Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Šťastné a veselé? Šťastné a voňavé!

Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.

Vanilkové rohlíčky, linecké, pracny, perníčky, vánočka, vánoční štola, štrůdl, rybí polévka, kapr, bramborový salát, novoroční čočka, kuba, vaječný likér nebo svařené víno, to jsou nejoblíbenější a nejtradičnější české vánoční pokrmy a nápoje, které zpravidla nechybějí na našich vánočních tabulích. Přípravy pohoštění pro naše blízké a návštěvy však některé z nás také může lehce stresovat. Není důvod, „vyrazit dech“ můžete i velmi jednoduchými recepty a snadnými triky. Stačí vánoční klasiku, která na našich stolech zkrátka nemůže chybět, trochu ozvláštnit. Zkuste třeba náš recept na světlé škvarkové pracny!

Vánoční přípravy zpravidla začínají pečením cukroví a perníčků, které potřebují trochu času, aby v chladu zkřehly a byly prostě k nakousnutí. Stejné je to i s vánočkou a štolou. Pokud se rozhodnete pro varianty s tvarohem, měkké jsou prakticky rovnou po vytažení z trouby. Že nemáte na pečení cukroví čas? Chcete-li alespoň jeden druh mít, pusťte se do našich karamelových sušenek. Postup je tak snadný a rychlý, že vám mohou pomoct děti nebo kamarádky, která se do pečení jindy nehrnou. Sušenky naplňte karamelovým salkem, které není třeba nijak upravovat. Na Štědrý den překvapte hlavním chodem v podobě hrachové kaše s trhaným vepřovým. Nejen že budete za tenhle na první pohled skromný pokrm sklízet obdiv ze všech stran, ale bude vám také hodně chutnat. Po večeři se zase můžete blýsknout domácím vaječným likérem nebo výborným cibulovým dipem, který neodmítne žádná návštěva, ať už ho naservírujete s pečivem, nebo čipsy. Šťastné a voňavé!


Světlé škvarkové pracny
Pracny jsou druhem cukroví, které se každoročně objevuje snad na každé vánoční tabuli. Léty a generacemi prověřený recept od babiček našich babiček nejen úžasně chutná a krásně voní, ale je také snadný a rychlý, pokud tedy máme správně vymazané formičky. Chcete letos zkusit nějakou změnu, ale zároveň cítíte, že by vám tradice v podobě pečení pracen chyběla? Zkuste naši světlou škvarkovou variantu, tradici učiníte zadost a zároveň upečete „úplně nový“ recept!

Počet porcí: 1 plech
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience: 250 g hladké mouky, 120 g cukru krupice, 250 škvarků, 2 žloutky, 150 ml mléka, 1 kulička nového koření, ½ lžičky mleté skořice, cukr moučka na obalení
 
TIP! Při přípravě pracen jsme použili Milovické škvařené sádlo od společnosti Fiala Milovice, s.r.o, které letos uspělo v soutěži Regionální potravina ve Středočeském kraji. Na chleba doporučujeme vepřové sádlo se škvarky z Rampuše od Petra Sokola, které si taky vysloužilo značku Regionální potravina, a to v roce 2016.

Postup:
1. Smíchejte prosetou mouku a cukr se žloutky a škvarky.
2. Nové koření rozdrťte, smíchejte se skořicí a přidejte do těsta spolu s mlékem.
3. Těsto řádně propracujte, zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat
v lednici.
4. Těsto po vyndání z lednice nechte ještě alespoň 15 minut v pokojové teplotě a poté jím postupně plňte formičky na pracny.
5. Dejte pracny péct zhruba na 10–15 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
6. Ještě teplé cukroví obalujte v moučkovém cukru.


Slepované karamelové sušenky
Milujete karamel a nechcete pečením vánočního cukroví strávit celý den? Pusťte se do našich karamelových sušenek, které vám může pomoct poslepovat kamarádka nebo děti. A pokud je budete chtít trochu ozvláštnit, můžete použít embosovaný váleček nebo vykrajovátka méně tradičních tvarů. Na náplň jsme vybrali Salko karamel, zkaramelizované zahuštěné slazené plnotučné mléko, které použijte tak, jak je.

Počet porcí: 2 plechy
Doba přípravy: 40 minut + 6 hodin odležení těsta
Ingredience: 400 g hladké mouky, 250 g másla, 180 g vanilkového cukru, 1 vejce, 1 žloutek, karamelové salko, mouka na pomoučení
 
TIP! Salko má 8 % tuku a vyrábí se v Mlékárnách Hlinsko, a.s. K dostání je ve variantách karamel, skořice, light s 1 % tuku a tradiční. Tradiční si vysloužilo značku kvality Klasa.

