma pomáhá bojovat proti akné a dalším kožním nemocem. Navíc podporuje tvorbu kolagenu, který je důležitý při boji proti stárnutí pokožky. Není proto divu, že se kurkuma stává i součástí kosmetických přípravků.

10 tipů, jak využít kurkumu v kuchyni:

1. Přidávejte špetku kurkumy do každého dresinku na salát.
2. Až budete jíst dušené zelí, posypte ho navrch kurkumou.
3. Marinujte kuřecí prsíčka v citronovo - kurkumové marinádě.
4. Přidejte kurkumu do rýže.
5. Posypte kurkumou vaši porci pečených brambor.
6. Smíchejte půl hrnečku olivového oleje s lžičkou kurkumy a použijte to místo másla na pomazání kukuřice.
7. Přidejte trochu kurkumy do čočkové polévky.
8. Kurkumu přimíchejte do míchaných vajíček.
9. Když dusíte cibulku, přidejte kurkumu pro ozvláštnění chuti.
10. Kurkumou ochuťte dušený květák.


Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení

Zpět Zpět na seznam článků

Související články
Zdravý životní styl Jak na hubnutí? Jen komplexně!
Jídlo a výživa Principy správné výživy