Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Snadné a lehké recepty

Den můžete začít sladkou snídaní, třeba s jahodovým koláčem s bílou čokoládou. Oběd jsme připravili z čerstvé zeleniny, mrkve, cibule a brambor. Uvařili jsme rychlý mrkvový krém a hunc, regionální specialitu z Pojizeří. Pokud jste o huncu ještě neslyšeli, věříme, že si ho oblíbíte. Dobře chutná a je velmi snadný na přípravu.

Brambory jsme jako hlavní surovinu použili i k přípravě svačiny. Selské brambory s koprovým tvarohem a grilovanou zeleninou můžete připravit doma v troubě, ale také na venkovním grilu nebo v ohništi.

Na večer jsme zvolili rybu. Pro velké strávníky jsme ogrilovali pstruha, těm menším jsme připravili domácí rybí prsty. Možná jste, stejně jako my, na rybí prsty, které před lety nechyběly snad v žádném mrazáku, tak trochu zanevřeli. Některé kupované rybí prsty totiž mnohdy obsahovaly spousty ledu, dochucovadel a zkrátka nechutnaly dobře.  Není nic jednoduššího, než si tento chutný „dětský“ pokrm připravit doma z kvalitní ryby. Budete mít 100% jistotu, že konzumujete kvalitní maso, a pochutnáte si.

Pro více zajímavých informací o kvalitních potravinách navštivte web akademiekvality.cz, kde najdete spoustu zajímavých receptů, rad a inspirace.

Více informací ke značkám bio najdete na stránkách myjsmebio.cz.


Hrnkový jahodový koláč s bílou čokoládou
Jahody jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. A nejlahodnější jsou v období sklizně, která u nás začíná na konci května. Jedná se o nízkokalorického ovoce plného vitamínů a minerálních látek a pusťte se do přípravy jahodového koláče s bílou čokoládou. Až ho budete ochutnávat, můžete si přečíst, jak je toto královské ovoce, známé už ve starověku, zdravé. Věděli jste, že jahody například posilují funkci mozku, zvyšují imunitu, pečují o vlasy, oči nebo kosti a mají protizánětlivé účinky?

Doba přípravy: 60 minut
Ingredience: 150 ml bílého jogurtu, 2 hrnky polohrubé mouky, ½ hrnku cukru krupice, ¼ hrnku oleje, 2 hrnky jahod, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 100 g bílé čokolády, máslo na vytření pekáče, mouka na vysypání pekáče

TIP!
Při pečení jsme použili krupicový cukru z Cukrovaru Vrbátky, na dozdobení pak moučkový cukr od společnosti Tereos TTD. Oba mají značku Klasa.
 
Postup:
1. Dohladka promíchejte jogurt, cukr, vanilkový cukr a vajíčka. 
2. Do směsi přidejte mouku, olej a prášek do pečiva a pořádně promíchejte.
3. Přidejte na malé kousky posekanou bílou čokoládu.
4. Těsto vlijte na pekáč vymazaný máslem a vysypaný moukou a naskládejte na něj pokrájené jahody.
5. Pečte v troubě na 180 °C zhruba 35 minut.


Mrkvový krém
Mrkvový krém chutná malým, stejně tak i dospělým a je hotový dřív, než bys řekl mrkvička! Stačí doma najít pár mrkví, cibuli a bramboru a za pár minut máte vydatnou a velmi zdravou polévku, která zahřeje a zasytí. Zelenina je nejzdravější v syrovém stavu, u mrkve to však naštěstí tak úplně neplatí. Karotenoidy a lykopeny, přírodní antioxidanty, které se při vaření mrkve uvolňují, může tělo v této podobě přijímat mnohem efektivněji. Vařením se neztratí ani velké množství vlákniny, vitamínů a jiných užitečných látek, z nichž jsou nejdůležitější právě betakaroteny.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience: 600 ml zeleninového vývaru, 4 mrkve, 1 malá petržel, ½ stroužku česneku, 1 malá brambora, 1 malá cibule, 200 ml smetany ke šlehání, hrst petrželové natě, slunečnicový olej, sůl, čerstvě mletý pepř
 
TIP! Vyzkoušejte, stejně jako my, BIO mrkvičku z Ekofarmy Deblín. Více o BIO produktech najdete na www.myjsmebio.cz.

Postup:
1. Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět cibuli.
2. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, bramboru a petržel, chvíli restujte a přihoďte orestovaný česnek.
3. Zalijte vývarem a zhruba 15 minut vařte. Přilijte smetanu.
4. Vše dobře rozmixujte a ochuťte solí a pepřem. Podávejte s nasekanou petrželovou natí.


Hunc
Všichni milujeme jídla, která jsou snadná, chutná a levná. A pokud jsou navíc regionální, z lokálních surovin a zdravá, je to přesně to, co si rádi uvaříme. Hunc! Že jste o huncu ještě neslyšeli? Recept na zapečené brambory s kroupami pochází z Pojizeří a nejlíp chutná v kombinaci s kysaným zelím, zelným salátem, nakládanou řepou či kyselými okurkami. 

Počet porcí:
4
Doba přípravy: 75 minut
Ingredience: 200 g krup, 1 kg nových brambor, 100 g uzeného špeku nebo slaniny, 4 lžíce sádla, 1 velká cibule, čerstvá majoránka, 3 stroužky česneku, sůl, čerstvě mletý pepř, nakládané okurky nebo nakládaná řepa
 
TIP! Do receptu jsme použili kroupy ječné značky Naděžda Feithová ALFA mlýn a balírna Pouzdřany. Jsou chutné a mají označení Klasa.

