Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Mýty a pravda o překyselení organismu

Pijete zázračné hubnoucí koktejly, chodíte na pasivní cvičící stoly, polykáte dietní pilulky a zákusek s kamarádkou si dáte jen párkrát do týdne, a přesto nehubnete? Možná jste od někoho zaslechli, že problém bude v tom, že máte překyselený organismus.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Chcete zhubnout? Pijte!

Co jíst, abychom zůstali štíhlí

Jak se stravovat při onemocnění štítné žlázy?

 

V minulosti se potíže s hubnutím často sváděli na štítnou žlázu, hitem dneška je překyselení organismu. Jak to je tedy s tímto fenoménem doopravdy?

Kyselost nebo naopak zásaditost udává tzv. pH (z latinského pondus hydrogenia tj. „potenciál vodíku“) a může nabývat hodnot od 0 do 14. Prostřední hodnotu, čili 7, má obyčejná voda. Krev člověka se pohybuje v hodnotách od 7,36 do 7,44 a pokud klesne pod 7, nastane smrt.

V lidském organismu se přirozeně vyskytují kyseliny, jako je kyselina močová, uhličitá, mléčná, octová i solná a jsou zcela nepostradatelné pro správnou funkci těla.

Manipulací s potravinami lze léčit některá onemocnění močového ústrojí tím, že způsobí vyšší kyselost moči, a ta tím pádem zahubí nežádoucí bakterie. Kyselou moč může způsobit zvýšená konzumace masa, vnitřností, uzenin, másla i sádla, tvarohů, sýrů, vajec, luštěnin, čokolády, ořechů, kapusty i hrášku, brusinek, rybízu, sušených švestek, ovesných vloček i moučných výrobků. K její zásaditosti naopak pomáhá mléko, cukr, rajčata, řepa, celer, špenát, mrkev, salát, chřest, zelí, kapusta, brambory, okurky, ředkvičky, jablka, třešně, banány, pomeranče, fíky či sušené meruňky.

Překyselení organismu se údajně projevuje nedostatkem energie, nechutenstvím, zvracením, průjmem, špatnou hojivostí ran, častými infekcemi, může se vyskytnout diabetes, obezita, kornatění cév, tuberkulóza, roztroušená skleróza, dál ekzémy, plísně, psychické potíže, artritida i rakovina a to vše má prý na svědomí špatný, okyselující jídelníček. Lidé s těmito příznaky by se měli vyhýbat masu, mléku a mléčným produktům, cukru i alkoholu a cigaretám. Naopak by měli jíst zeleninu a ovoce, pít spousty vody, cvičit a dobře spát.
   
Je pravda, že pH moči lze ovlivnit stravou, nicméně:

- pH moči se nerovná pH organismu!
- pH organismu nelze měnit stravou
- bez kyselého prostředí v organismu není možný život
   
Naše tělo je chytré a vší silou se snaží o udržení homeostázy, tedy rovnovážného stavu. Samo o sobě má mechanismy, kterými toho dosáhne, aniž bychom museli kyselost či zásaditost jakkoliv řešit. Nemusíme se proto omezovat ve výběru potravin, meditovat ani cíleně zhluboka dýchat jen proto, abychom svému tělu pomohli k dosažení rovnováhy kyselosti a zásaditosti vnitřního prostředí. Pokud se acidóza objeví, jedná se o velmi závažný stav, který rozhodně nevyléčíme svépomocí.

Nenaleťte zlodějům a šarlatánům a nepořizujte si drahé „odkyselovací“ doplňky stravy za stokoruny, protože nic jako překyselení organismu, kvůli kterému byste nemohli zhubnout, neexistuje. Raději nazujte tenisky a běžte si zaběhat, začněte pravidelně a zdravě jíst a přestaňte hledat na internetu zázračná řešení, protože taková neexistují.



Autor: Veronika Staňková