Postup:
1. Do mísy vyklepněte vejce a přidejte navíc jeden žloutek.
2. Přidejte prosetou mouku, změklé máslo a cukr.
3. Vypracujte lesklé těsto a dejte alespoň na 3 hodiny odležet do lednice.
4. Poté těsto vyndejte z lednice, pokrájejte na několik částí a postupně je vyválejte na pomoučeném válu.
5. Vykrájejte tvary a dejte péct na cca 5 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
6. Slepte karamelovým salkem.


Tvarohová štola
První zmínka o štole jako o vánočním pečivu pochází z roku 1329, kdy ji jako vánoční dárek dostal německý biskup Jindřich I. Protože se štola dlouhou dobu pekla jen jako církevní postní jídlo, nesmělo se do ní přidávat máslo ani mléko a obsahovala jen mouku, kvasnice a vodu. Tenhle dezert, připomínající nadýchaný, pocukrovaný obláček, svým tvarem symbolizuje Ježíška v peřince a peče se o Vánocích nebo Velikonocích. Je obdobou naší vánočky, ale na rozdíl od ní se neplete do copů, je o něco sladší a také trvanlivější. Déle měkká štola vydrží hlavně v případě, že je z tvarohového těsta. Z toho kynutého se musí péct s předstihem, aby měla čas trochu „uležet“. Tvarohová varianta, do které jsme se pustili my, chutná jako nebe v puse a je hezky vláčná hned.

Počet porcí: 12
Doba přípravy: 90 minut
Ingredience: 500 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 250 g tučného tvarohu, 3 lžíce tuzemáku, 250 g změklého másla, 80 g rozpuštěného másla na potření, 100 g namočených rozinek, 100 g nasekaných mandlí, 50 g kandované citronové kůry, moučkový cukr na posypání, špetka soli
 
TIP! Do receptu jsme použili tučný tvaroh z Polabských mlékáren se značkou Klasa a rozinky a kandovanou citronovou kůru s označením bio. Produkty z ekologické produkce v obchodech poznáte podle loga v podobě zeleno-bílé zebry.

Postup:
1. K proseté mouce přidejte kypřicí prášek, moučkový a vanilkový cukr, vejce, tvaroh, tuzemák, změklé máslo a špetku soli. Z nich vypracujte hladké lesklé těsto.
2. Do těsta zapracujte rozinky, citronovou kůru a posekané mandle. Těsto zakryjte utěrkou a nechte ho alespoň 30 minut odpočívat v pokojové teplotě.
3. Z těsta vytvořte obdélník zhruba 3 cm silný a pak ho přeložte, abyste vytvarovali typický žlábek.
4. Štolu přeneste na plech s pečicím papírem a pečte zhruba hodinu v troubě předehřáté na 170 stupňů.
5. Poté štolu vyndejte, potřete ji rozpuštěným máslem a hojně zasypte moučkovým cukrem.


Cibulový dip
Během vánočních svátků a vítání nového roku trávíme spoustu času s přáteli a svými nejbližšími, kterým je třeba připravit nějaké pohoštění. Pokud už nechcete u pohádek kromě cukroví pojídat klasické chlebíčky nebo slané tyčinky a řídíte se heslem za málo peněz hodně muziky, zkuste náš tip na cibulový dip z cibule, smetany a žervé. Nejen že si ho připravíte z kvalitních ingrediencí bez jakýchkoliv přídatných látek, které se v kupovaných dipech mohou objevit, ale také na návštěvu uděláte dobrý dojem. Podávejte ho s pečivem nebo brambůrky. Doporučujeme Cyrilovy brambůrky nebo Strážnické brambůrky od Petra Hobži, které mají značku Klasa.

Počet porcí: 5
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience: 3 větší cibule, 220 g zakysané smetany, 60 g žervé, 1 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíce olivového oleje, hrst kudrnkové petržele, sůl, čerstvě mletý pepř
 
TIP! Když se řekne kvalitní žervé, napadlo nás jako první Jaroměřické žervé, které zabodovalo v soutěži Regionální potravina.

Postup:

1. Na olivovém oleji osmažte cibulku, aby byla zlatá, až nahnědlá.
2. Poté smíchejte v misce cibuli, smetanu, žervé, ocet a podle chuti osolte a opepřete.
3. Podávejte na oblíbeném světlém pečivu s posekanou petrželkou.


Vaječňák se skořicí

Tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku, kdy byl tento nápoj oblíbený hlavně mezi bohatými aristokraty. Chudí lidé si alkohol potřebný pro jeho výrobu zkrátka nemohli dovolit. Dnes si naštěstí vaječný likér nebo také vaječný koňak dopřát můžeme a také si ho dopřáváme. Čím dál častěji se pouštíme i do domácí produkce tohoto likéru. Aby také ne, když jeho příprava není nijak složitá, můžeme si snadno ohlídat kvalitu a původ vajec a „vymazlit“ si ho dle svého. A pokud si na popíjení „vaječňáku“ nepotrpíte, použijte ho jako ingredienci při pečení vánočního cukroví.