Postup:
1. Kroupy podle návodu namočte na několik hodin do studené vody a poté důkladně propláchněte.
2. Uvařte je doměkka v osolené vodě se lžící sádla.
3. Ve slupce uvařte brambory a nakrájejte je na plátky.
4. Na pánvi orestujte špek s pokrájenou cibulí.
5. Smíchejte kroupy, brambory, špek s cibulí a přidejte prolisovaný česnek, čerstvou majoránku, sůl a pepř podle chuti.
6. Směs pečte dozlatova na 180 °C v zapékací míse vymazané sádlem, zhruba 25 minut.
7. Servírujte s nakládanou řepou nebo okurkami. 


Selské brambory s koprovým tvarohem a grilovanou zeleninou
Zemáky, erteple, zemská jablka, grule, okroše nebo bandury. To všechno jsou v různých nářečích brambory, které jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jsou lehce stravitelné, neobsahují tuk a téměř žádné bílkoviny. Jsou také levným a přitom bohatým zdrojem vitamínu C a z minerálních látek pak zejména draslíku a hořčíku. Můžeme je navíc zpracovávat mnoha způsoby, třeba je upéct ve slupce a podávat s ochuceným tvarohem a hromadou grilované zeleniny. Takhle staročeská klasika je velmi chutná a její příprava nezabere příliš času. Kopr navíc podporuje trávení a má antibakteriální účinky.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience: 1 kg nových brambor, 2 hrsti čerstvého kopru, 250 g plnotučného tvarohu, 1 cuketa, 1 svazek ředkviček, 1 svazek lahůdkové cibulky, olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř
 
TIP! Tento recept si žádá opravdu kvalitní tvaroh, jaký vybrat? Tipů máme spoustu. Vyzkoušejte třeba farmářský tvaroh od Jaroslava Auského, BIO ovčí tvaroh tučný od Jany Rosenbaumové nebo BIO tvaroh z Ekofarmy Javorník.

Postup:
1. Omyté nové brambory ve slupce promíchejte v míse s olivovým olejem, solí a pepřem a dejte péct dozlatova na 180 °C na zhruba 40 minut.
2. Na dip smíchejte tvaroh s posekaným koprem a ochuťte solí a pepřem.
3. Osolenou a opepřenou cuketu nakrájenou na plátky ogrilujte společně s rozpůlenými ředkvičkami a lahůdkovou cibulkou. Ředkvičkové listy si můžete nechat, smíchat je s olivovým olejem, solí a pepřem a udělat si lehký salát.
4. Pečené brambory servírujte společně s grilovanou zeleninou a koprovým dipem.


Pstruh s vídeňským bramborovým salátem
Ryby jsou velmi zdravé a v případě některých živin jen těžce zastupitelné. V Česku jich však konzumujeme poměrně málo. To možná souvisí s faktem, že rybu mnohdy nedostaneme upravenou tak, aby nám chutnala. Což takhle dát si pečeného pstruha, jednu ze středně tučných ryb, která se prohání i našimi vodami? Má velmi jemné, chutné libové maso s jemným lístkováním a s vídeňským bramborovým salátem tvoří dvojku, kterou si zamilujete. Vídeňský bramborový salát je navíc velmi lehký a jeho nakyslá chuť k rybě skvěle pasuje.

Počet porcí:
2
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience: 2 celí vykuchaní pstruzi, 1 stroužek česneku, 2 hrsti hladkolisté petržele, 300 g brambor, 100 ml zeleninového vývaru, 1 červená cibule, 1 lžíce vinného octa, 1 citron, hrst čerstvé nasekané pažitky, olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř

TIP! Kvalitního pstruha z našich chovů, pstruha duhového, oceněného značkou Klasa, seženete v Rybářství Kolář.
 
Postup:
1. Vykuchané pstruhy naplňte posekanou petrželí smíchanou s prolisovaným česnekem a lžící olivového oleje. Zakápněte je citronem a osolte je. Dejte péct na 200 °C na 15 minut.
2. Očištěné brambory uvařte ve slupce a nakrájejte na kolečka.
3. Cibuli nakrájejte na kolečka a smíchejte s vinným octem. Vmíchejte do brambor, přidejte vývar a pažitku.
4. Salát podávejte s rybou, kterou si podle chuti pokapete citronem.


Domácí rybí prsty
Předsmažené rybí prsty před lety nechyběly snad v žádném mrazáku a plnily nejedno dětské bříško. Jenže v nich často tak trochu chybělo maso a naopak přebývala spousta zvýrazňovačů chutí a vůní, které však dobře nechutnaly ani nevoněly. Nízkotučné rybí maso bylo navíc často obalené v nekvalitní, dobarvené strouhance plné tuku. Nenechte si zkazit milované „dětské jídlo“ a připravte si domácí rybí prsty z kvalitních surovin. Možná budete překvapení, jak jsou ty z candáta dobré!

Počet porcí: 2
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience: 500 g filet candáta, 2 vejce, 1 citron, hladká mouka na obalení, strouhanka na obalení, lžička sušené pažitky, lžička sušeného tymiánu, sůl, olej

TIP! Na smažení doporučujeme použít olej z bílého máku z Olejového mlýna Petraveč. Má značku Klasa a ryba na něm usmažená vám bude chutnat ještě o trochu víc.
 
Postup:
1. Omytou rybu nakrájejte na špalíčky, osolte, pokapejte citronovou šťávou a nechte 10 minut odpočívat v chladu.     
2. Špalíčky obalte v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance smíchané s bylinkami
3. Smažte dozlatova na rozpáleném oleji.
4. Podávejte s bramborem nebo bramborovou kaší.