Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Jídlo a dieta na cestách

Cestování bývá obvykle spojeno se změnou stravovacích návyků, jídelníčku, rituálů souvisejících s jedením, ale také se změnou v pohybové aktivitě. Ať už se jedná o cesty dobrodružné, objevitelské, cesty za poznáním, cesty za odpočinkem nebo ty za prací, určitému vychýlení se ze zajetých stravovacích kolejí se nevyhneme.

Narušení jídelních zvyklostí a režimu může mít jak blahodárné, tak katastrofické následky. Naučte se několik pravidel, díky kterým si cestování užijete, ale zároveň se vyhnete pohromě v podobě narůstající hmotnosti a pocitu, že se vám jedení vymklo z ruky:

1. Předvídejte - při cestování do míst, kde to neznáte, nebo do destinací, ve kterých jste ještě nebyli, nemusejí být nutně dostupné veškeré potraviny, na které jste zvyklí. Na dálnici těžko někde seženete sojové latté nebo talíř quinoi s kuřecími prsy. Fast foodové restaurace a motoresty jsou ale všude, proto se aspoň zběžně zamyslete nad tím, co zdravějšího a dietnějšího máte na výběr tam. Místo burgeru s hranolkami zvolte wrap se salátem, místo gulášovky s chlebem si dejte vývar a kousek celozrnného pečiva.

2. Plánujte - začít řešit jídlo na poslední chvíli, kdy už hlady skoro umíráte, je pozdě. V takových momentech pak s větší pravděpodobností sníme něco, co bychom normálně nejedli. Pokud víte, že potřebujete jíst několikrát denně (ostatně jako každý), promyslete si, kde tou dobou budete a jaké možnosti se na tom místě budou nacházet. Při vysokohorském výšlapu si asi nebudete dopřávat all inclusive menu a v plážovém resortu zase není nutné mít v tašce zásobu tatranek. 

3. Zásobujte se - v případě, že ke své pohodě potřebujete určité druhy potravin či dochucovadel, vezměte si je s sebou. Mít po ruce jablka, flapjacky či proteinové tyčinky vás může leckdy zachránit před vlčím hladem i frustrací z toho, že všude prodávají jen klobásy, langoše a hranolky.

4. Užívejte si - konečně jste vypadli ze stereotypu a můžete zažít něco jiného. Cestu si proto užívejte se vším všudy. Ochutnávejte místní speciality, rozmazlujte se, dopřávejte si - ale tak, aby převládaly dojmy z chutí a vůní, nikoliv z bolavého žaludku a pocitu nevolnosti z přejedení. Při poznávání jiných krajů se zaměřte na krásy okolí, nikoliv na kalorie či to, zda je Vaše snídaně dostatečně „fitness“.

5. Buďte realističtí - na cestách je stravování se často komplikovanější. Mnohdy jíme víc cukru, soli, pijeme víc alkoholu. I když se během dovolené dostatečně hýbete, nemusí být takové vychýlení bez následků na váze. Počítejte s tím, že kvůli slaným jídlům i alkoholu můžete být oteklí, kvůli sladkým zavodnění, spousta jídel může působit nadýmavě a trávení také nemusí být ze změn úplně nadšené. Po návratu nechte vašemu tělu čas na to, aby se zase vrátilo do normálu. Beze spěchu a s respektem.

 

Autor: Veronika Červenková