Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Zpracujte čerstvé ovoce a zeleninu: V jednoduchosti je krása a spousta chuti!

Nyní jsme se pustili do osvědčených, „léty prověřených“ receptů, které jsme lehce vylepšili. Zkusili jsme i něco nového, „vypůjčeného“ ze vzdálenějších krajin. Jako vždy jsme však sáhli po co možná nejkvalitnějších ingrediencích  a čerstvých surovinách z našich luhů a hájů.

V žádném z našich receptů nechyběly čerstvé suroviny, kterých je nyní  k mání požehnaně. Navíc jim „stačí“ jen minimální úprava, abyste s jejich využitím na talíři vykouzlili hotové zázraky. Nyní seženeme meruňky, broskve, letní jablka a hrušky, švestky, angrešt, rybíz, hroznové víno nebo ostružiny. My jsme tuhle ovocnou nadílku využili hned ve dvou našich receptech. Tvarohové knedlíky s meruňkami jsou prostě nepřekonatelné a trhanec s čerstvě natrhanými malinami jsme si zase skoro nemohli utrhnout od pusy.

Ze zeleniny je v tuto dobu na trhu čerstvá brokolice, celer, cibule, česnek, cuketa, fazole, hrách, kapusta, růžičková kapusta, kedlubny, květák, mrkev, okurky, pórek, ředkvičky, červená řepa, patizón, salát nebo bílé a červené zelí. A také papriky a rajčata různých barev, tvarů a chutí. Tak akorát zralá, sladká cherry rajčátka jsme využili hned nadvakrát. Ozdobila náš slaný koláč a chuť dodala luxusnímu leču, které se z „polozapomenutého“ pokrmu v poslední době dostalo na menu restaurací a bister, kde zkrátka vědí, že v jednoduchosti je krása a (nejen) v tomto případě i spousta chuti a vitaminů.

Naše menu
Ráno jsme dostali chuť na palačinku, ale zároveň jsme si vysnili snídani lehkou jako obláček. Zvolili jsme tedy trhanec s malinami. K letnímu obědu nám přišla vhod studená okurková polévka a lečo s cherry rajčátky. K odpolední svačině jsme naložili pár hermelínů a k tomu přikusovali slaný rajčatový koláč z listového těsta. K večeři jsme se pustili do přípravy meruňkových knedlíků z tvarohového těsta, které jsou neuvěřitelně jednoduché a zároveň neskutečně dobré.

Trhanec s malinami
Ingredience na tento dezert se nápadně podobají surovinám na přípravu palačinek, ale palačinka to není. Těsto nadýchané jako obláček, ale pusinka to není... Tento sladký moučník je učiněná pohádka, i když se jmenuje dosti neromanticky. Věděli jste, že se trhanec původně servíroval s rozinkami namáčenými v rumu a ovocným kompotem ze švestek? My jsme si oblíbili verzi s malinami, s nimiž si trhanec doslova neumíme utrhnout od pusy.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
500 ml mléka, 250 g polohrubé mouky, 4 vejce (bílky a žloutky oddělené), 50 g krupicového cukru, 135 g másla, 250 g malin, 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce tuzemáku (BOŽKOV Tuzemský), 1 lžičku vanilkového extraktu, špetka soli
 
TIP! Kvalitní máslo je základ! Vybírat můžete z široké nabídky: máslo z Mlékárny Hlinsko, máslo z Mlékárny Olešnice, rolnického mlékařského družstva a.s., Čerstvé máslo od Brazzale Moravia a.s. nebo Jihočeské máslo od Madety. Všechny mají značku Klasa. 

Postup:
1. Mléko nalijte do mísy, přisypte mouku a směs důkladně rozšlehejte. Postupně vmíchejte jeden žloutek za druhým, přidejte špetku soli, krupicový cukr, 35 gramů rozpuštěného másla a vanilkový extrakt.
2. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do směsi.
3. Na pánvi na středním plamenu rozpusťte zbytek másla na smažení a vlijte na něj množství takové množství těsta, aby vznikla palačinka vysoká zhruba půl centimetru. Opečte ji z obou stran.
4. Pokračujte dalšími kousky, dokud nespotřebujete všechno těsto.
5. V rendlíku nechte prohřát maliny s cukrem, vlijte rum a míchejte, dokud se neodpaří alkohol.
6. Upečené palačinky natrhejte na kousky a přelijte malinovou šťávou. Podávejte teplé.