Počet porcí: 10–12
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience: 0,5 l tuzemáku, 1 vanilkový cukr, ½ lžičky vanilkového extraktu, ½ lžičky mleté skořice, 6 žloutků, 1 salko, 4 lžíce moučkového cukru
 
TIP! Nevíte, jak vybírat vajíčka? Poradíme, jak číst kód na skořápce! První část = způsob chovu slepic (0 - biovejce z ekologického zemědělství, 1 - vejce nosnic ve volném výběhu, 2 - vejce nosnic v halách (na podestýlce), 3 - vejce nosnic v klecovém chovu). Druhá část = kód země původu vajec (ČR kód je CZ). Třetí část - identifikační číslo chovatele (drůbežárny).

Postup:
1. Žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem dejte do šlehače. Ingredience vyšlehejte v hladkou lesklou pěnu.
2. Přidejte salko, skořici a zhruba polovinu tuzemáku. Znovu šlehejte alespoň 5 minut.
3. Poté přidejte zbytek tuzemáku a šlehejte dalších 5–10 minut.


Hrachová kaše s trhaným vepřovým masem
Hrachová kaše je tradiční staročeský pokrm ze žlutého nebo zeleného hrachu, na který předci nedali dopustit z mnoha důvodů. Tohle rychlé jídlo za pár korun ale řada lidí dodnes nemá v oblibě. Mnozí z nás na „hrachovku“ ze školních jídelen a kantýn, kde jí nebyla dopřána náležitá péče, zkrátka rádi nevzpomínáme. Dnes už ale dávno neplatí za rozbředlý pokrm bez chuti a bez zápachu. Objevuje se na stolech bister i moderních restaurací, a to nejen v osvědčených kombinacích s uzeným masem, párkem, vejcem nebo kyselou okurkou. Když ji zkusíte s precizně upraveným trhaným vepřovým masem dle našeho návodu, určitě si vybojuje místo i na vaší slavnostní štědrovečerní tabuli.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 3 hodiny + 6 hodin marinování a namočení hrachu
Ingredience na kaši: 500 g zeleného hrachu, 0,5 l zeleninového vývaru, 2 bobkové listy, 1 lžíce hladké mouky, 120 ml mléka, 2 velké stroužky česneku, 2 lžíce sádla, 1 lžíce másla, sůl, čerstvě mletý pepř
Ingredience na vepřové: 0,5 kg vepřové krkovice bez kosti, 1 lžíce cukru krupice, 1 lžíce sladké mleté papriky, 2 lžíce plnotučné hořčice, 5 stroužků česneku, 280 g rajčatového protlaku, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce medu, sůl, čerstvě mletý pepř, slunečnicový olej
 
TIP! Jaký zvolit hrách? Rozhodovali jsme mezi hrachem žlutým – loupaným půleným od Naděždy Feithové a hrachem zeleným nebo hrachem žlutým půleným od společnosti ESSA. Všechny tři mají značku Klasa.

Postup hrachová kaše:
1. Hrách několikrát pořádně propláchněte a nechte alespoň 5 hodin namočený ve vývaru.
2. Přidejte bobkový list a ponechte v hrnci takové množství tekutiny, aby byl hrách zcela ponořený. Pak hrách přiveďte k varu.
3. Až bude hrách uvařený, vyndejte bobkové listy a rozmixujte hrách na kaši.
4. Ve druhém hrnci rozehřejte sádlo a přidejte k němu mouku, kterou nechte zpěnit. Poté zalijte mlékem a krátce povařte.
5. Přidejte hrách, prolisovaný česnek a vše osolte a opepřete.
6. Kaši zjemněte lžící másla.

Postup trhané vepřové:

1. Krkovici dejte do pekáče a potřete jí směsí cukru, mleté papriky, hořčice, soli, pepře, slunečnicového oleje a dvou prolisovaných stroužků česneku.
2. Takto připravené maso nechte v marinádě alespoň 6 hodin.
3. Poté maso podlijte 150 ml vody a dejte péct na cca 2–3 hodiny na 150 stupňů, dokud se nebude doslova rozpadat. Pak natrhejte maso vidličkou na kousky.
4. Připravte si omáčku smícháním protlaku s kečupem, medem a zbylým prolisovaným česnekem a následně ji osolte a opepřete.
5. Poté smíchejte maso s omáčkou a nechte prohřát na mírném ohni.
6. Podávejte s hrachovou kaší.