Navštivte nás i na

ČTENÍ O CVIČENÍ, VÝŽIVĚ A ZDRAVÉM ŽIVOTNÍM STYLU

Bílkoviny v rostlinné stravě. Kde je hledat?

Ať už patříte mezi vegany, vegetariány, nebo se jen snažíte omezit příjem masa, vaše tělo bude potřebovat bílkoviny. Které rostliny je pro vás mají?

Možná se potřebujete s masem rozloučit načas, možná navždy. Doby, kdy se za pořádné jídlo považovalo knedlo vepřo zelo, jsou naštěstí pryč a rostlinná strava má tak senzační portfolio, že si pochutná každý. Naše tělo ale bílkoviny potřebuje, a tak vyvstává otázka, kde je brát, když dostane maso zákaz vstupu na talíř.
Prozkoumejte rostlinné zdroje kvalitního proteinu

Bílkoviny jsou důležité makroživiny, nezbytné pro udržení silných kostí, budování svalů a v neposlední řadě i pro krásné vlasy a zdravou pleť.

Můžete si „ušejkovat” nějaký proteinový koktejl, proč ne? Ale ještě lepší bude, když si proteiny najdete v rostlinné říši a dostanete je do těla úplně přirozeně. Bude to určitě lepší rozhodnutí, protože pokud si vyberete ty správné, můžete si být jistí, že obsahují všech devět důležitých esenciálních aminokyselin.

Pokud jste eliminovali příjem masa, musíte se ujistit, že jíte dost bílkovin z rostlinné říše. Množství, které potřebujete, závisí také na věku, pohlaví i na tom, jak jste aktivní. Doporučená denní dávka bílkovin je 0,8 gramu na kilogram tělesné hmotnosti!

Kde najdete proteinový poklad?

Konopná semínka
Množství bílkovin: 10 gramů na 3 lžíce

Konopná semínka bez skořápky pocházejí z konopí rostliny Cannabis sativa, ale nemají žádné psychoaktivní účinky, nemusíte se bát. Semena konopí jsou velkým zdrojem omega-3 a omega-6 zdravých tuků. Přidejte si je do ranního jogurtu nebo do smoothie a poctivě je posnídejte!

Farro
Množství bílkovin: 7 gramů na 1/4 šálku

Farro je starověká obilnina příbuzná pšenici, která má ořechovou příchuť a žvýkací konzistenci. Je bohatá na vlákninu, vitamín B, minerály a dalších antioxidanty. Mnoho vegetariánů a veganů má velký deficit zvláště vitamínu B12, protože ten se většinou nachází v živočišných produktech, jako je maso a mléko. Pokud farro seženete, zkuste ho přimíchat k hnědé rýži nebo k těstovinám, přidejte tofu a máte velmi výživné jídlo.

Quinoa
Množství bílkovin: 8 gramů na 1 šálek

Na rozdíl od jiných celých zrn, jako je hnědá rýže a ječmen, quinoa se vaří naštěstí docela rychle. Může se pochlubit vysokým obsahem vlákniny, železa, hořčíku a manganu. Pokud zkusíte nějaké rychlé recepty, můžete vařit jednou a jíst dvakrát, bude toho dost!

Pohanka
Množství bílkovin: 6 gramů na 1 šálek

Pohanka je skvělou bezlepkovou volbu pro ty, kteří potřebují řešit právě lepek v jídelníčku. Vyměňte ji za univerzální bílou mouku, přidejte ji k ovesným vločkám nebo z pohankové mouky upečte třeba zdravé makové a tvarohové koláče.

Hummus a pita chléb
Množství bílkovin: 7 gramů na 2 lžíce humusu a 1 celozrnný pita chléb

Hummus s pita chlebem a zeleninou je ideální kombinace k lehkému obědu. Cizrna, ze které se hummus vyrábí, je skvělým zdrojem železa, fosfátů, vápníku, hořčíku, manganu, zinku a vitamínu K, které všechny přispívají k prevenci srdečních onemocnění, silným kostem a celkovému zdraví.

Chia semínka
Množství bílkovin: 6 gramů na 3 lžíce

Toto drobné, ale mocné semínko je přírodou vybaveno zdravými omega-3 mastnými kyselinami. Je dobrým zdrojem vápníku a zinku. Vzhledem k tomu, že chia semínka jsou bez chuti a nasávají tekutinu, jsou perfektní na výrobu domácího chia pudinku aneb jako pojidlo do bezlepkového těsta a do kaší.


Zdroj: Prima ŽENY

 

iPrima_zeny_v14.jpg