Studená okurková polévka
Pokud máte pocit, že polévky k létu nepatří, nezapomínejte, že tělu dodávají důležité látky, tekutiny i potřebnou energii. Většina z nich je navíc velmi jednoduchá na přípravu, lehce stravitelná a neobsahuje mnoho kalorií. Takže jsou na letní oběd jako dělané. Studené polévky jsou oblíbené v zemích s tropickými teplotami, které se v posledních letech vyskytují i u nás. Proto je na čase obohatit váš polévkový repertoár zajímavým receptem, který nejen příjemně osvěží, ale také zasytí.

Počet porcí:
4
Doba přípravy: 25 minut
Ingredience: 4 salátové okurky, 750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru, 150 g čerstvého kozího sýra, 150 g sýra s modrou plísní, 1 citron, čerstvá bazalka, sůl, pepř
 
TIP!
Polévku jsme dochutili sýrem s modrou plísní od Madety, který má značku kvality Klasa.

Postup:

1. Okurky oloupejte, podélně rozřízněte a lžičkou vydlabejte semínka. Přebytečnou šťávu z okurek přes cedník vymačkejte do nádoby.
2. Okurku nakrájejte na kostičky a přidejte k vymačkané šťávě.
3. Přilijte studený vývar zbavený tuku, vše důkladně promixujte tyčovým mixérem a poté propasírujte přes sítko.
4. Základ polévky ochuťte pepřem a šťávou z citronu dle chuti. Zatím nesolte!
5. Do základu přidejte nastrouhaný sýr s modrou plísní, čerstvý kozí sýr, lístky bazalky a znovu promixujte.
6. V tuto chvíli polévku osolte a dejte ji vychladit alespoň na dvě hodiny.


Lečo s cherry rajčátky

Kdo by neznal lehké letní jídlo ze zeleniny, které je snadné na přípravu a zároveň velmi chutné? Lečo, jež se připravuje z paprik a rajčat, se v posledních letech objevuje i na menu restaurací a bister. Možná i proto, že rajčata mají Češi čím dál raději. Podle Českého statistického úřadu byla spotřeba rajčat v roce 1992 přibližně 7 kg, v roce 2017 už 11,8 kg! Poslední dobou jsou velmi oblíbená drobná cherry rajčátka, která jsme tentokrát použili i my. TIP! Nezapomeňte si naservírovat tenhle „znovu objevený“ letní recept s oblíbeným pečivem, bez něho by to nebylo ono!

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience: 500 g krájených cherry rajčátek, 200 g nakrájené šunky nejvyšší jakosti, 1 velká cibule, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 4 velká vejce, 3 lžíce rajčatového pyré, 2 lžíce olivového oleje, čerstvý tymián, zelená petrželka, sůl, pepř, špetka cukru, oblíbené pečivo
 
TIP!
Opravdu kvalitní šunku nejvyšší kvality seženete u Váhaly (Farmářská šunka nejvyšší jakosti, Myslivecká šunka nejvyšší jakosti, Šunka Mandolína – nejvyšší jakosti) nebo u společnosti MAKOVEC a.s. (Chalupářská šunka nejvyšší jakosti). Všechny mají značku kvality Klasa.

Postup:
1. Na rozehřátém oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibuli se šunkou. Přidejte pokrájené papriky a také osmahněte.
2. Poté přidejte pokrájená rajčata, čerstvý tymián a na mírném plameni duste asi dvacet minut, dokud lečo nezhoustne. Dochuťte solí, pepřem a špetkou cukru.
3. V misce rozšlehejte vejce s pyré, vmíchejte do horkého leča a nechte prohřát.
4. Podávejte s pečivem, posypané sekanou petrželkou.


Slaný rajčatový koláč z listového těsta
Že bez ovoce nejsou koláče? Bez ovoce jsou koláče naslano! A nutno dodat, že vážně dobré. Zkuste náš slaný rajčatový koláč z listového těsta s cherry rajčátky. Ta jsou právě v tomto období nejšťavnatější a nejvýraznější, a tak je téměř hřích je nevyužít v receptu, kde  – obzvlášť v kombinaci s tvarohem – vynikne jejich nasládlá chuť.

Počet porcí: 6
Doba přípravy:
40 minut
Ingredience: 100 g šunky nejvyšší jakosti, 350 g cherry rajčat, 250 g sýru gouda, 100 g tvarohu, 3 vejce, balíček listového těsta, čerstvá bazalka, provensálské koření, sůl, pepř
 
TIP!
Tvaroh je jednou z nejdůležitějších ingrediencí receptu, a tak vybírejte z těch nejlepších na trhu. Vavřinecký tvaroh nebo Okrouhlický tvaroh od Bio Vavřinec a Kosař, s.r.o. jsou zárukou té nejvyšší kvality, chybu ale neuděláte ani s Farmářským tvarohem od  FARMERS spol. s r.o., Choceňským tvarohem jemným (Choceňská mlékárna s. r. o. ), Jaroměřickým tvarohem (Jaroměřická mlékárna, a. s.) nebo Jihočeským tvarohem od Madety.

Postup:
1. Těsto propíchněte vidličkou, vložte do předehřáté trouby a zprudka upečte tak, aby zůstalo světlé.
2. V míse smíchejte tvaroh, 2 vejce, pokrájenou šunku a strouhaný sýr. Směs osolte a opepřete.
3. Předpečený základ koláče pokryjte připravenou směsí.
4. Těsto přeložte na okrajích, potřete rozklepnutým vejcem a zasypte bylinkami dle chuti. 
5. Pečte dozlatova na cca 30 minut.


Nakládaný hermelín s vlašskými ořechy

Hermelín vznikl pod rukama českých sýrařů po 1. světové válce jako „Přibyslavský camembert“, jeden z prvních českých měkkých sýrů s ušlechtilou bílou plísní na povrchu u nás. Vyráběl se v Hesově u Přibyslavi v mlékárenském družstvu, které je dnes známé jako Pribina. Název Hermelín vymyslel pozdější šéf společnosti Madeta Ing. Josef Hojdar, který ho vybral s ohledem na podobnost jemného plísňového povrchu s královským pláštěm z hermelínu. Po tomto malém historickém gastrookénku už zbývá jen pár těchto „králů sýrů“ vydlabat, naplnit skvěle dochucenou směsí a „pořádně jim naložit“.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience: 4 ks hermelínu, 100 g vlašských ořechů, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 2 chilli papričky, 1 l slunečnicového oleje, čerstvý tymián, rozmarýn a majoránka
 
TIP! Sedlčanský Hermelín, který má značku Klasa, jsme naložili s BIO česnekem a BIO cibulí. Více o bio výrobcích a národním značení BIO produkt ekologického zemědělství najdete na www.myjsmebio.cz.

Postup:
1. Hermelíny podélně rozřízněte na poloviny a lžičkou vydlabejte středy.
2. Vydlabaný obsah v misce promíchejte s nasekanými ořechy a utřeným česnekem. Dochuťte solí a pepřem.
3. Vydlabané půlky hermelínů naplňte připravenou směsí a přiklopte druhou polovinou sýra.
4. Vršky hermelínů posypte čerstvými, čerstvě nasekanými bylinkami a narovnejte do sklenice. Střídavě je prokládejte kroužky cibule a rozříznutými chilli papričkami.
5. Zalijte hermelíny olejem a nechte v lednici minimálně týden uležet.


Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta
Milovníci ovocných knedlíků, zpozorněte. Tenhle velmi snadný a rychlý recept na jedno z nejoblíbenějších českých sladkých jídel se skládá jen z několika málo ingrediencí a chutná přímo pohádkově. Meruňky si navíc velmi dobře rozumí s tvarohem a obsahují velké množství beta-karotenu. Tento důležitý antioxidant mimo jiné brání organismus před poškozením volnými radikály, posiluje imunitu, chrání zrak a zlepšuje i kvalitu pokožky.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience: 150 g hrubé mouky, 250 g měkkého tvarohu, 200 g meruněk, 50 g moučkového cukru, 1 vejce, 4 lžíce másla, sůl
 
TIP! Knedlíky jsme posypali Bystřickým tvarohem měkkým, ale sáhnout můžete i po Jaroměřickém Měkkém tvarohu (Jaroměřická mlékárna, a.s.) nebo Olešnickém tvarohu měkkém (Mlékárna Olešnice, rolnické mlékařské družstvo). Všechny jsou držiteli značky Klasa.

Postup:
1. Do mísy dejte tvaroh, přidejte vajíčko a špetku soli a vše spojte. Přidejte hrubou mouku, směs promíchejte a dejte ji na chvíli odležet.
2. Do velkého hrnce nalijte vodu a  přiveďte ji k varu.
3. Meruňky omyjte, osušte, rozkrojte na půlky a zbavte je pecek.
4. Odpočinuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a vyválejte do válečků s průměrem cca 6 cm.
5. Z jednotlivých válečků ukrajujte díly, které v dlani následně rozplácnete. Do středu dejte půlku meruňky, opatrně ji zabalte do těsta a nakonec těsto ještě trochu vyválejte dokulata.
6. Knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a vařte asi 5 minut.
7. Uvařené knedlíky opatrně vylovte děrovanou naběračkou a podávejte s rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem.